Πώς αρνητές γονείς αφήνουν τα παιδιά τους στην ίδια τάξη – Εκκλήσεις από τους δασκάλους

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου χτύπησε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία. Οι μαθητές επέστρεψαν μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού στα θρανία, με το μεγάλο στοίχημα, τόσο για το κυβερνητικό, όσο και για το επιστημονικό επιτελείο, να αποτελεί το να μην διακοπεί ξανά η διά ζώσης εκπαίδευση, αφού άπαντες συμφωνούν πως το φυσικό περιβάλλον των παιδιών είναι στις σχολικές αίθουσες.

Ωστόσο, για κάποια παιδιά η φετινή χρονιά θα είναι περίεργη, αφού θα κληθούν να επαναλάβουν την ίδια τάξη.

Ο λόγος είναι πως οι γονείς τους αρνήθηκαν πέρυσι να τους υποβάλλουν σε self test ή να φορούν μάσκες. Ως εκ τούτου, τα παιδιά δεν παρακολούθησαν τα δια ζώσης μαθήματα και δεν κατάφεραν να προαχθούν στην επόμενη τάξη.

«Τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά;»

«Υπάρχουν παιδιά στην περιφέρεια που δεν φοίτησαν ούτε μία μέρα, λόγω των απόψεων των γονέων τους». Με αυτά τα λόγια η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κα Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη, απευθύνει δραματική έκκληση προς τους γονείς που αρνούνται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό και είναι κατά των self test.

«Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά στα Χανιά που δεν ήρθαν καθόλου στο σχολείο την προηγούμενη χρονιά, ενώ συνεχίζουν και φέτος την αποχή από τα μαθήματα» λέει η κ. Ψαρουδάκη, μιλώντας στην «Καθημερινή».

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω τα νούμερα γιατί είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό, είναι ποιοτικό. Έστω και ένα παιδί να μην μπορεί να φοιτήσει είναι πρόβλημα. Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά στην Περιφέρεια τα οποία δεν μπόρεσαν να απολαύσουν τη χαρά να πάνε στο σχολείο την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της συμπεριφοράς των γονέων τους. Πέρυσι είχαμε μιλήσει για ήπιες και ευαίσθητες πρακτικές, αλλά πλέον έχει περάσει ένας χρόνος και συνεχίζεται και φέτος αυτή η κατάσταση. Μάσκες θα φοράμε, τεστ θα πρέπει να κάνουμε, τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά;» συμπληρώνει.

Παράλληλα, η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων απευθύνει έκκληση στους γονείς ώστε να αντιληφθούν ότι τα παιδιά πρέπει να απολαύσουν το δημόσιο αγαθό που είναι η εκπαίδευση, αλλά και να καταλάβουν ότι είναι πολύ μεγάλες οι συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού.

Παγώνη: Η μετάλλαξη είναι επιθετική στα παιδιά και στους νέους

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά και τους νέους έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, «εννοείται θα κάνουμε τρίτη δόση. Το έχουμε πει εδώ και καιρό. Περιμένουμε την Επιτροπή των Εμβολίων, που αργούν στις εισηγήσεις τους». Όπως δε σημείωσε, μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει το θέμα.

«Επιθετική μετάλλαξη στα παιδιά και στους νέους η Δέλτα. Από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις που έχουμε. Δεν το περιμέναμε κι εμείς» τόνισε η γιατρός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών.

«Στο Λος Άντζελες έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παιδιά στα σχολεία γιατί ήταν πολλά τα κρούσματα. Και ένα μεγάλο ποσοστό μπήκε σε ΜΕΘ. Και δεν θα ήθελε κανείς μας, με τίποτα, να δει παιδάκια διασωληνωμένα» ανέφερε, κάνοντας έκκληση στους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους για την ασφάλεια τους. Δεν θα ήθελα να βλέπω παιδάκια στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» τόνισε.

Τα μέτρα του ανοίγματος των σχολείων

Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων:

  • Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
  • Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
  • Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
  • Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.
  • Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής: Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου: www.in.gr