Ο «μαύρος» Νοέμβριος με περισσότερους από 2.000 θανάτους έφερε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ένας από τους χειρότερους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα αναδεικνύεται ο Νοέμβριος. Η τελευταία μέρα του μήνα, σήμερα, ήρθε να ολοκληρώσει την εικόνα σε απόλυτους αριθμούς.

Θάνατοι

Η Ελλάδα άφησε τον Οκτώβριο του 2021 με 15.938 θανάτους και μπαίνει στον Δεκέμβριο με 18.157, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στον Νοέμβριο ανακοινώθηκαν ακόμα 2.219 θάνατοι.

Κρούσματα

Ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε με 742.170 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, ενώ ο Νοέμβριος τελειώνει με τη σειρά του με 938.903. Τα 196.733 κρούσματα που χωρίζουν τους δύο αριθμούς είναι και το σύνολο των κρουσμάτων του Νοεμβρίου.

Διασωληνωμένοι

Τέλος σε έναν από τους πιο σημαντικούς δείκτες της πανδημίας, αφού αφορά την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων που «σκαρφάλωσε» από τους 421 του Οκτωβρίου στους σημερινούς 664, κάτι που σημαίνει αύξηση 243 διασωληνωμένων ασθενών μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των άνω των 60

Με σχεδόν τους μισούς εκ των διασωληνωμένων να είναι 65 ετών και άνω και το ποσοστό των ανεμβολίαστων διασωληνωμένων να φτάνει το 80% επί του συνόλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει -έστω εμμέσως- υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 ετών.


Οι «απείθαρχοι» πολίτες θα αναγκαστούν σε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Ο σχετικός νόμος, όπως και ο προηγούμενος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών αναμένεται να περάσει από τη Βουλή, στην οποία η τροπολογία θα μπορούσε να κατατεθεί ακόμα και σήμερα.

Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει με διαδικασίες fast track, όπως ανέφερε το MEGA και ίσως να ψηφιστεί ακόμα και την Τετάρτη.

Μεγάλη αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60, ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ημερών για τα ραντεβού της 1ης δόσης ήταν 2.600.
Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κλείστηκαν 6.000 ραντεβού για την 1η δόση, από τους πολίτες των άνω των 60 ετών. Το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ στην Ελλάδα, φτάνει στο 83%.

 

Image

Πηγή άρθρου: www.dikaiologitika.gr