Κορύφωση πριν την αποσυμπίεση – «Αυστηρά ελεγχόμενο» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα

Την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, σχολιάζουν οι ειδικοί, με κάποιους εξ’ αυτών να εκτιμούν ότι ένα αυστηρά ελεγχόμενο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων ίσως να χαλάρωνε την πίεση και την κόπωση που αισθάνονται οι πολίτες.

Ειδικότερα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού πρόκειται να κορυφωθεί στα μέσα της εβδομάδας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει σταδιακή αποκλιμάκωση.

Διαβάστε ακόμη: Γιατροί των ΜΕΘ: «Θα δώσουμε τη μάχη και θα κερδίσουμε»

Σύμφωνα με την ίδια, θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, καθώς τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000.

«Ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη θα φτάσουμε στο “peak” των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Επιπλέον, η κ. Παγώνη τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την Τρίτη 16 Μαρτίου.  

«Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», ανέφερε.

Τόνισε μάλιστα ότι, παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, εδώ και δύο εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια για ασθενείς με Covid.

Τέλος, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε την εκτίμηση ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει δεν θα ξανακλείσει, σημειώνοντας ότι «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown» και συμπληρώνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες». 

Διαβάστε ακόμη: Άνοιγμα της αγοράς στις 22 Μαρτίου μελετά η κυβέρνηση

«Δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας»

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μίλησε και ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν πάει καλά σε ό,τι αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Όπως σημειώνει, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν.

Διαβάστε ακόμη: 1.142 νέα κρούσματα, 53 θάνατοι την Κυριακή

Μιλώντας στο Mega, εξήγησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, προσθέτοντας ότι στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων, αν όχι να τα μειώσουμε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκια έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.

«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.

Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

Όπως ανέφερε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων, είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εγγύηση για καμία από τις δύο περιπτώσεις.

«Οι αριθμοί δείχνουν παράταση των μέτρων»

«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις «ανοίγω» στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων», σημείωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα», αναφέρει, μιλώντας στον Ant1.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ανοσίας που έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι «από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει από κορωνοϊό το 6% του πληθυσμού παράγοντας και αντισώματα, ενώ μαζί με την πρόοδο των εμβολιασμών η ανοσία του πληθυσμού έχει φτάσει στο 9%».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα. Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».

Όσον αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο. Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορωνοϊού».

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr