Νέα μέτρα από Δευτέρα και ΜΕΘ που ασφυκτιούν – Σενάρια για νέους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους

Τα κρούσματα του κορονοϊού κινούνται σε υψηλά επίπεδα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξάνονται συνεχώς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας βρίσκεται πραγματικά στα όρια του. Από τη Δευτέρα σε ισχύ τίθενται τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεσμεύονται πως γενικό lockdown δεν πρόκειται να επιβληθεί στη χώρα και τους εμβολιασμένους πολίτες. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, για τους οποίους τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά.

 

Πιο συγκεκριμένα, ανοιχτό ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τον κορονοϊό εάν αυτό επιβάλλουν οι υγειονομικές συνθήκες άφησε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο 20 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο να γίνει νέο οριζόντιο lockdown, όπως αυτό που ανακοινώθηκε στην Αυστρία.

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν θα γίνεται τιμωρητικά», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι πολίτες αποτελούν το 27% του πληθυσμού. Επομένως, κατά κόρον οι βαριές νοσηλείες είναι ανεμβολίαστοι πολίτες».

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πειστεί από κάποιους να μην κάνουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού τόνισε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέων μέτρων: «Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα που περιορίζουν την κινητικότητα τους. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε πλήρες lockdown για ανεμβολίαστους και θα επιμείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα τρία τέταρτα του πληθυσμού που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν τα συστήματα υγείας» επεσήμανε.

 

Οι αντοχές του ΕΣΥ – Δεν υπάρχει συζήτηση για τοπικά lockdown όπως στη Γερμανία

Για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ σημείωσε ότι η πανδημία καλπάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη και πως η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύσει το ΕΣΥ με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν. «Η Γερμανία των 40.000 κλινών ΜΕΘ αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια από διπλανές χώρες, κάτι που δείχνει ότι όλα τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται».

Για τις ΜΕΘ σημείωσε ότι γίνονται νέοι σχεδιασμοί συνεχώς προκειμένου να αναπτύσσονται όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες και πάντοτε να είναι ασφαλείς και με το προσωπικό που πρέπει. Παράλληλα γίνεται διαχείριση από το ΕΚΑΒ για όλες τις κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα». Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι γίνονται διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ αλλά με όλη την τεχνική υποστήριξη, όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο.

 

Για το αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο που αν ξεπεραστεί θα υπάρξουν lockdown -έστω και τοπικά- όπως στη Γερμανία ο υπουργός σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής ακόμα και στις πιο πιεσμένες περιοχές το ΕΣΥ αντέχει ακόμα έστω και σε οριακές συνθήκες. Επομένως, δεν υπάρχει συζήτησή γι lockdown. Δεν πρόκειται να κλείσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χώρες που πάνε σε lockdown υπολογίζουν τον οικονομικό παράγοντα – Δυναμικό φαινόμενο ο κορονοϊός

Για την αύξηση των θανάτων των νεκρών πολιτών, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι έρχεται σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη. Από τη στιγμή που περιορίζουμε την κινητικότητα των ανεμβολίαστων, οι οποίοι κατά κόρον διασωληνώνονται και πολλοί χάνουν τη ζωή τους λειτουργούμε «προστατευτικά», σημείωσε ο υπουργός. «Δεν υπάρχει λογική να περιορίσουμε την κινητικότητα των ανθρώπων που έχουν κάνει εμβόλιο και δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ».

Σε ερώτηση αν υπάρχει επόμενο στάδιο που αν ξεπεραστεί θα μπούμε σε lockdown ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στη σκέψη της κυβέρνησης όμως θα παίρνονται συνεχώς νέα μέτρα για περιορισμό της κινητικότητα των ανεμβολίαστων αν χρειαστεί. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο κορονοϊός είναι «δυναμικό» φαινόμενο.

Για τις χώρες που προχωρούν σε τοπικά ή ολικό lockdown για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι λαμβάνουν υπόψει τον κομβικό παράγοντα της οικονομίας και κάνουν έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό για Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Επίσης, επεσήμανε ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα αυξάνονται και πως παρατηρούμε ότι αυτό κύμα φτάνει σιγά σιγά στην κορύφωσή του και ήδη έχει επιπεδοποιηθεί σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ τώρα σημειώνεται σχετική άνοδος στην Αττική. «Είναι σημαντικό η κατά τόπους κλιμάκωση να γίνεται σε διαφορετικό χρόνο» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς με συνωστισμό

Για τη μάσκα τόνισε ότι «η χρήση  παραμένει για όλους υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους ενώ είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός», τόνισε. «Η μάσκα δεν έχει πάψει να είναι υποχρεωτική

Για τις εκκλησίες είπε ότι οι έλεγχοι γίνονται από τον υπεύθυνο, αλλά η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει και δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Από τη στιγμή που έχει βγει και η εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδου, θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τηρήσουν αυτό το μέτρο».

Σύστημα υγείας στα όρια του – Το στοίχημα με τους διασωληνωμένους 

Στα όρια τους είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους διασωληνωμένους ασθενείς από τον κορονοϊό να καταγράφουν για ακόμα μια φορά αύξηση. Κι όλα αυτά ενάμιση μόλις μήνα πριν τα Χριστούγεννα κι ενώ ακόμα δεν έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας. Υπενθυμίζεται ότι όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το χειρότερο σενάριο που μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας είναι μέχρι 600 διασωληνωμένους ως το τέλος Νοεμβρίου, όμως το Σάββατο 20 Νοεμβρίου άγγιξαν τους 594.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φόβοι για δύσκολο χειμώνα και εκτιμήσεις για 10.000 κρούσματα ημερησίως 

«Πάμε για έναν δεύτερο δύσκολο χειμώνα όπως περίπου και τον περσινό», είπε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του Open ο Γιώργος Παυλάκης ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, δίνοντας μια εκτίμηση για την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα εάν συνεχιστεί η ραγδαία διασπορά του κορονοϊού. 

Σε σχέση με τα μέτρα ο κ. Παυλάκης τόνισε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Τα μέτρα που πήρανε τώρα, μακάρι να το ανακόψουν. Έπρεπε να τα είχαν πάρει πολύ νωρίτερα. Κινδυνεύουμε να έχουμε 100 νεκρούς την μέρα την επόμενη εβδομάδα. Δεν τα πήραν με την αιτιολογία ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να τα δεχθεί», τόνισε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown τόνισε: «Είμαστε όπως η Γερμανία και το εξετάζει σοβαρά. Να μην αποκλείουμε λοιπόν τίποτα και στην Ελλάδα. Να λάβουμε υπόψη ότι εκτός από τους νεκρούς θα έχουμε και χρόνια πάσχοντες από τον κορονοϊό». Σε σχέση για το ενδεχόμενο Βαλκανικής μετάλλαξης ο κ. Παυλάκης σημείωσε: «Στελέχη του ιού ξεπηδούν. Δεν ξέρουμε πιο θα επικρατήσει Είναι ρουλέτα αυτό».

Εκτίμησε ακόμα πως «μπορεί να πιάσουμε τα 10.000 κρούσματα» ενώ όπως είπε οι θάνατοι τις επόμενες εβδομάδες θα καταγράψουν αύξηση. «Χωρίς μέτρα τις γιορτές, θα έχουμε νέο κύμα που θα μας πάει μέχρι την Άνοιξη», τόνισε. Σημείωσε, επίσης, πως «τα παιδιά είναι το 1/4 της επιδημίας. Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά».

Στο 99% η κάλυψη των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα με την πίεση λόγω νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό να είναι ασφυκτική σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας) έχει αγγίξει το 99%, ενώ στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%.

Λίγο καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην Αττική, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου του ΕΙΝΑΠ η κάλυψη των ΜΕΘ στην περιφέρεια αυτή ανέρχεται στο 88%

Η κα Παγώνη χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση ενώ τόνισε πως «πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να πάμε μπροστά, δεν μπορούμε να λέμε κάθε τρεις και λίγο να προστίθενται νέα μέτρα»

Όσον αφορά στην χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου, προέταξε την σημασία της για όλους αλλά ιδιαίτερα για τα άτομα άνω των 60 ετών και για εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα: «Μετά το εξάμηνο μειώνεται η αντίσταση στον ιό. Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, τα άτομα αυτά δεν θα έχουν άμυνα και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό με κίνδυνο να φτάσουν ως τις ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουμε φτάσει στα όρια της αντοχής του συστήματος, των γιατρών και των νοσηλευτών», σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα είναι καθοριστική για τον έλεγχο της πανδημίας.

Μάλιστα, τόνισε ότι στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει την εφημερία χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής. «Δεν έχει ξαναγίνει», σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι παρά την αύξηση που σημειώνεται στους νεκρούς από κοροναϊό, δεν αναμένεται αυτός ο αριθμός φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.

Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε 3 βασικούς άξονες για τη διαχείριση της πανδημίας:

 • Προστασία της οικονομίας από την επιβολή οριζοντίων μέτρων
 • Φρένο σε θανάτους μαζί με τήρηση των μέτρων
 • Ενίσχυση του ΕΣΥ

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της πανδημίας. «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών. Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

Πώς θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα.

Αυτό αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, τα καταστήματα λιανεμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοικτά από τις 10 μέχρι τις 9 το βράδυ και υπενθύμισε ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί.

Προειδοποιήσεις της ΕΕ για βαλκανική μετάλλαξη 

Και σαν να μην έφτανε η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη, μια εκτίμηση στην οποία προχώρησε Ευρωπαίος αξιωματούχος προκάλεσε ακόμη περισσότερη ανησυχία. Η Βουλγαρία πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού προκειμένου να περιορίσει τους υγειονομικούς κινδύνους για τους πολίτες της και για άλλες χώρες, ανακοίνωσε  χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν.

Η Βουλγαρία είναι το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος μέλος μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, όπου λιγότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του ιού και η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 στην Ένωση. «Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης (υπάρχει κίνδυνος) να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες» δήλωσε ο Μπρετόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

«Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί» δήλωσε. Τον Οκτώβριο, η προσωρινή κυβέρνηση εισήγαγε το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο για πολλούς εσωτερικούς χώρους με στόχο να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς. «Να μην ανακατεύουμε την πολιτική με την επιστήμη και την υγεία των πολιτών» δήλωσε ο Μπρετόν τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Tα κρούσματα του κορονοϊού το Σάββατο 

Πρώτη για ακόμα μία ημέρα η Αττική στην κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού καθώς σήμερα Σάββατο 20 Νοεμβρίου από τα 5.991 συνολικά κρούσματα, στην Αττική εντοπίστηκαν 1.632 νέα κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.049 νέες μολύνσεις. Παράλληλα, σε ακόμα 10 περιοχές της χώρας καταγράφονται περισσότερα από 100 κρούσματα κορονοϊού.

 • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 1
 • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 130
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 210
 • ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 31
 • ΑΡΚΑΔΙΑΣ 22
 • ΑΡΤΑΣ 35
 • ΑΧΑΪΑΣ 185
 • ΒΟΙΩΤΙΑΣ 64
 • ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 212
 • ΓΡΕΒΕΝΩΝ 20
 • ΔΡΑΜΑΣ 45
 • ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 66
 • ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 215
 • ΕΒΡΟΥ 143
 • ΕΥΒΟΙΑΣ 44
 • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 10
 • ΖΑΚΥΝΘΟΥ 14
 • ΗΛΕΙΑΣ 24
 • ΗΜΑΘΙΑΣ 110
 • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 121
 • ΘΑΣΟΥ 10
 • ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 11
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1049
 • ΘΗΡΑΣ 3
 • ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 98
 • ΚΑΒΑΛΑΣ 43
 • ΚΑΛΥΜΝΟΥ 3
 • ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 84
 • ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 27
 • ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ 6
 • ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 477
 • ΚΕΡΚΥΡΑΣ 79
 • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 11
 • ΚΙΛΚΙΣ 73
 • ΚΟΖΑΝΗΣ 158
 • ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 60
 • ΚΩ 16
 • ΛΑΚΩΝΙΑΣ 25
 • ΛΑΡΙΣΑΣ 216
 • ΛΑΣΙΘΙΟΥ 6
 • ΛΕΣΒΟΥ 51
 • ΛΕΥΚΑΔΑΣ 9
 • ΛΗΜΝΟΥ 4
 • ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 153
 • ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 82
 • ΜΗΛΟΥ 1
 • ΜΥΚΟΝΟΥ 2
 • ΝΑΞΟΥ 3
 • ΝΗΣΩΝ 27
 • ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 200
 • ΞΑΝΘΗΣ 77
 • ΠΑΡΟΥ 6
 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ 225
 • ΠΕΛΛΑΣ 104
 • ΠΙΕΡΙΑΣ 99
 • ΠΡΕΒΕΖΑΣ 37
 • ΡΕΘΥΜΝΟΥ 54
 • ΡΟΔΟΠΗΣ 48
 • ΡΟΔΟΥ 57
 • ΣΑΜΟΥ 6
 • ΣΕΡΡΩΝ 141
 • ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
 • ΣΥΡΟΥ 1
 • ΤΡΙΚΑΛΩΝ 78
 • ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 108
 • ΦΛΩΡΙΝΑΣ 41
 • ΦΩΚΙΔΑΣ 6
 • ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 58
 • ΧΑΝΙΩΝ 52
 • ΧΙΟΥ 3
 • ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 91

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα Σάββατο 20 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 69 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 594 διασωληνωμένοι ασθενείς. Καταγράφονται συνολικά 5.991 νέα κρούσματα.Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ: 

 • Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.991 , εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 874.812
 • (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.
 • Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 108 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.239 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
 • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.237 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 594 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
 • Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.437 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή -7.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 438 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
 • Από το σύνολο των 5.991 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

 

Πηγή άρθρου: www.ethnos.gr