Προσεχώς στην Ελλάδα ο Ισπανός ΥΠ.ΕΞ. μετά την «προσέγγιση» με την Άγκυρα

Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINSSI

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του J.M.Albares, είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η επαφή των δύο ΥΠ.ΕΞ. έγινε στον απόηχο της συνάντησης που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο –όπως υποστήριξε ο Ερντογάν– συμφώνησε για την από κοινού κατασκευή αεροπλανοφόρου και υποβρυχίων. 

Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε «στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν», υπονοώντας προφανώς το θέμα της προσέγγισης με την Άγκυρα. Σύμφωνα πάντα με την Αθήνα, ο Ισπανός υπουργός «έδωσε διευκρινίσεις» και ο ίδιος «πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων».

Η Αθήνα «έκανε δεκτή την πρότασή του» και έτσι ο Ισπανός υπουργός αναμένεται προσεχώς στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Νίκος Δένδιας, από την τετραμερή συνάντηση (με τους ομολόγους του από Κύπρο, Αίγυπτο και Γαλλία), έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μαδρίτη (χωρίς να την κατονομάζει), καλώντας «να ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζουν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». 

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης και οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, η οποία έχει διατυπώσει τις σοβαρές εντάσεις της, τόσο μέσω διπλωματικών πηγών, όσο και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr