Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα-Live οι εξελίξεις

Συνεχίζεται για 19η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ένας νέος κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για σήμερα. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι σειρήνες ηχούσαν στις 19 από τις 24 περιφέρειες της χώρας.

Συνεχείς είναι οι επιθέσεις τις τελευταίες ώρες σε  Χάρκοβο, Νικολάεφ, Μαριούπολη, Τσερνίχιβ και Σούμι, ενώ σε ετοιμότητα παραμένει το Κίεβο.

Πέντε πύραυλοι έπληξαν εχθές την περιοχή του εργοστασίου παραγωγής οπτάνθρακα που ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία χάλυβα της Ουκρανίας, τη Metinvest.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχουν θύματα, αλλά ορισμένες από τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού, έχουν υποστεί ζημιές και η παροχή θέρμανσης στη γειτονική πόλη Αβντιίβκα έχει διακοπεί.

Παράλληλα, φόβους ότι ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα, ετοιμάζει μεγάλης έκτασης επίθεση τις επόμενες ώρες, εκφράζει το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας:

Όπως επισημαίνει, υπάρχει ομαδοποίηση ρωσικών πλοίων ανοιχτά της Μαύρης θάλασσας και διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης.

Στη Μαριούπολη,  που τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, όπως ανέφερε η δημοτική αρχή της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε ότι  τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη εξαντλούνται.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης , ούτε εχθές κατάφερε να φθάσει στην Μαριούπολη, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή.  

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα ρωσικά χτυπήματα και  στο Νικολάεφ όπου σύμφωνα με πληροφορίες χθες επλήγη λύκειο, ενώ χθες νωρίς το πρωί σε αεροπορικές επιδρομές στην ίδια πόλη, σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Νικολάεφ της νότιας Ουκρανίας και στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ερωτηθείς  για το ενδεχόμενο τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, απάντησε: «Δεν υπάρχει αποκλεισμός προς το παρόν και δεν προβλέπεται για το εγγύς μέλλον». 

Oι αρχές του Κιέβου δήλωσαν ότι έχουν εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα τροφίμων για δύο εβδομάδες, σε περίπτωση που η πρωτεύουσα τεθεί σε κατάσταση πολιορκίας. 
 

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων 

Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ακριβή ώρα έναρξης των διαβουλεύσεων επιβεβαίωσε χθεςτο βράδυ, ο ένας εκ των τριών Ουκρανών διαπραγματευτών, Νταβίντ Αραχαμία, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την επανέναρξη των συνομιλιών, είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα εχθές, τόσο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου όσο και ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν μάλιστα τις πιο αισιόδοξες μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Σε δηλώσεις του, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες εστίασαν κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.

Πηγή άρθρου: www.skai.gr