Lockdown : Το εορταστικό πρόγραμμα… του κοροναϊού – Τι θα ισχύσει με καταστήματα και μετακινήσεις

Τα πιο περίεργα Χριστούγεννα όλων των εποχών ετοιμάζεται να ζήσει ο πλανήτης, αφού μπορεί φέτος ο Άγιος Βασίλης να έφερε δώρο το εμβόλιο κατά το κοροναϊού, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει πολύ και οι γιορτές θα εορταστούν εν μέσω των αναγκαστικών περιορισμών που φέρνει η πανδημία.

Τις τελευταίες ώρες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν μια γεύση για το πώς θα είναι οι φετινές γιορτές, αν και οι οριστικές ανακοινώσεις, ενόψει του ανοίγματος και άλλων καταστημάτων θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha ανέφερε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα στα σπίτια μας, με 9 άτομα μάξιμουμ.

«Κάνω μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους, να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, μάξιμουμ 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ουσιαστικά την παράταση του lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν να ισχύουν καθώς είναι πολλές ακόμα οι οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν θα επιτραπούν στις γιορτές οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

Τι θα ανοίξει

Με τις ανακοινώσεις να… έρχονται μέσα στην εβδομάδα, όλα δείχνουν πως το λιανεμπόριο, καθώς και κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι τελικές ανακοινώσεις για το τι θα ανοίξει και πότε θα γίνουν την Παρασκευή. Μελετάται και είναι πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν κομμωτήρια, καταστήματα παιχνιδιών, είδη δώρων, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και υπό εξέταση είναι αν θα ανοίξει και το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

«Όλα τα σενάρια για το λιανεμπόριο είναι στο τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κομμωτήρια, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».

Διαφωνούν οι ειδικοί

Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί είναι από… επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί. Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, τα φαινόμενα συνωστισμού που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, με αποκορύφωμα τον συνωστισμό που επικράτησε στο Harrods το απόγευμα του Σαββάτου, προκαλούν έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».

Αυτό είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί παρά τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από πολύ μεγάλη συζήτηση για τη μείωση των τεστ.

Παράλληλα, εξήγησε πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα.

«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας» τόνισε.

«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής, κι επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».

Κλείνοντας, ανέφερε πως πρέπει «ο κόσμος να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, ο καθένας να προφυλάξει τον εαυτό του».

«Eικόνες Harrods αν ανοίξουμε εκκλησίες»

Σε… εικόνες Harrods αναφέρθηκε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι κινδυνεύουμε να δούμε εικόνες συνωστισμού αλά Harrods αν ανοίξουν οι εκκλησίες, αλλά και αλά Euro 2004 αν ανοίξει το λιανικό εμπόριο χωρίς κανόνες.

O κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των ναών, καθώς όπως επισήμανε «δε νομίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε σε τέτοια επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών με ασφάλεια». «Αυτό που έγινε στο Harrods στη Βρετανία με το που άνοιξε (συνωστισμός) τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα γίνει από τους θρησκευόμενους Έλληνες όταν θα ανοίξουμε την εκκλησία και θα θέλει να πάει να ανάψει το κεράκι του;» διερωτήθηκε.

«Τα Χριστούγεννα φέτος θα τα κάνουμε με ευλάβεια και προσεκτικά για να προστατέψουμε εαυτό μας και συνανθρώπους μας. Ο Θεός είναι παντού, ακόμα κι αν δεν έχουμε δυνατότητα επίσκεψης της εκκλησίας η διαδικασία επικοινωνίας με το Θείο δεν διακόπτεται» υπογράμμισε.

Για το λιανικό εμπόριο εξήγησε ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού. Ειδάλλως, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τη μέρα που θα ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι όπως μια μέρα πριν κλείσει, που ήταν σαν το Euro του 2004 που είχε κερδίσει η Ελλάδα και πανηγύριζαν όλοι οι Έλληνες έξω, κάπως έτσι, πανηγύριζαν ότι θα γίνει η καραντίνα όποτε ‘’να προλάβουμε για την τελευταία βόλτα’’».

Μεγάλος κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια

Παράλληλα, ακόμα και το άνοιγμα των κομμωτηρίων φαντάζει… ριψοκίνδυνο. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις των ειδικών. Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα κομμωτήρια.

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού στο MEGA.

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου παραμένει γρίφος. Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως επειδή οι γιορτές πλησιάζουν, το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να μην είναι τόσο σταδιακό. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών. Να σημειωθεί ότι μερίδα των λοιμωξιολόγων δεν συμφωνεί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς φοβούνται τη δημιουργία συνωστισμού.

Ο Στέλιος Πέτσας, πάντως, ανέφερε σήμερα ότι θα επιτραπούν τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα άνοιξαν 110 καταστήματα εποχικών ειδών σε όλη τη χώρα.

Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα αλλάξει το ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον, γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους» είπε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, όταν θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Πέτσας.

Τι θα είναι σίγουρα κλειστό

Πάντως, όσο οι συζητήσεις για το τι θα ανοίξει συνεχίζονται, είναι σίγουρο ότι κλειστή την περίοδο των γιορτών θα είναι σίγουρα η εστίαση (καφέ και εστιατόρια), τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Ακολούθως, θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουμε άρση του των περιοριστικών όρων.

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του χθες σε ό,τι αφορά στη διασκέδαση άφησε ανοιχτό να μείνει κλειστή μέχρι το Πάσχα.

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό να φθάσουμε μέχρι το Πάσχα χωρίς νυχτερινή διασκέδαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι πιθανό αυτό (…). Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού. Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια, γι’ αυτό και διαχωρίζω τη λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης. Αν με ρωτήσετε, όμως, με το χέρι στην καρδιά, εάν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού, θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Την αυξητική πορεία που παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες, συνέχισαν τα κρούσματα σήμερα, τη στιγμή που οι θάνατοι ξεπέρασαν ξανά τους 100, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν ελάχιστα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 1.382 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 303 καταγράφονται στην Αττική, ενώ 283 στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα, 58 κρούσματα καταγράφηκαν στο Κιλκίς, ενώ 52 κρούσματα στην Ξάνθη και ακόμα 50 στην Πιερία. Πολύ μεγάλη διασπορά παρατηρείται και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αναλυτικά:

  • 13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 303 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
  • 283 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
  • 25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  • 58 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 48 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
  • 52 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 50 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
  • 34 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
  • 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πάνω από 118.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 118.045, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες, ενώ 5.022 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 32.079 (27.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 579 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 680 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1268 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου: www.in.gr