Πρεμιέρα για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid – Έχουν εκδοθεί 200 εκατομμύρια

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα ο νέος Κανονισμός της Ε.Ε. για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, ένα κρίσιμο βήμα για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της ζώνης Σένγκεν.

Εικοσι-έξι από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι συνδεδεμένα με την ευρωπαϊκή πύλη αναγνώρισης των εθνικών πιστοποιητικών, στα οποία καταγράφεται το καθεστώς εμβολιασμού του κατόχου ή αποδεικτικά αρνητικών διαγνωστικών τεστ ή ανάρρωσης από την Covid-19. Μόνο η Ιρλανδία δεν έχει καταφέρει ακόμα να συνδεθεί, λόγω κυβερνο-επίθεσης.

Με αφορμή το γεγονός, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε σε δήλωσή της για «ένα σύμβολο μίας ανοιχτής και ασφαλούς Ευρώπης, που ανοίγει προσεκτικά, βάζοντας πρώτα την προστασία της υγείας των πολιτών μας». Όπως ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, περισσότερα από 200 εκατομμύρια πιστοποιητικά έχουν ήδη εκδοθεί (21 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν είχαν ξεκινήσει να τα εκδίδουν πριν την 1η Ιουλίου). Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρέτον, μέσω tweet, μίλησε για «σπουδαίο συλλογικό επίτευγμα της Επιτροπής και των κρατών-μελών».

Όπως υπενθύμισε αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν στη χθεσινή τακτική ενημέρωση, βάσει του Κανονισμού, τα κράτη-μέλη που επιβάλλουν επιπλέον υποχρεώσεις (τεστ) και περιορισμούς (καραντίνα) σε εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως τα άλλα κράτη-μέλη και την Επιτροπή. Θα πρέπει επίσης να δικαιολογούν την απόφασή τους βάσει των ισχυόντων επιδημιολογικών δεδομένων. Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία έναντι της Πορτογαλίας, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η γενική απαγόρευση ταξιδιών δεν συμμορφώνεται με τη σχετική Σύσταση του Συμβουλίου.

Πάντως ο τομέας των αερομεταφορών εκφράζει την ανησυχία του για την ομαλή αποκατάσταση των ταξιδιών στην Ευρώπη. Εκπρόσωποι του τομέα, με επιστολή τους (με ημερομηνία 28 Ιουνίου) προς τους ηγέτες της Ε.Ε., αναφέρονται στην απουσίας συντονισμένης πολιτικής ελέγχου των πιστοποιητικών, που σημαίνει ότι «ο κίνδυνος χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πραγματικός». Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται ότι τα πιστοποιητικά – όπως και τα Passenger Locator Forms – πρέπει να ελέγχονται ψηφιακά πριν την άφιξη των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια, ώστε «να αποφευχθούν μεγάλες ουρές και ώρες αναμονής που θα δημιουργούσαν νέους υγειονομικούς κινδύνους και που αναπόφευκτα θα προκαλούσαν επιχειρησιακά ζητήματα για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες». Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του τομέα ζητούν από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να συντονιστούν ώστε τα πιστοποιητικά να ελέγχονται μόνο μία φορά, πριν την αναχώρηση.

Εν τω μεταξύ, στη «λευκή λίστα» τρίτων χωρών για τις οποίες συστήνεται η χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις προστέθηκαν χθες ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπρουνέι, το Κατάρ, το Κόσοβο, η Μόλδοβα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Ιορδανία. Δεν συμπεριλήφθηκε  στη λίστα το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω υψηλής διασποράς της παραλλαγής Δέλτα.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr