Μαγιορκίνης: Δεν θα έχουμε ξέγνοιαστο καλοκαίρι, φόβοι για νέο κύμα τον χειμώνα

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην παραδοχή ότι μπορεί μεν να υπάρχουν σημεία ύφεσης της πανδημίας, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, προέβη ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής, ο καθηγητής έκανε λόγο για ύφεση της επιδημίας αλλά εξήγησε ότι παραμένει εύθραυστη. «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί και στις νεότερες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

Το Σάββατο, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε τον προβληματισμό του για την πορεία της πανδημίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων, καθησυχάζοντας ουσιαστικά για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα. 

«Δεν θα έχουμε ξέγνοιαστο καλοκαίρι, 100%. Δεν θα είμαστε σε ένα καλοκαίρι όπως ήμασταν πριν από 2-3 χρόνια… Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. 

Έδειξε τους νέους

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των εμβολιασμών κατά της νόσου Covid-19, αποφεύγοντας να εκτιμήσει το πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας. Έστεψε την προσοχή στους νέους, υποστηρίζοντας ότι «εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας».

Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα «θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες». Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει το 80% του τείχους ανοσίας», σημείωσε επίσης. 

Αν και δήλωσε ότι «έχουμε καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες», ωστόσο έσπευσε να αναγνωρίσει ότι τα νούμερα δεν είναι ικανοποιητικά, καθώς πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις».

Πετάμε τις μάσκες τον Ιούλιο, ανησυχία για τον χειμώνα

Όπως εκτίμησε, κατά τα τέλη Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, οπότε αυτή «θα είναι μια καλή στιγμή» για να βγάλουμε τις μάσκες.

Ωστόσο, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για ένα νέο, τέταρτο κύμα της πανδημίας τον προσεχή χειμώνα, εάν στο μεταξύ δεν έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας. 

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών συνεχίζει να μειώνεται με αργό ρυθμό, παραμένοντας μέχρι στιγμής πάνω από το 400, ενώ τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται κατά κανόνα σε τετραψήφιο νούμερο.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr