Μάχη να προλάβουν το σκοτάδι για να περιοριστεί η φωτιά στα Βίλια -Καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα | ΕΛΛΑΔΑ

Με αντίπαλο και τον χρόνο, καθώς σε λίγη ώρα θα νυχτώσει, επιχειρούν τα εναέρια μέσα στη μεγάλη φωτιά στα Βίλια, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο και το μέτωπο της φωτιάς στην Κερατέα.

Μιλώντας πριν από μία ώρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε πως το πύρινο μέτωπο στα Βίλια είναι το πιο ισχυρό με την έννοια της εντάσεως αλλά και της ισχύος των ανέμων και της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις εναέριες δυνάμεις.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η φωτιά στα Βίλια καίει σε δύσβατη περιοχή και μόνον οι εναέριες δυνάμεις μπορούν να φτάσουν σε αυτές τις περιοχές. Για τον λόγο αυτόν έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που έχουν φτάσει στον μέγιστο αριθμό, με βάση τις ανάγκες όλης της χώρας, και έχουν ενισχυθεί από άλλες περιοχές. Συνολικά, στα Βίλια επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι δύο εχθροί μας είναι ο χρόνος και οι άνεμοι, οι άνεμοι διατηρούνται ισχυροί» σημείωσε ο κ. Πατούλης και επισήμανε πως υπάρχει μια τάση προς το όρος Πατέρα, όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση.

Να μην επεκταθεί η φωτιά στο βουνό

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Βίλια, όπου το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή.

Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπισή της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ενώ έγιναν έγκαιρα προληπτικές εκκενώσεις. Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς, με συνεχείς ρίψεις και υδροληψίες, μέχρι τη δύση του ηλίου.

Βίντεο: Η εικόνα της φωτιάς στα Βίλια

Ο περιφερειάρχης σημείωσε πως δεν υπάρχουν άλλοι οικισμοί που κινδυνεύουν, πλην εκείνων για τους οποίους διετάχθη εκκένωση.

Μιλώντας νωρίτερα στο Open, ο πρόεδρος κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, εξέφρασε την ανησυχία πως το χωριό κινδυνεύει από τις φλόγες. Όπως είπε νωρίτερα το απόγευμα ο κ. Μακρυνόρης, η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τον οικισμό.

Εκκενώσεις οικισμών εξαιτίας της φωτιάς στα Βίλια

«Αν βρίσκεστε στην #Βενίζα εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» έγραφε η ειδοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, με μήνυμα που απεστάλη μέσω 112, λίγο πριν τις 20.00 το απόγευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, μήνυμα εκκένωσης έλαβαν οι κάτοικοι στο Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι, με εντολή να κατευθυνθούν προς την Ψάθα. Σχεδόν ταυτόχρονα ειδοποίηση μέσω του 112 εστάλη για του οικισμούς Αγίου Γεωργίου, Αγίας Παρασκευής και Κρύο Πηγάδι.

Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά στην Κερατέα

Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Υπάρχουν δύο σημεία αυτή τη στιγμή όπου δίνεται μάχη, το ένα πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο και το δεύτερο στο βορειοδυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς. Στην Κερατέα επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αξιωματικοί, δεδομένου ότι εξασθενούν και οι άνεμοι, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να την κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να την ελέγξουν με τη βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως.

Ζημιές σε σπίτια στους οικισμούς που έχουν εκκενωθεί

Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής: «Τα Βίλια μπορεί να γίνουν Εύβοια»

Φωτιά στην Κερατέα: «Ήδη έχει μπει σε ένα κομμάτι στην άκρη του Εθνικού Δρυμού», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού [βίντεο]

Επίσης, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr