Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών υπό το βάρος της κρίσης

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, 00:41

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Ελβάν υπό το βάρος της διογκούμενης οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας. Την παραίτησή του έκανε αποδεκτή ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και διόρισε στη θέση του τον επιχειρηματία Νουρεντίν Νεμπάτι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και όπως αναφέρει ο Νεμπάτι είναι υποστηρικτής της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας μάλιστα πρόσφατα ότι οι «χειριστικές επιθέσεις» στην τουρκική λίρα δεν θα αφήσουν μόνιμη ζημιά.

Ο Νεμπάτι αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Kocaeli. Υπηρέτησε ως βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ).

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη για να βοηθήσει τη λίρα, καθώς το νόμισμα συνέχισε την πτωτική πορεία, αφού ο Ερντογάν διπλασίασε τη… μείωση των επιτοκίων. Η Κεντρική Τράπεζα παρενέβη το βράδυ της Τρίτης «πουλώντας συνάλλαγμα λόγω μη υγιών σχηματισμών τιμών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Η παρέμβαση έγινε λίγες στιγμές πριν ο Ερντογάν μιλήσει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT το βράδυ της Τρίτης, όπου υπερασπίστηκε την άποψή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό.

«Αυτό που κάνουμε είναι σωστό. Έχουμε φτιάξει και κάνουμε ένα πολιτικά επικίνδυνο αλλά σωστό σχέδιο», είπε ο Ερντογάν στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα. «Ο κόσμος ξέρει πόσο άβολα νιώθω με τα υψηλά επιτόκια. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των επιτοκίων. Δεν ήμουν σήμερα και δεν θα είμαι αύριο», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Νεμπάτι θα είναι ο τρίτος υπουργός Οικονομικών που θα διοριστεί από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπέβαλε την παραίτησή του.

Πηγή άρθρου: www.liberal.gr