«Μπλόκο» κι επισήμως στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων

Τιμωρητικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων και με τη… βούλα της επιτροπής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε  τα όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα και ανακοίνωσε ότι τα ταξίδια στα νησιά, πλέον, θα πραγματοποιούνται εφόσον οι ενήλικοι πολίτες διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Για τους ανήλικους 12 – 18 γίνεται δεκτό όποιο τεστ, συμπεριλαμβανομένων και των self test, ενώ για τους ανήλικους έως 12 ετών η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, κατά την επιστροφή από τα ταξίδια συνίσταται η διενέργεια self test για άτομα άνω των 23 ετών.

Από τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται τα νησιά της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας, αλλά και

  • όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει
  • όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα και για τις χερσαίες μετακινήσεις, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.

Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας

Νέα δεδομένα ισχύουν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ακόμη, ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr