Πομπέο: Ατυχής η επιλογή της Τουρκίας με τους S – 400

Ατυχή χαρακτήρισε την επιλογή της Αγκυρας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα των S – 400 o Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του αναφέρθηκε και στους λόγους της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σούδα, λέγοντας ότι μέσω αυτής στόχευε να διασφαλίσει ότι οι δύο «εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή», θα βρούν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες. 

Η ερώτηση προς τον κ. Πομπέο αφορούσε την επίσκεψή του στην Κρήτη και τη δημιορυργία μίας εκστρατευτικής βάσης εκεί κατέληγε δε στο εξής:

«Μήπως το ΝΑΤΟ έχει ‘χάσει’ την Τουρκία; Εάν ισχύει είναι μία σημαντική, τρομερή εξέλιξη», ερωτάται ο κ. Πομπέο, ο οποίος απαντά:

«Δεν χρειαζόμαστε αυτό το σενάριο. Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας. Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να κάνουν πίσω.

Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα.

Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να το επιλύσουν. Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης. Ελπίζω ότι κάθε μέρος, το οποίο εμπλέκεται, θα το δει και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες».

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr