O Γκίκας Μαγιορκίνης παραδέχεται ότι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα φέρει αύξηση των σκληρών δεικτών αλλά υποστηρίζει πως δεν θα χρειαστεί να ληφθούν οριζόντια μέτρα
Φόβους για θερινό κύμα της πανδημίας εκφράζει το τελευταίο διάστημα η επιστημονική κοινότητα, καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού και η θετικότητα αυξήθηκαν με ειδικούς να τονίζουν τις συνέπειες από την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους λόγω του συγχρωτισμού που οδηγεί σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.
Πολλά νησιά βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» ενώ, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, συνολικά στη χώρα παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων με Covid-19 κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με κορονοϊό κατά 41% εντός της τελευταίας εβδομάδας.
Ο ίδιος αναφέρει στην σχετική ανάρτησή του στο Facebook ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά επισημαίνει πως αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον λόγω βραχύτερης επώασης.
Μάλιστα, προχώρησε στην εκτίμηση «για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα» προβλέποντας από τη μια πλευρά ότι «σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με Covid-19» και από την άλλη πως η πίεση «πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων».
Έσπευσε πάντως να τονίσει ότι η ταλάντωση των μεταλλάξεων Ο4/Ο5 είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και δεν οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια. «Οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάσαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν μόνοι οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων» έγραψε.
«Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.