Σχέδιο ‘Ελευθερία’: Ποια εμβόλια θα κάνουμε, πώς κλείνουμε ραντεβού – Το χρονοδιάγραμμα – Κοινωνία

Στη δημοσιότητα έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του COVID-19, με την κωδική ονομασία, επιχείρηση “Ελευθερία”.

Όπως είναι γνωστό, οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, με προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Όπως πρότεινε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αρχικά το σχέδιο θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα.

Στην πρώτη φάση του εμβολιασμού όπως περιγράφεται στο σχέδιο Ελευθερία θα εμβολιαστούν:

-Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών

-Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας

-Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης

-Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί εμβόλια σταδιακά από έξι τουλάχιστον παραγωγούς, ξεκινώντας με την πρώτη παραλαβή από την Pfizer/ BioNTech.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει τη διασφάλιση της προστασίας των εμβολίων κατά τη μεταφορά τους εντός της χώρας από τους διανομείς των Παραγωγών Εταιρειών με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπεύθυνο για τις επικείμενες παραλαβές από τις Παραγωγούς Εταιρείες είναι το Κέντρο Συντονισμού του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και  Διαχείρισης Κρίσεων. Το αρμόδιο συντονιστικό θα ενημερώνει τα Κέντρα Αποθήκευσης για τις παραλαβές, με την ενημέρωση να παρέχεται μέσω κεντρικής εφαρμογής, που έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδικά για τους σκοπούς της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας του εμβολίου κατά του COVID-19.

Το χρονοδιάγραμμα:

Σχέδιο

Οι ομάδες των Κέντρων Αποθήκευσης θα απαρτίζονται από εργαζόμενους οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στον έλεγχο και την τήρηση των προδιαγραφών διαχείρισης του εμβολίου κάθε Παραγωγού Εταιρείας κατά τη διάρκεια της παραλαβής.

Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα επικουρηθεί από τρία  στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα παρευρίσκονται, θα παρακολουθούν και θα υποστηρίζουν την παραλαβή των εμβολίων από τις Παραγωγούς.

Δεδομένων των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας και της κατανομής του πληθυσμού της, τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε πέντε (5) εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα πιστοποίησης. Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν σε αναλογία με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις Παραγωγούς Εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους και τον απαιτούμενο χρόνο για την κάλυψη της απόστασης αυτής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος, που παραμένουν σε κατάσταση μεταφοράς (όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer/ BioNTech και Moderna).

Τα Κέντρα Αποθήκευσης έχουν εξοπλιστεί με επαρκή αριθμό καταψυκτών, που πληρούν τις προδιαγραφές ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C).

Σχέδιο

Οι καταψύκτες διαθέτουν εγκατεστημένο κατάλληλο καταγραφικό σύστημα θερμοκρασιών με σκοπό τη διαρκή παρακολούθηση των επιπέδων κατάψυξης και την αυτόματη ενημέρωση (pre-alarm) σε περίπτωση απόκλισης θερμοκρασιών.

Σχέδιο

Αναλυτικά όλο το σχέδιο:

Όπως έγινε γνωστό, κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις Παραγωγούς Εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό, σύμφωνα με την κατανομή μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προδιαγραφεί από αυτή βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Σε ημερήσια βάση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν ποσοτική απογραφή του αποθέματος εμβολίων στο τέλος της ημέρας, κατ’ ελάχιστον στις θέσεις όπου εκτελέστηκαν παραγγελίες. Κατά τη διενέργεια της ποσοτικής απογραφής, θα παρίστανται και θα παρακολουθούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατόπιν της διενέργειας της καθημερινής απογραφής, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα ενημερώνουν την κεντρική εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ασφάλεια των Κέντρων Αποθήκευσης θα διασφαλιστεί με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος.

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Αποθήκευση στα Κέντρα Αποθήκευσης Παραλαβή από τις Παραγωγούς Εταιρείες Διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού Αποθήκευση στα Κέντρα Εμβολιασμού Διενέργεια Εμβολιασμού 10 Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

Σχέδιο

Η όλη διαδικασία θα διαρκεί περίπου 30 λεπτά (15 λεπτά ή καταγραφή ιστορικού και ο εμβολιασμός και 15 λεπτά ή αναμονή) και το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί από τις 07:00 μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Παρών στον εμβολιασμό σε καθεμία από τις 3 αίθουσες, θα είναι ένας γιατρός, μια νοσηλεύτρια ή επισκέπτης υγείας, ενώ στο εμβολιαστικό κέντρο θα υπάρχει και ένας επόπτης γιατρός.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων του εμβολιαστικού κέντρου, θα υπάρχει η δυνατότητα από άποψη χρόνου, να εμβολιαστούν μέχρι 170 άτομα ημερησίως.

Σχέδιο

Στο εμβολιαστικό κέντρο θα φτάνουν μόνο όσοι έχουν κανονισμένο ραντεβού και πριν ο γιατρός ετοιμάσει τη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα γίνεται καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του πολίτη, ενώ θα συμπληρώνει και τα σχετικά ερωτηματολόγια.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου: www.news247.gr