Μπόρις Τζόνσον: ‘Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία’ – Κόσμος

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

“Από την αρχή ήμασταν απολύτως σαφείς ότι δεν θέλαμε τίποτα πιο περίπλοκο από μια σχέση τύπου Καναδά που να βασίζεται στην αμοιβαία φιλία και το ελεύθερο εμπόριο. Η ΕΕ θέλει συνεχή δυνατότητα ελέγχου της νομοθετικής μας ελευθερίας, με τρόπο απαράδεκτο για μία ανεξάρτητη χώρα σαν εμάς. Και δεδομένου ότι έχουμε μόνο δέκα εβδομάδες μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου, καλούμαι να αποφασίσω σχετικά με το πιθανό αποτέλεσμα για να προετοιμαστούμε όλοι μας κατάλληλα.“, ανέφερε αρχικά ο βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Guardian.

“Εφθασα στο συμπέρασμα λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

“Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση”, τόνισε.

“Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αντιδράσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση: “Το όλο πράγμα είναι ρητορική”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται ακόμη για την συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν από τις Βρυξέλλες στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος και ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα το όλον πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Αρα θα τις συνεχίσουν», δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης «κάνει βαλίτσες για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο» και πρόσθεσε: «Οσο για την αναβίωση του θέματος «συμφωνία τύπου Αυστραλίας/συμφωνία τύπου Καναδά» … απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα».

Η αντίδραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άμεσα προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται για μία συμφωνία, όχι ομως με κάθε τίμημα. Όπως είναι προγραμματισμένο, η ομάδα διαπραγματεύσεών μας θα μεταβεί στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να εντείνει αυτές τις διαπραγματεύσεις”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.Πηγή άρθρου: www.news247.gr