Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, ανέδειξε η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP) που έγινε στη Θεσσαλονίκη προήδρευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η SEECP είναι το μοναδικό σχήμα περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο και στόχος της Συνόδου είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση των μελών της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μέσω της συνεργασίας στους τομείς κράτους δικαίου, ασφάλειας και οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής και τις προκλήσεις της σημερινής συγκυρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η σημασία της Συνόδου για τις συζητήσεις που αφορούν την περιοχή στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται από το γεγονός ότι στη Σύνοδο συμμετείχε ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ενώ στο δείπνο παρέστη ο Καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, κατόπιν της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Σύνοδο Κορυφής, τα περισσότερα μέλη της Διαδικασίας εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης: ο επικεφαλής του Συλλογικού Προεδρείου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Sefik Džaferović, η Πρόεδρος του Κοσόβου Vjosa Osmani-Sadriu, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevski, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Natalia Gavrilița, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Sorin Grindeanu, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nikola Selaković, η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Teodora Genchovska και ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Faruk Kaymakci. Συμμετείχε επίσης η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας (RCC) Majilinda Bregu.

Με το πέρας της Συνόδου υιοθετήθηκε Κοινή Διακήρυξη, στην οποία καταγράφεται η δέσμευση των Συμμετεχόντων στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και στις αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης που εμπνέουν τη SEECP από την ίδρυσή της, ενώ επιβεβαιώνεται η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Η Διακήρυξη περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για δράσεις σε πεδία κρίσιμης διαρθρωτικής σημασίας, όπως η ασφάλεια απέναντι σε παλιές και νέες απειλές, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η αειφόρος, πράσινη και συμπεριληπτική, βιώσιμη ανάπτυξη.

Η SEECP ιδρύθηκε το 1996 με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία.Η πρώτη της Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη το 1997.

Συμμετέχουν, πέραν της Ελλάδας, η Αλβανία, η Bόρεια Μακεδονία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία.

Τομείς προτεραιότητας της Ελληνικής Προεδρίας, που έληξε σήμερα, υπήρξαν η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και η προώθηση μεταρρυθμίσεων σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας, η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε επίσης στη συνεργασία της Προεδρίας με το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (Regional Cooperation Council – RCC), που αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της SEECP.

Το θερμό μήνυμα Μισέλ σε Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας

Με ένα θερμό μήνυμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt Regency. Ο Σαρλ Μισέλ εστίασε, ακόμη, στον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. 

«Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργό προεδρία στη Σύνοδο Κορυφής SEECP. Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας για την ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα σε μια κομβική περιοχή» τονίζει, σε μήνυμά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Μητσοτάκης: Έως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

«Η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις» .

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το 2033  πρέπει να είναι χρονιά ορόσημο για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Είναι φιλόδοξος, αλλά και ρεαλιστικός στόχος», επεσήμανε. «Πριν από 30 χρόνια η Δύση υποδέχθηκε όσα κράτη είχαν αποκοπεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κύκλος αυτός μπορεί να συμπληρωθεί σε μια περιοχή που ήταν πυριτιδαποθήκη Ευρώπης σε ζώνη ειρήνης και ευημερίας», συμπλήρωσε.

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως πρέπει ναα ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτή και τα Δυτικά Βαλκάνια. «Η περιοχή μας θα ανταποκριθεί στην πρόκληση της συγκυρίας: τόσο στην ενεργειακή αυτονομία, όσο και στην κυριαρχία. Απαραβίαστο συνόρων και γειτονική συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον αναθεωρητισμό, δήλωσε ακόμη στέλνοντας σαφές μήνυμα έναντι των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί γεωπολιτική ισορροπία και τα αποδεκτά σύνορα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθα΄ριετα στο μυαλό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Δεύτερο «ραντεβού» Μητσοτάκη με Σολτς μέσα σε 15 ημέρες

Απευθείας από το Βελιγράδι έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο κ. Σολτς μετέβη στο ξενοδοχείο Hyatt Regency όπου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα η Σύνοδος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να συμμετέχει στο δείπνο των ηγετών. Στο ξενοδοχείο τον υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο είχε ένα σύντομο τετ α τετ (το δεύτερο μέσα σε δύο εβδομάδες).

Την ίδια ώρα η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα γράφει στα social media πως ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα συνοδεύει την ανάρτηση με φωτογραφία από τη Σύνοδο στην οποία απεικονίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Όλαφ Σολτς. Σημειώνεται πως η ανάρτηση είναι γραμμένη τόσο στα ελληνικά όσο και στα γερμανικά. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Υποδοχή Scholz και δείπνο 10/6/2022

Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠηγή άρθρου: www.protothema.gr