Προειδοποίηση Τσιόδρα: Η Αθήνα δεν πάει καλά

Ξεκάθαρη προειδοποίηση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο απηύθυνε ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας σε δηλώσεις του από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονος όπου το απόγευμα της Τετάρτης εντοπίσθηκαν 32 κρούσματα. «Η Αθήνα δεν πάει καλά», είπε ο κ. Τσιόδρας που εκτίμησε ότι η διασπορά σε τέτοιους χώρους γίνεται συνήθως από το προσωπικό.

«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε  ο κ. Τσιόδρας έπειτα από την επίσκεψή του στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 %, βρίσκονται σε κατάκλιση.

«Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραν και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Στο κόκκινο η Αττική

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα, ενώ υψηλός παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών (78).

Από τα 354 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 195 κατεγράφησαν στην Αττική, αναδεικνύοντας ξανά το επιβεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Κίνδυνος για δεκάδες κρούσματα από μία κηδεία

Ενδεικτικό της εκρηκτικής διασποράς που μπορεί να έχει δυνητικά ο κορωνοϊός είναι το περιστατικό που προκάλεσε μία κηδεία στο χωριό Μουρίκι των Θηβών, την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, δεκάδες άτομα, προερχόμενα από τα χωριά Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι των Θηβών και Λουκίσσια της Χαλκίδας παρευρέθησαν στη συγκεκριμένη κηδεία, στην οποία βρισκόταν και μία 63χρονη που κατά πληροφορίες προσήλθε στην τελετή παρότι ήταν εμπύρετη.

Η γυναίκα βρέθηκε τελικά θετική στον κορωνοϊό (νοσηλεύεται στο «ΝΙΜΤΣ) και ακολούθησε ιχνηλάτηση των επαφών της. 

Αποτέλεσμα; Υστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση εκδόθηκε ισχυρή σύσταση για τους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι (του Δήμου Θηβαίων) και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων να τηρήσουν τα εξής μέτρα: 

▪ Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

▪ Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

▪ Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και

▪ Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή του κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Επίσης, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.

Ελεγχοι από την Τετάρτη

Από το πρωί της Τετάρτης, τέσσερις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Σύσταση του Υπ. Εργασίας

Αυστηρή σύσταση στους εργαζόμενους οικισμών του δήμου Θηβαίων και της τοπικής ενότητας Λουκισίων στο νομό Ευβοίας, να παραμείνουν στις οικίες τους απευθύνει το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι λόγω κατεπείγουσας ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19, συστήνεται αυστηρά στους εργαζόμενους των παρακάτω περιοχών να μην προσέλθουν στην εργασία τους και να παραμείνουν στην οικία τους από την Τετάρτη 30-09-2020, στις 21:00, έως και την Πέμπτηξ 1η Οκτωβρίου 2020 και ώρα 00:00: 

1) Δήμος Θηβαίων, οι οικισμοί: Μουρίκι, Ύπατο, Λουτούφι, Πλατανάκι.

2) Τοπική ενότητα Λουκισίων στο νομό Ευβοίας. 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr