Οδηγός για το lockdown: Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο -Τι κλείνει, τα SMS για μετακίνηση | ΕΛΛΑΔΑ

Από στις 6 το πρωί αύριο, Σάββατο, και για τρεις εβδομάδες (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δηλαδή) τίθεται σε ισχύ το οριζόντιο lockdown στη χώρα, το δεύτερο από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ένα lockdown που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το οποίο έχει ορισμένες διαφορές με το πρώτο, αλλά σε γενικές γραμμές μοιάζει σημαντικά με εκείνο του Μαρτίου.

Οι δύο βασικές διαφορές που έχει είναι οι εξής:

  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους, που ισχύει αυτή τη στιγμή, παραμένει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς χρήση μάσκας.
  • Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εφαρμόζεται και αυτή τη φορά τηλεκπαίδευση.

Πώς θα γίνεται
η μετακίνηση σε σχολεία και εργασία

Από αύριο λοιπόν και για τρεις εβδομάδες ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε νέο lockdown η χώρα -SMS, σχολεία, κλειστά καταστήματα και μέτρα στήριξης

Lockdown: Πώς θα μετακινούμαστε από το Σάββατο -Τα SMS 13033 και τα έγγραφα

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Πώς θα γίνονται
οι μετακινήσεις με SMS

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1.
Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση
σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή
μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας,
εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική
επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση
αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα
προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου
δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή
τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS
χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον
δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή
τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για
κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον
καθορισμό ραντεβού για το οποίο
ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς
ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση
επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς
και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο
που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική
συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια
υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται
ο κωδικός 3.

4.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους
που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για
μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου
βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας
του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη,
ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα
ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις
(παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή
συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία
μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό
4.

5.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που
προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση
γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι
αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας
γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες
διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο
SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή
κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά
δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης
στην τελευταία αυτή περίπτωση της
αναγκαία απόστασης του ενάμισι
(1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση
αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση
πραγματοποιείται εντός του δήμου
κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις
αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός
6.

Τι ισχύει για τις ώρες 21:00-05:00

Οσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 ως τις 05:00, θα πραγματοποιείται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

  • Εργασία
  • Λόγους υγείας
  • Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε χθες ότι κατά τις βραδινές ώρες οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί, καθώς και οι λόγοι που δικαιολογούν μετακίνηση αυτές τις ώρες περιορίζονται σε λόγους εργασίας, υγείας, ατομικής άσκησης ή μετακίνησης με κατοικίδιο γύρω από την περιοχή κατοικίας του καθενός.

Με αρνητικό
PCR η είσοδος στη χώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ετσι θα λειτουργήσει το lockdown -Χαρδαλιάς, Κοντοζαμάνης και Σταμπουλίδης εξειδίκευσαν τα μέτρα

Μητσοτάκης: Γιατί αναγκαστήκαμε να βάλουμε σε lockdown όλη τη χώρα -«Κάτι άλλαξε δραματικά»

Επίσης, από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω του PCR, ενώ η εφαρμογή των μέτρων αυτών δεν θίγει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων που συνδέονται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Παραμένει επίσης υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιό μας, ενώ από τη Δευτέρα υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

Η
αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό
της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και
μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,
επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς
λόγους και λόγους υγείας.

Επιπλέον, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους τέσσερις λόγους που αναφέρθηκαν. Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr.

Ποιοι τομείς
μένουν ανοιχτοί -Κλειστό το λιανεμπόριο

Ανοιχτά
μένουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
και τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα
ξενοδοχεία, στα οποία δίνεται δυνατότητα
αναστολής, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής
τομέας και από τον τριτογενή συγκεκριμένες
δραστηριότητες.

Οπως και την άνοιξη, η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα κ.λπ. Και σε αυτή τη φάση της αναστολής εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον. Η αναστολή λειτουργίας δεν περιλαμβάνει επίσης το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον (ΚΑΔ 47.99.85.01). Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους καταστηματάρχες.

Ανοιχτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο, εκτός Θεσσαλονίκης και Σερρών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανζουρλισμός στα κομμωτήρια λόγω lockdown: «Μέσα σε δύο μέρες πρέπει να τους εξυπηρετήσουμε όλους»

Lockdown-κομμωτήρια: Εκτάκτως ανοιχτά αυτό το Σαββατοκύριακο -Πώς θα λειτουργήσουν

Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Ειδικά για τα κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών εφόσον το επιθυμούν, μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν και το Σάββατο και την Κυριακή, με την αναστολή τους να ξεκινά από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και -όπως και την άνοιξη- όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τα μέτρα στον
αθλητισμό

Όσον αφορά στον αθλητισμό, επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση (τένις), τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθλητισμός: Διευκρινιστικές οδηγίες για τις περιοχές με περιοριστικά μέτρα από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ

Ο Χαρδαλιάς διευκρινίζει: Δεν ανοίγουν το Σαββατοκύριακο τα κομμωτήρια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Επιτρέπεται
επίσης η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων
από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές
καταστάσεις που θα εκδώσει η Γενική
Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία
τους για τους Ολυμπιακούς και
Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Εστίαση: Σε
λειτουργία μόνο το delivery

Επίσης, αναστέλλεται και η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται όμως η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (take away), η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Ποιοι τομείς
της εκπαίδευσης μένουν ανοιχτοί

Σχετικά με την εκπαίδευση, παραμένουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες τους και τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Τα γυμνάσια και τα λύκεια από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης, ενώ η τηλε-εκπαίδευση συνεχίζεται και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Με τηλε-εκπαίδευση θα λειτουργούν επίσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης.

Τα μέτρα σε
μεταφορές, νοσοκομεία

Για
τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα
στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1
επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και
η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η
μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας,
για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός
δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων
με ανήλικα τέκνα.

Στα
νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα
συνεχίζει να επιτρέπεται ένας συνοδός
ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η
αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές
πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας
Ηλικιωμένων).

Τηλεργασία
στο 50%

Παραμένει επίσης, υποχρεωτική η τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το Δημόσιο σημειώνεται ότι σήμερα στις 12 στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος θα παραχωρήσει συνέντευξη για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στον δημόσιο τομέα.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr