Lockdown : Σε σκληρή καραντίνα για 17 μέρες η Αττική

Ξημερώνει… Μάρτιος την Πέμπτη για την Αττική, με την πρωτεύουσα να τίθεται σε αυστηρότατο lockdown, με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού. Αυτό σημαίνει ότι από τις 11 Φεβρουαρίου και για 17 μέρες τα σχολεία κλείνουν και η αγορά κατεβάζει ρολά.

Πρόκειται για μια απόφαση που δεν ήταν εύκολη, ήταν όμως αναγκαία, ούτως ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αποφύγει το τρίτο κύμα, το οποίο δείχνει να έρχεται κατά πάνω της με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

«Ζούμε μια υπέροχη θλιβερή περίοδο»

Μπορεί βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έκανε λόγο για περίπου δύο εβδομάδες σκληρών μέτρων, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται για την συνέχεια. Μάλιστα, μια φράση στο τέλος του διαγγέλματος έστειλε το μήνυμα… αναφορικά με το τι μας περιμένει από κει και πέρα.

«Το δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο lockdown που είναι γνωστό και ως ακορντεόν, όπου ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάποιας περιοχής, τίθενται σε ισχύ, ή χαλαρώνουν συγκεκριμένα μέτρα.

Άλλωστε, σε τέτοιο βρισκόμαστε από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο τέθηκε σε εφαρμογή του δεύτερο καθολικό lockdown. Συγκεκριμένα, από τις 7 Νοεμβρίου όταν και πάλι με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει το δεύτερο lockdown, η χώρα δεν έχει βγει ποτέ αυτό. Απλώς, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την κάθε περίοδο αποφασίζεται η άρση κάποιων από τα υπάρχοντα μέτρα, ή αντιθέτως η αυστηροποίσή τους.

Για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα τα καταστήματα άνοιξαν με τη μέθοδο του click away, μετά από λίγο έκλεισαν εντελώς, στη συνέχεια άνοιξαν χωρίς κάποιον περιορισμό (εκτός από τους πολίτες ανά τετραγωνικό μέτρο), ενώ αργότερα λειτούργησαν με τη μέθοδο του click inside, για να επιστρέψουν λίγες μέρες αργότερα στο click away και στη συνέχεια να κλείσουν εντελώς (σ.σ την Πέμπτη 11/2).

Το ίδιο συνέβη και με τα σχολεία, τα οποία στην αρχή λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση, στη συνέχεια άνοιξαν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια συνέχισαν εξ’ αποστάσεως διδασκαλία. Αργότερα -και ενώ η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας το επέτρεπε- οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου στις «κίτρινες» περιοχές επέστρεψαν στα θρανία, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ αυτών η Αττική και η Θεσσαλονίκη) συνέχισαν τηλεκπαίδευση. Πλέον και πάλι κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Επί της ουσίας λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί θα βρίσκονται στη ζωή μας για κάποιους μήνες ακόμα, δείχνοντας… προς το καλοκαίρι, όπου θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, για την χαλάρωση των μέτρων.

Τι λένε οι επιστήμονες για τα μέτρα και τη διάρκεια

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες είχαν «κρούσει» εδώ και μέρες τον κώδωνα του κινδύνου, με πολλούς εξ αυτών να προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας πως ίσως να μην αρκούν και οι δύο εβδομάδες για να ξεμπερδέψει η Αττική, από τον σκόπελο της πανδημίας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το κατά πόσο αρκούν οι δύο εβδομάδες.

Όπως σημείωσε, «το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει αυτό το lockdown με τη μορφή που ανακοινώθηκε να έχει την απόδοση που θέλουμε στο χρόνο που θέλουμε. Είχε ανακοινωθεί παρόμοιο, ουσιαστικά το ίδιο, το Νοέμβριο, θέλαμε να έχει απόδοση σε 2 με 3 εβδομάδες, δεν είχε, και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 μήνες για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε σε 3 – 4 εβδομάδες».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική οπού εστιάστηκαν τα μέτρα, φαίνεται ότι υπήρχε αύξηση, δε θα έλεγα ραγδαία, αλλά υπήρχε αύξηση, αλλά αύξηση που έφτασε σε σημείο να σημάνει συναγερμό. Τα κρούσματα είναι αντίστοιχα με το lockdown του Νοεμβρίου που ήταν αρκετά ψηλά και έδωσαν κάποια πίεση στο σύστημα υγείας. Να θυμηθούμε βέβαια, ότι τότε στην Αττική δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα όσο στη Θεσσαλονίκη. Κι από τους αριθμούς που ακούω και τώρα δεν μπορώ να πω ότι είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, απλώς καλό είναι να δράσουμε πιο νωρίς πριν φτάσουμε στην άσχημη κατάσταση» εξήγησε.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε πως με το καθολικό lockdown στην Αττική, στις 28 Φεβρουαρίου, μπορεί να έχουμε φτάσει στα 200 κρούσματα την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η πρωτεύουσα ανακοίνωσε 750 μολύνσεις από τον φονικό ιό.

«Μπορεί να οδηγήσει (σ.σ το καθολικό lockdown) την Αττική κάτω από 200 κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA.

Ανέφερε επίσης πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την εξέλιξη των μεταλλαγμένων στελεχών. Πρέπει να την αναχαιτίσουμε τώρα ώστε να έχουμε πιο φυσιολογική Άνοιξη».

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα πρέπει να κρατήσει το lockdown για τρεις βδομάδες, αν και οι τέσσερις θα έφερναν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά στο τρίτο κύμα, με τα τωρινά δεδομένα η κορύφωσή του αναμένεται στα τέλη Απριλίου με Μάιο. Η κορύφωση αυτή θα είναι λίγο μικρότερη από αυτή του Νοεμβρίου, καθώς ο καλός καιρός και οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν.

Αναφορικά με το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε πως ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα.

«Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, τα ΜΜΜ γεμάτα, και γι’αυτό φτάνουμε κάθε φορά στο σημείο που φτάσαμε… Οι κλίνες ΜΕΘ είναι 230 στην Αττική, από αυτές είναι κατειλημμένες οι 166. Έχουμε κάλυψη 72%» είπε χαρακτηριστικά.

«Μέσα σε δύο 24ωρα μπορεί αυτές οι κλίνες να γεμίσουν. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά… Στις επόμενες εφημερίες θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ. Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ήταν 208 – 136» πρόσθεσε περιγράφοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για το λεκανοπέδιο.

Την Τετάρτη η εξειδίκευση των μέτρων

Τα μέτρα του τρίτου αυτού lockdown θα εξειδικευτούν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 12:00, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Κατά την ενημέρωση από τον Υφυπουργό, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει «κλειδώσει» το κλείσιμο των σχολείων και της αγοράς.

Έτσι, από τις 06:00 λοιπόν της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου έως και τις 28/02 κλείνουν για 17 ημέρες στην Αττική:

  • Σχολεία (με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής
  • Εκκλησίες

Ανοιχτά θα παραμείνουν:

  • Σουπερμάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Οπτικά
  • Ιατρεία
  • Συνεργεία
  • Delivery
  • Take away

Ρωσία και Ευρώπη σε τροχιά αντιπαράθεσης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου: www.tanea.gr