Μητσοτάκης για πανδημία: Βλέπουμε το τέλος του τούνελ – Υπομονή δυο μήνες

«Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης του στον Αλέξη Παπαχελά, μία ημέρα μετά την απόφαση για νέο -πιο αυστηρό- lockdown στην Αττική.

«Αυτό που μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική. Αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Προτίμησα να πάρω δραστικά μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά πιο γρήγορα», είπε, σημειώνοντας ότι «η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά». 

Ερωτηθείς για την «βεντάλια», που ανέφερε κατά το χθεσινό μήνυμα του, κι αν θα πάμε σε ένα μοντέλο για τουλάχιστον δύο μήνες που μάλλον θα κλείνουν όλα για δύο εβδομάδες και θα ανοίγουν μετά πάλι για δύο εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Το καταλάβατε σωστά. Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Και εύχομαι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια ώστε οι 2,5 εβδομάδες για την Αττική να είναι αρκετές. Τονίζω, μιλάμε μόνο για την Αττική, γιατί μία άλλη περιοχή μπορεί σε μια εβδομάδα, σε δύο εβδομάδες, να δείξει άλλα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ερωτηθείς για τους ελέγχους της τήρησης των μέτρων, είπε: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη, θα υπάρχουν έλεγχοι, αλλά θα είναι πιο στοχευμένοι». Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας. «Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά της τηλεργασίας θα επιβάλλουμε κυρώσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα είναι πολύ καλύτερος από άλλες χώρες».

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα επέτρεπαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οπότε δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος το άνοιγμα του», δήλωσε, σημειώνοντας ότι πρέπει «όλοι να αναλογιστούμε ότι μπορούμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα». «Ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με άλλες χώρες, δεν υπάρχει αντι-εμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα», σχολίασε κατόπιν.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης

Σχολεία

Για την εκπαίδευση είπε: «Κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική. Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους».

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή»

«Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί», επισήμανε.

«Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες. Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πρόσθετους αναισθησιολόγους από αυτούς που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος τον αξιοποιούμε», ανέφερε.

Κακοφωνία

Επικριτικός ήταν για υπουργούς που έχουν συνεχή παρουσία στην τηλεόραση, λέγοντας ότι πρέπει «οι υπουργοί να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις, να είναι στην κυβερνητική γραμμή», υπογραμμίζοντας ότι «βγαίνουμε στην τηλεόραση όταν έχουμε κάτι να πούμε». Πρόσθεσε ότι πρέπει «το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο και να μην υπάρχει κακοφωνία», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει γραμμή για τηλεοπτική αφωνία.

«Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και χθες υπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε εμένα. Αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες», δήλωσε.

Εμβολιασμός

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έως το τέλος του Σαββάτου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 500.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, τονίζοντας δε ότι είμαστε στον μέσο όρο της ΕΕ, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στο ότι δεν έχουμε παραλάβει ακόμα τα εμβόλια που αναμέναμε.

«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία», είπε, σημειώνοντας ότι «όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση».

Συνέχισε, λέγοντας: «Είναι παράνομη μια διμερής συμφωνία. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος για λίγα πρόσθετα εμβόλια. Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Εγώ πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δείχνουν ότι καλύπτουν και τις μεταλλάξεις».

Ικαρία

Ερωτηθείς για το τι συνέβη στην Ικαρία, ο πρωθυπουργός αφού περιέγραψε όλο το πλάνο της επίσκεψης, είπε ότι δεν ήταν «εκδρομή αναψυχής», για να παραδεχθεί στη συνέχεια ότι «έγινε φάουλ», σημειώνοντας ότι «η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες, αδίκησε την ουσία της επίσκεψης, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα επαναληφθεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα ίδια άτομα που ήμασταν στο ελικόπτερο βρεθήκαμε στη βεράντα για ένα κέρασμα 15 λεπτών», συμπληρώνοντας ότι «δεν θα επαναληφθεί, δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια εικόνα».

Έδωσε και τη διάσταση ότι «κάποιοι ενοχλήθηκαν που πήγε στην Ικαρία ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός», για να αφήσει αιχμές και προς την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το ζήτημα αυτό να παίρνει τη διάσταση που πήρε όταν η αντιπολίτευση καλούσε σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία».

Πρόσθεσε δε ότι «η χώρα χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση», υπογραμμίζοντας ότι «αναγνωρίζω ο ίδιος ότι κόσμος ενοχλήθηκε».

mitsotakis-gia-pandimia-vlepoyme-to-telos-toy-toynel-ypomoni-dyo-mines1

Απάντηση σε Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Ερντογάν περί «τρελών Τούρκων», είπε ότι «τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε και χθες μιλώντας για τον πρόεδρο Μακρόν. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν».

«Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα “δεν θα μιλήσουμε” και μετά “θα μιλήσουμε” και μετά “μπορεί να μιλήσουμε” και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση», πρόσθεσε. [Αναλυτικά οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά]

Διαβάστε: Παραλήρημα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Οικονομία – «Brand Ελλάδα»

«Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει θέμα μνημονίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτίωση το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό που με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας».

«Είμαι αισιόδοξος γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις. Επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Με αυτό το πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα, ούτε να πληρώσεις τεστ. Η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα, μια χώρα ασφαλή, στην Ευρώπη, με καλό σύστημα υγείας . Θα προσελκύσουμε ανθρώπους να ζήσουν εδώ. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα. Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί. Πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Να τις στηρίξουμε με ρευστότητα», τόνισε.

Συνέχισε δε επισημαίνοντας ότι «η τουριστική σεζόν δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο. Θα είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμαστε το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, θα έρχονται. Όταν θα φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, ρεαλιστικά από το Μάιο και μετά, θα δούμε τι προτεραιότητες θα βάλουμε».

mitsotakis-gia-pandimia-vlepoyme-to-telos-toy-toynel-ypomoni-dyo-mines2

Μάτι

«Το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν από τις τραγωδίες που μας σημάδεψε. Με σημάδεψε και μένα. Ουδείς αθώος ένοχος, ουδείς ένοχος αθώος. Να φροντίσουμε να τρέξουμε την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στο Μάτι. Είναι μέρα με τη νύχτα αυτό που κάνουμε στην Πολιτική Προστασία σήμερα με αυτό το οποίο γινόταν. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Όλοι αισθανόμαστε ευθύνη. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε αλλά να είμαστε πιο έτοιμοι. Να μην ξαναδούμε τον αφόρητο κυνισμό που είδαμε», ανέφερε.

«Αισιόδοξη πλειοψηφία»

«Στο 2020 έπεσαν πολλά μαζί. Πιστεύω ότι βγαίνουμε με μία αίσθηση αυτοπεποίθησης. Είναι ενδιαφέρον που η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αισιόδοξη. Μέσα στην ανθρώπινη τραγωδία της πανδημίας, ανακαλύψαμε πράγματα για τον εαυτό μας. Είναι σημαντικά για την επόμενη ημέρα, για να περάσουμε σε άλλο τρόπο ζωής», τόνισε. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr