Νέα «καθημερινότητα ελευθερίας» – Βγαίνουν οι μάσκες

Η τελευταία πράξη της παράστασης που δίνει εδώ και 16 μήνες ο κορωνοϊός στην Ελλάδα απέχει πλέον λίγα 24ωρα. Η σχεδόν καθολική άρση των περιορισμών γίνεται πραγματικότητα από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και κάποια ελάχιστα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για να υπενθυμίζουν ότι η πανδημία μπορεί να μην αποτελεί πλέον «θηλιά στο λαιμό» των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά συνεχίζει να παραμονεύει για την λάθος κίνηση που θα οδηγήσει στην παλινδρόμηση.
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας που είναι πλέον σαφής, το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τα διαγνωστικά εργαλεία που παίζουν τον δικό τους κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο του τρίτου κύματος, οδήγησαν σήμερα την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας να δώσει το «πράσινο φως» για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων, διαμορφώνοντας τη νέα «καθημερινότητα ελευθερίας» που όλοι επιζητούσαμε.

Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και τα self test σε εργαζόμενους

Την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων που δεν επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση ανακοίνωσε κατά την έναρξη της τοποθέτησής της στη σημερινή συνέντευξη τύπου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Συγκεκριμένα, έγινε ομόφωνα δεκτή από την Επιτροπή η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από την υποχρέωση των self test και η διατήρηση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός. «Δηλαδή επιτρέπεται να βγάλουμε τη μάσκα μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Θεωρούμε τη μάσκα ως τη σημαντικότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που αίρονται, αρχής γενομένης από αύριο στις 5 το πρωί, από όταν και ισχύει η διατήρηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, ενώ καταργούνται οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός.
Επιπλέον, από τις 28 Ιουνίου:

  • – Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
  • – Αίρεται η υποχρέωση self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους
  • – Στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι αυξάνονται σε 10
  • – Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα
  • – Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται έως 120 άτομα ανά 1.000 τμ
  • – Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των ομάδων υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία), αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Το εμβόλιο ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ινδικής μετάλλαξης

Ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ, το οποίο αρχικά συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία κι έπειτα με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, έκανε κατά την τοποθέτησή του ο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε, το στέλεχος της λεγόμενης «ινδικής μετάλλαξης» χαρακτηρίζεται από αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη. Η βασική διαφορά του με άλλες μεταλλάξεις είναι ότι δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα Variants of Concern (στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος), στοιχείο που δείχνει ότι ο ιός βρήκε στο στέλεχος Δ μια εναλλακτική οδό εξέλιξης.

«Οι υπάρχουσες μελέτες, πάντως, δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δ θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, λοιπόν, να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι οι λοιμώξεις με το εν λόγω στέλεχος αφορούν κυρίως μη εμβολιασμένους και νέους με πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα μας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και στις μικρότερες ηλικίες,

Η πανδημία αλλάζει πρόσωπο – Στέλνει τους νέους στα νοσοκομεία

Η σημασία του εμβολιασμού αναδεικνύεται, άλλωστε, και από τα χειροπιαστά στοιχεία που έρχονται καθημερινά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με αυτά, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) συρρικνώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να μειώνεται κατά 17% εντός της τελευταίας εβδομάδας, ενώ κατά 9% λιγότεροι είναι και οι θάνατοι, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε περίπου 18/ημέρα. Την ίδια στιγμή, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό που ενδεχομένως να ξεπερνά και το 96%.

Οι προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, με εκτιμήσεις για περίπου 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα. Όσον αφορά στο τελευταίο 24ωρο, πάντως, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 271 διασωληνωμένους, 14 θανάτους και 50 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να είναι 59 ασθενείς.

Συνολικά, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 1.000 ασθενείς, το 1/3 των οποίων αφορά σε ανθρώπους 25-55 ετών. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η πανδημία αλλάζει πλέον πρόσωπο και αφορά σε νεότερα άτομα, με τους θανάτους συμπολιτών μας άνω των 75 ετών να μειώνονται σημαντικά, ενώ μη ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η μείωση στους 65-74 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί απηύθυναν νέα πρόσκληση στους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς «γνωρίζουμε ήδη πως ο κρισιμότερος παράγοντας σοβαρής νόσησης ή θανάτου είναι η μεγάλη ηλικία».

Σταθερή η μείωση της διασποράς – «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για τέσσερα νησιά

Σημαντικά μειωμένο παρουσιάζεται για ακόμα μία ημέρα το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, όπως αναδεικνύεται από τα 520 σημερινά νέα κρούσματα -απόρροια 45.719 διαγνωστικών ελέγχων, ο μέσος όρος των οποίων έχει μειωθεί σε 31.000/ημέρα. Το Rt παρέμεινε σταθερό αυτή την εβδομάδα στο 0,81, ενώ το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 1,20% (από 1,80%).

Ταυτόχρονα, οι νέες διαγνώσεις περιορίστηκαν κατά 40% και πλέον ανέρχονται σε λιγότερες από 400-500/ημέρα, δημιουργώντας ένα σύνολο ενεργών κρουσμάτων στα 4.100 και τη διάμεση ηλικία τους πλέον να μειώνεται στα 32 έτη. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα των νέων, οι οποίοι μόλις τώρα άρχισαν να εμβολιάζονται και παράλληλα ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η εικόνα στην ηπειρωτική Ελλάδα εμφανίζει σταθερή πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες, με την Αττική να σημειώνει σήμερα μόλις 225 νέες λοιμώξεις (οι 66 στην Αθήνα) και τη Θεσσαλονίκη 41. Υπάρχουν, όμως και περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν για τυχόν αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της τουριστικής περιόδου και της διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Χαρδαλιάς συνέστησε προσοχή σε τέσσερις νησιωτικές περιοχές με σχετικά υψηλό ποσοστό θετικότητας -Πάρος (0,29%), Κως (0,27%), Ρόδος (0,12%), Ικαρία (0,25%)- και απευθυνόμενος στους κατοίκους τούς κάλεσε «να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας».

Ειδήσεις σήμερα:

Κρις Μπράουν: Γυναίκα τον κατηγορεί για βίαιη συμπεριφορά – Την χτύπησε δυνατά στο κεφάλι

Καύσωνας: Ποιες πόλεις της χώρας πλήττει από σήμερα – Με τι καιρό θα μπει ο Ιούλιος

Κάρα Ντελεβίν: «Η σεξουαλικότητά μου είναι σαν ένα εκκρεμές που ταλαντεύεται»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr