Παπαευαγγέλου: Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων κορωνοϊού σε Ηράκλειο και Χανιά – Ελλάδα«Αυτή η πανδημία είναι κυρίως πανδημία ανεμβολίαστων, οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στη σημερινή ενημέρωση

«Αυτή η πανδημία είναι κυρίως πανδημία ανεμβολίαστων, καθώς οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση η υφυπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα. Παράλληλα τόνισε πως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, εφιστώντας την προσοχή σε όλους: «Όταν “δούμε” συμπτώματα να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό», είπε, τονίζοντας πως «οι ασθενείς στην βόρεια Ελλάδα, πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».

«Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ συνεχίζει να αυξάνει ο αριθμός διασωληνωμένων καθώς και οι θάνατοι», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Επικρατεί ωστόσο ένα κλίμα εφησυχασμού. Υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 54.000. Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα, η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε και συνέχισε πως «9 στα 10 κρούσματα στα παιδιά, εντοπίζονται ύστερα από rapid test. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται συστηματικά».

«Η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88% μετά από αύξηση των κλινών. Από το τέλος του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1,2 εκατ. εμβολισμοί. 320.000 συνάνθρωποι μας έκαναν την πρώτη δόση», συνέχισε.

Παράλληλα τόνισε πως ο νέος επιδημιολογικός χάρτης δείχνει την εικόνα στην επικράτεια, με αυξητικές τάσεις να σημειώνονται, σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών που ανακοίνωσε ήταν Ηράκλειο και τα Χανιά.

Η επιτροπή των ειδικών παρατηρεί πως η υψηλή θνητότητα καταγράφεται σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας ή περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό γενικότερα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως μειώθηκε ελαφρά και πλέον κυμαίνεται μεταξύ 1,75 και 1,8%, με πολύ υψηλό αριθμό τεστ ανά ημέρα.

Εννέα στα 10 κρούσματα στα σχολεία εντοπίζονται μέσω self test

Επιπλέον, αναφορικά με τον έλεγχο στα σχολεία, η καθηγήτρια σημείωσε πως 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω των self test στους μαθητές. Σύμφωνα με την ίδια, το συστηματικό τέστινγκ στη χώρα, αποτελεί σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφορικά με την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα, 4.500 ασθενείς Covid, με μέσο όρο 405 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Όπως είπε, εχθές σημειώθηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών, με 490 ασθενείς.

Τέλος όπως είπε η κ. Γκάγκα «έχουμε ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα μας, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για τα μονοκλονικά. Θα μπορούν δέκα νοσοκομεία σε ολόκληρη την χώρα, τα οποία έχουν και την μεγαλύτερη εμπειρία να τα έχουν, ενώ μία πενταμελή ομάδα θα ελέγχει όλα τα αιτήματα», ανέφερε. «Ξεκινάμε με τα νοσοκομεία που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία», κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.Πηγή άρθρου: www.neakriti.gr