Μαχσά Αμινί, Αμίν Μαχρουφί | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Μαχσά Αμινί, Αμίν Μαχρουφί | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τι κορυφαία συνήχηση είναι αυτή! Τι να σημαίνουν, άραγε, στα φαρσί τα ονόματα των δυο κοριτσιών, της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που την εκτέλεσε, διά βασανισμών, η θρησκευτική αστυνομία του Ιράν και της 16χρονης Αμίν Μαχρουφί, που σκοτώθηκε διαδηλώνοντας την οργή της για τη Μαχσά Αμινί, για την ίδια, για όλα τα κορίτσια του Ιράν, όλα τα κορίτσια του κόσμου…

Τι να σημαίνουν; Γυναίκα, Μητέρα, Κόρη, Αδελφή, Αγαπημένη; Μήπως Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Αδελφοσύνη, Αλληλεγγύη, Επανάσταση; Ή πάλι μήπως Αξιοπρέπεια, Υπερηφάνεια, Τόλμη, Δόξα, Νίκη;.. Ψάχνω ώρα ανάμεσα στα ονόματα και αρρενογενή άλλα δεν βλέπω από: Φόβος, Τρόμος, Πανικός, Πόλεμος, Στρατός, Θάνατος. Ετσι να ’ναι άραγε φτιαγμένη η γλώσσα των ανθρώπων, ο κώδικας της επικοινωνίας τους; Η Ελευθερία και η Θυσία να είναι γυναίκες, ο Πόλεμος και ο Θάνατος άντρες;

Ή μήπως τα κορίτσια τα λένε –τα λέγανε, πριν τα υιοθετήσει η Ιστορία· γυναίκα και αυτή– Μαχσά Αμινί και Αμίν Μαχρουφί, απλά, όπως κάθε κορίτσι που του ξεφεύγει λίγο μαλλί από το μαντίλι ή αφήνει να του ξεφύγει λίγο μαλλί από το μαντίλι προκαλώντας την ίδια την πρόκληση, την Εξουσία (να και μια γυναίκα… ανδρικού χαρακτήρα· αυτή και η Βία, πάνε μαζί!) πάνω στο σώμα και το πνεύμα· γυναικών και ανδρών εδώ, να λέμε το σωστό!

Εβλεπα προχθές, καθώς σωρεύονταν οι νεκροί διαδηλωτές στις πόλεις του Ιράν και απειλούσε με επέμβαση ο Στρατός, ότι σημειώνονταν, λέει, και αντιδιαδηλώσεις. Υποστηρικτές, λέει, του θρησκευτικού καθεστώτος διαδήλωναν εναντίον των διαδηλώσεων, άρα υπέρ του θανάτου των δυο κοριτσιών και όσων άλλων (δεν μαθαίνεις ποτέ τους αριθμούς!) θανατώθηκαν ή θα θανατωθούν στις επόμενες ημέρες.

Αυτό είναι ό,τι φοβίζει περισσότερο: Οταν η εξουσία της βίας σε συνεργασία με τη βία της εξουσίας διαμορφώνουν πληθυσμούς φανατίζοντας πλήθη. Τότε έχουμε κοινωνική αυτοκτονία!

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr