Μάχη με τον χρόνο για τις μεγάλες φωτιές σε Βίλια και Κερατέα

Με τα εναέρια μέσα καθηλωμένα λόγω της έλευσης της νύχτας, το στοίχημα για τις επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης είναι να κρατήσουν τα μέτωπα και να μην ξεφύγουν περαιτέρω το βράδυ • Βελτιωμένη η εικόνα στην Κερατέα, δύσκολη η κατάσταση στα Βίλια.

Για ακόμα ένα βράδυ οι κάτοικοι της Αττικής ζουν ώρες αγωνίας, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια, που ήδη έχουν προκαλέσει ζημίες σε σπίτια και μεγάλες καταστροφές στον φυσικό πλούτο. 

Με τα εναέρια μέσα να είναι πλέον καθηλωμένα, το στοίχημα για τις επίγειες δυνάμεις είναι να κρατήσουν τα μέτωπα και να μην ξεφύγουν το βράδυ, δίνοντας μια μάχη και με τον χρόνο, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας, το σύνολο των δυνάμεων κατάσβεσης να θέσει τις φωτιές υπό έλεγχο. Σύμμαχος, η εξασθένηση των ανέμων. 

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Στα Βίλια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή. 

Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για τα πύρινα μέτωπα, στην οποία προέβη το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως η φωτιά στα Βίλια κινείται κοντά σε οικισμούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν απειλούνται. Πρόσθεσε πως ενισχύονται οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της και για να αποφευχθεί η επέκτασή της σε Βίλια, Αγ. Γεώργιο και Παλαιοχώρι.

«Η βραδιά θα είναι μεγάλη και δύσκολη», δήλωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, προϊδεάζοντας για το τι πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τα εναέρια μέσα, ώστε να επιχειρούν συνεχώς μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Όπως δήλωσε, η ευθύνη για τα εναέρια μέσα ανήκει στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι φλόγες έφτασαν κοντά στα Βίλια, δήλωσε το βράδυ ο πρόεδρος της ομώνυμης Κοινότητας, Κώστας Μακρυνόρης, τονίζοντας ότι η φωτιά είναι σε απόσταση 2 χλμ από τον οικισμό. «Κινδυνεύουν τα Βίλια… οι φλόγες είναι μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά στο Open.

Επί τόπου επιχειρούν 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

► Στην Κερατέα, όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου. Από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Για βελτιωμένη κατάσταση στην πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Κερατέα έκανε λόγο και ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όπως δήλωσε, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, με τις δυνάμεις κατάσβεσης να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Οι δυνάμεις κατάσβεσης που επιχειρούν στην Κερατέα είναι 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. 

► Αναζωπύρωση υπάρχει στην περιοχή Τρούπι στη βόρεια Εύβοια, με τον δήμαρχο Μαντουδίου Γιώργο Τσαπουρνιώτη να τονίζει πως η φωτιά ξέσπασε ακριβώς στο σημείο που σταμάτησε η μεγάλη πυρκαγιά πριν από λίγες ημέρες. 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr