Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, «όχι» σε νέο lockdown

Με αυτάρεσκο ύφος, αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφήμιση στις χθεσινές εξαγγελίες και υποσχέσεις προς τη Θεσσαλονίκη για έργα η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι μάσκες και τα πολλά τεστ θα συνοδεύουν τους πολίτες για πολύ καιρό ακόμη. «Ξόρκισε» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ διαφήμισε και υπερασπίστηκε με στόμφο τις χθεσινές του εξαγγελίες, απορρίπτοντας την όποια κριτική.

↳ Όλη η συνέντευξη σε βίντεο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν θα υπάρχει, όμως, περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν θα ξανακλείσουμε. Θα έχουμε, ωστόσο, μάσκες για πολύ καιρό ακόμη και θα κάνουμε πολλά τεστ. Και φυσικά θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι στόχος είναι να πειστούν οι καχύποπτοι πολίτες και όχι εκείνοι που είναι φανατικοί πολέμιοι των εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά του εμβολιασμούς δεν απέκλεισε την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας σε άλλες κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με την πορεία του προγράμματος και της πανδημίας, για να προσθέσει ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης που θα το αξιολογήσει εκ νέου.

Να… «χωνέψουμε» τα χθεσινά μέτρα

Όταν κλήθηκε να απαντήσει για την ακρίβεια και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, επέλεξε να μην απαντήσει ξεκάθαρα σημειώνοντας ότι οι ανατιμήσεις αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και ίσως αυτή να επεκταθεί. 

Σε ακόμα μία ερώτηση για το ίδιο θέμα και συγκεκριμένα για το εάν θεωρεί ότι αρκούν τα χθεσινά μέτρα, που ανακοίνωσε ο ίδιος, και εάν θα έπρεπε να επανεξεταστεί η αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, επέλεξε να επικεντρωθεί στους ευάλωτους και στους «πολίτες που υποφέρουν» υποστηρίζοντας πως «όπου χρειάζεται να στηρίξουμε, θα το κάνουμε» και πως η «μείωση ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική του επιλογή. «Ας χωνέψουμε πρώτα αυτά τα μέτρα» είπε.

Γενικολογίες για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού στην Υγεία

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.», Γιάννη Μπασκάκη, για το ενδεχόμενο μεταρρυθμίσεων που μεταφέρουν «τα τύμπανα του πολέμου» στον χώρο της Υγείας, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τα σχέδια της κυβέρνησης για συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με γενικόλογες αναφορές σε άλλες χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε με όρους συμφέροντος για το ελληνικό δημόσιο. «Υπάρχει ένα ΕΣΥ. Οι δυνάμεις του πρέπει αν δουλέψουν συντονισμένα. Παντού σε όλο τον κόσμο συνεργάζεται ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας για την παροχή της Υγείας».

«Αν κάποιος φαντάζεται ότι υπάρχει σύστημα υγείας στον κόσμο χωρίς ιδιωτική συμμετοχή… ίσως στην Κούβα μπορεί, στην Βόρεια Κορέα. Αλλά δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Και σε χώρες αριστερόστροφες όπως η Σουηδία, συνεργάζεται πολύ καλά το δημόσιο με το ιδιωτικό» πρόσθεσε.

Δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον ανασχηματισμό και φιάσκο της αποτυχημένης υπουργοποίησης Αποστολάκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε αυταρχικό ύφος ότι «Δεν είμαι υποχρεωμένος να δηλώνω δημόσια τα κριτήρια με τα οποία επιλέγω υπουργούς» για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο ότι «δεν σας το απάντησα γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να σας το απαντήσω».

Εκτόξευσε, όμως, πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ζητούσε ένα υπερκομματικό πρόσωπο στην Πολιτική Προστασία και μια εβδομάδα μετά πέρασε στην επίθεση, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα επιχειρήσει ξανά συναίνεση.

«Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω καμία συνεργασία. Με αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή και ζητάνε ένα υπερκομματικό πρόσωπο και μετά φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν έχω να συζητήσω κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Μετρό το 2023 στη Θεσσαλονίκη

«Δεν υπάρχει άλλη περιοχή, άλλη πόλη της πατρίδας, που να γίνονται σωρευτικά τόσα έργα υποδομής. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και τη συνέπεια στα όσα είχα πει στην πρώτη ΔΕΘ, που μίλησα ως πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για τη χρήση γης έχουμε ολοκληρώσεις όλες τις διαδικασίες. Για παράδειγμα οι εργασίες για το πάρκο “Παύλος Μελάς” ξεκινούν τους επόμενους μήνες. Οραματικό έργο επίσης η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πολύ σημαντικό και το ογκολογικό νοσοκομείο. Βεβαίως υπάρχουν και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ενισχυθεί το πράσινο στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακμάζουσα, προσελκύει επενδύσεις, είναι μία πόλη που προάγει την έρευνα και την παιδεία. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα 12.000 ευρώ. Αυτό είναι το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός για τα έργα που δρομολογούνται στην πόλη.

Δεν παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη αλλά…

Σε ερώτηση για την μετάθεση του χρονικού ορίζοντα για την ολοκλήρωση του μετρό στη συμπρωτεύουσα από τον Απρίλιο του 2023 για το τέλος του έτους αλλά και τις σφοδρές διαμαρτυρίες για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου απάντησε λέγοντας πως η επιλογή αυτή έγινε για να λειτουργήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων το μετρό!

Επίσης απέδωσε τις καθυστερήσεις στις προσφυγές στη Δικαιοσύνη ισχυριζόμενος από τη μία πλευρά ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις της και διαμηνύοντας από την άλλη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε «την ασφάλεια δικαίου να προχωρήσουμε στην επανατοποθέτηση». «Στην Αθήνα έγινε κατά κόρον χωρίς να προκληθούν όλες αυτές οι αντιδράσεις (…) Πήγαμε πίσω κάποιους μήνες λόγω των προσφυγών. Επειδή κάποιοι επιμένουν να προσφεύγουν» σημείωσε. 

Ανοίγουμε τα σχολεία και… βλέπουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η τηλεκπαίδευση εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένας μεγάλος άγνωστος παράγοντας ότι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον κόσμο.

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια και αυτό θα είναι ΤΟ 18Ο» για να προσθέσει «πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα».

Επιμένει για εκλογές στην τετραετία

Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός θέλησε να διαψεύσει την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επισημαίνοντας ότι… οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβέρνηση σταθερά πρώτη και καταγράφουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πρόσωπό του.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Θέλω να σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις. Έχω μπλεχτεί με το τι ζητάει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά δεν τις ζητάει».

Σε άλλη ερώτηση, μάλιστα, επανέλαβε ότι στις επόμενες εκλογές θέλει αυτοδυναμία, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, αποκλείοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο συνεννόησης των δύο πρώτων κομμάτων. 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει

Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά και τις επικρίσεις για την πρόσβαση των νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός είπε ότι απάντησε ήδη για τη φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης.

Επεσήμανε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει.

Πρόσθεσε πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές.

Παραδέχεται ότι… μαθαίνει από τα λάθη του

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μεγαλύτερό του λάθος στη θητεία του, ο πρωθυπουργός, απάντησε με μισόλογα, υποστηρίζοντας ότι κανένας δεν είναι αλάθητος, αλλά το ζήτημα είναι να μαθαίνει από τα λάθη του.

«Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω. Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις».

Ανεμογεννήτριες και… αντιεμβολιαστές

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε εκ νέου να συνδέσει το κίνημα ενάντια στις ανεμογεννήτριες με τους αντιεμβολιαστές, επιβεβαιώνοντας ότι η σύνδεση αυτή αποτελεί γραμμή της κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ορισμένα από τα επιχειρήματα όσων εναντιώνονται στις ανεμογεννήτριες «μου θυμίζουν αυτά που ακούω από τους αντιεμβολιαστές» και ζήτησε… σοβαρότητα.

Επιθέσεις κατευθυνόμενες από τον Τσίπρα

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, τον προκάτοχό του ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις κατά του ιδίου, της συζύγου του και των παιδιών του στον «οχετό του διαδικτύου».

«Όσο συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα δε νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει όχι μόνο με μένα, αλλά με κανέναν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό και αξιακό χάσμα» υποστήριξε.

Πενταετής επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώσε ότι η χώρα στοχεύει προς πενταετή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία μέχρι τώρα ανανεωνόταν σε ετήσια βάση, υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι συμφωνίες μπορούν να λειτουργήσουν και προς όφελος των δύο κρατών».

 «Δεν είναι τζόγος» το νέο ασφαλιστικό

«Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό.

Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

Για υποσχέσεις και τα δάνεια της Ν.Δ. 

Σχετικά με την εκτροπή χρεών της Νέας Δημοκρατία και την αποπληρωμή τους ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως αποκλειστικός λόγος είναι οι «ετήσιοι τόκοι, που έρχονται από το παρελθόν».

Τέλος, σε ερώτηση για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλος επιτηδεύματος μέχρι το τέλος θητείας της κυβέρνησης, όπως είχε δεσμευτεί η Ν.Δ. στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός συνέστησε υπομονή εκτιμώντας ότι η οικονομία θα μας εκπλήξει ευχάριστα το 2022 και τονίζοντας πως η κυβέρνηση υλοποιεί τις αποφάσεις της βήμα βήμα, ανάλογα με τις δυνατότητες και την πορεία της οικονομίας, χωρίς να διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Πλουσιότερη Ελλάδα, σημαίνει και πλουσιότεροι Έλληνες» κατέληξε. 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr