Κυπριακό: Συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου στη Γενεύη – Πιθανή παράταση της διάσκεψης

Με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά διατύπωσαν τις δικές τους, διαφορετικές θέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Όπως όλα δείχνουν, στην παρούσα φάση η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά έχουν ως βασικό διπλωματικό στόχο την συνέχεια των επαφών.

Ωστόσο, πιο σημαντική κρίνεται η αυριανή, δεύτερη μέρα της διάσκεψης, κατά την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει διμερείς επαφές με όλες τις πλευρές, ενώ ενδεικτικό της έντονης κινητικότητας που υπάρχει στη Γενεύη είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν πληροφορίες για παράταση μιας μέρας – έως και την Παρασκευή – της διαδικασίας.

Αναστασιάδης: Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Την αποφασιστικότητα της Κυπριακής ηγεσίας να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού είχε εκφράσει πριν την συνάντηση ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

«Μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να επαναρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδεύεται από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι τον ίδιο στόχο έχει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, που επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν το αποτέλεσμα της πενταμερούς αποβεί άκαρπο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, δεν προσκλήθηκε και δεν θα λάβει μέρος στην άτυπη διάσκεψη, ούτε ως παρατηρητής, κάτι το οποίο αξίωσαν τόσο η Άγκυρα, όσο και το Λονδίνο.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, για την επανένωση της χώρας, ως Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, απαλλαγμένη από εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, από την άλλη, πήγε στη Γενεύη για να διατυπώσει το – τουρκικό – αίτημα της λύσης δύο κρατών, όπως έγινε εξάλλου γνωστό από τον Ταγίπ Ερντογάν, τις τελευταίες μέρες.

Τατάρ: Διατηρήσαμε τις θέσεις μας

«Εξηγήσαμε τις απόψεις μας, χωρίς να λυγίσουμε», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, μετά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Προκλητικός, όπως το συνηθίζει, ο Τατάρ, δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τι είπαμε. Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε, και ο ίδιος γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο. Τις διαπραγματεύσεις στο Γκραν Μοντάνα, τις κατεύθυνε ο ίδιος».

Ο… «όμηρος» Τατάρ εξήγησε, μάλιστα, πως ο Αντόνιο Γκουτέρες «δεν γνωρίζει τι έγινε προηγουμένως το 1960, δεν ήταν εκεί στο σχέδιο Ανάν, αλλά στο Γκραν Μοντάνα ήταν. Έχει αυτό το αβαντάζ ο κ. Γκουτέρες», όπως είπε.

Και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «ξέρει το θέμα, το Κυπριακό», θα συναντηθεί και με τις δύο πλευρές και αύριο και μεθαύριο – «θα το συζητήσουμε εντατικά».

Τέλος, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και ανέφερε πως εξήγησε τις θέσεις του πολύ καλά.

Μία ώρα και 45 λεπτά συζητούσαν Αναστασιάδης-Γκουτέρες

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είχε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η οποία διήρκησε μία ώρα και 45 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει.

Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία λύση που θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στην Κύπρο, με τρόπο που η αντίληψη της ασφάλειας της μίας κοινότητας να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ενημέρωσή της η Κυπριακή Προεδρία, στη συνάντηση, παρέστησαν επίσης ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος, ο νομικός σύμβουλος στη διαπραγματευτική ομάδα Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Ανδριανός Κυριακίδης μέλος του Γραφείου του διαπραγματευτή, και ο Παντελής Παντελίδης, μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση παρακάθισαν η Ειδική Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ντι Κάρλο η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού.

Δένδιας: Πλήρης στήριξη της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού

Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Οι δύο πολιτικοί έκαναν μία ανασκόπηση της κατάστασης και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που οι δύο κυβερνήσεις θα αναλάβουν ενόψει των εξελίξεων τόσο στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς, όσο και εκτός αυτής.

Πλήρη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο  Αναστασιάδη, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, αναφέρεται πως υπάρχει ένας διαρκής και στενός συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου και πως επιβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Μετά τις συναντήσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για το αυριανό πρόγραμμα.

Το «όραμα» Γκουτέρες

Μέσα από τις συναντήσεις που είχε σήμερα ο ΓΓ γραμματέας του ΟΗΕ με Τατάρ και Αναστασιάδη, ο Αντόνιο Γκουτέρες επιχειρεί ένα ξεκαθάρισμα των θέσεων των δύο πλευρών και, κυρίως, να διαπιστώσει εάν όντως μπορεί να υπάρξει το «κοινό όραμα» που αναζητεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το στόχο Γκουτέρες επιβεβαίωσε στην αρχή της διάσκεψης ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, ο οποίες δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «σκοπός της συνάντησης είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μία διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός προβλεπτού ορίζοντα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να δώσει την ευκαιρία στις δύο πλευρές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από αυτή την πενταμερή.

Πιο κρίσιμο θεωρείται το δείπνο της Τετάρτης που θα παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού εκεί θα διαφανεί, εν πολλοίς, το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι δεν αποκλείεται να παραθέσει και νέο δείπνο την Πέμπτη το βράδυ, ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της Διάσκεψης έως και την Παρασκευή.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Μία σημαντική παρέμβαση έκανε πριν την έναρξη της πενταμερούς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού, στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Ηχογραφημένες συνομιλίες Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου

Η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσήλθαν στη διάσκεψη, προτάσσοντας τα έξι σημεία που καταγράφηκαν από τον Αντόνιο Γκουτέρες το 2017 στο Κραν Μοντανά, ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αλλά και τη δήλωση του γενικού γραμματέα μετά την τριμερή του Βερολίνου το Νοέμβριο του 2019, στην οποία γίνεται αναφορά για μια διευθέτηση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Χαλαρό κλίμα στη δεξίωση

Χειραψίες και σύντομες κουβέντες σε ένα πιο χαλαρό κλίμα αντάλλαξαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ερσίν Τατάρ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν των συμμετεχόντων ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Εκεί, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, είχε και την πρώτη του επαφή με τον Τούρκο ομόλογό του, μετά τη σύγκρουσή τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως Συντ«θα τα πούμε αύριο».

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν νέες διμερείς συναντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών με τον Αντόνιο Γκουτέρες και με την ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των δύο πλευρών απομακρύνουν τις ελπίδες για την κήρυξη μιας επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, τα οποία θα καταγραφούν, ώστε να ακολουθήσουν άτυπες συναντήσεις προετοιμασίας για μια μελλοντική διαδικασία.

Το πιο θετικό σενάριο καλλιεργείται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν αποκλείει μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία να ξεκινήσει περί το τέλος Ιουνίου, με στόχο να συμπέσει με τη συζήτηση για τα ευρω-τουρκικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Ιουνίου.

Με την τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις «πλάτες» Ερντογάν, να δυναμιτίζουν όποια διαπραγμάτευση, αφού για πρώτη φορά πάνε ξεκάθαρα με την πρόταση των δύο κρατών, η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά, φαίνεται να έχουν ως βασικότερο διπλωματικό στόχο να υπάρξει συνέχεια στις επαφές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου: www.in.gr