Παγκόσμια Τράπεζα: Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε 216 εκατ. μετανάστες μέχρι το 2050

Νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί για μετανάστευση 216 εκατ. ανθρώπων έως το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι χωρίς άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της έλλειψης νερού και με την παράλληλη μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών  216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν από τις χώρες τους έως το 2050.

 

Η έκθεση, Groundswell 2.0, μοντελοποίησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε έξι περιοχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα «hotspots» της κλιματικής μετανάστευσης θα εμφανιστούν το 2030 και θα ενταθούν έως το 2050, χτυπώντας τα πιο φτωχά μέρη του κόσμου.

 

Μόνο η Υποσαχάρια Αφρική θα δει 86 εκατομμύρια εσωτερικούς μετανάστες, με 19 εκατομμύρια περισσότερους στη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ 40 εκατομμύρια μετανάστες αναμένονται στη Νότια Ασία και 49 εκατομμύρια στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

 

Τέτοιου είδους κινήσεις θα ασκήσουν σημαντική πίεση τόσο στις περιοχές αποχώρησης όσο και αποδοχής των μεταναστών, στην ένταση των πόλεων και των αστικών κέντρων και θα θέσουν σε κίνδυνο τα αναπτυξιακά κέρδη, αναφέρει η έκθεση.

 

Για παράδειγμα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί την παραγωγή ρυζιού, την υδατοκαλλιέργεια και την αλιεία, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σημείο εστίασης στο δέλτα του Μεκόνγκ του Βιετνάμ.

 

Αλλά το Δέλτα του Κόκκινου Ποταμού και η περιοχή της κεντρικής ακτής, όπου αυτοί οι άνθρωποι είναι πιθανό να μεταναστεύουν, αντιμετωπίζουν τις δικές τους απειλές, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών καταιγίδων.

 

Συγκρούσεις και υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, θα μπορούσαν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση, σύμφωνα με την έρευνα.

 

Και ο αριθμός των μεταναστών λόγω του κλίματος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος αφού η έκθεση δεν καλύπτει τις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, χώρες της Μέσης Ανατολής και μικρά νησιωτικά κράτη.

 

Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι τα ευρήματά τους πρέπει να θεωρηθούν ως επείγουσα έκκληση προς τις περιφερειακές και εθνικές κυβερνήσεις και την παγκόσμια κοινότητα, προκειμένου να δράσουν τώρα για να μειώσουν τους ρύπους του θερμοκηπίου και να αποκαταστήσουν τα οικοσυστήματα, μεταξύ άλλων.

 

Κάτι τέτοιο, όπως λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον αριθμό μετανάστευσης κατά 80%, σε 44 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

«Είμαστε ήδη εγκλωβισμένοι σε μια συγκεκριμένη ποσότητα θερμότητας, οπότε η μετανάστευση λόγω του κλίματος είναι πραγματικότητα», δήλωσε η Kanta Kumari Rigaud, επικεφαλής ειδική του περιβάλλοντος της Παγκόσμιας Τράπεζας και μία από τις συν-συγγραφείς της έκθεσης.

 

«Πρέπει να μειώσουμε του ρύπους μας για να επιτύχουμε τον στόχο της Συνθήκης του Παρισιού, επειδή αυτές οι κλιματικές επιπτώσεις θα ενταθούν και θα αυξήσουν την κλίμακα της μετανάστευσης λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης» πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr



Πηγή άρθρου: www.lifo.gr