Κορωνοϊός-Τσιόδρας: Η Αθήνα δεν πάει καλά -Στη Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους | ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχεί τους ειδικούς η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στην Αθήνα, όπως φανερώνουν οι δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα έξω από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε στη δομή φροντίδας ηλικιωμένων έπειτα από cluster κορωνοϊού που εκδηλώθηκε στο γηροκομείο, όπου διαπιστώθηκαν 32 θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η Αθήνα δεν πάει καλά», εκτιμά ο Σωτήρης Τσιόδρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή την επίσκεψη στο γηροκομείο, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Αθήνα, αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα δεν πάει καλά» σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σωτήρης Τσιόδρας: Στη Θεσσαλονίκη το πήραν το μάθημά τους

«Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και, δυστυχώς, συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραν και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στην Αττική, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει ύφεση της πανδημίας. Κάτι τέτοιο διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, και έπειτα από έρευνα στα λύματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες. Η συμπρωτεύουσα κατέγραψε την Τετάρτη (30-09) 12 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 354 κρούσματα κορωνοϊού, 195 διαπιστώθηκαν στην Αττική.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Κρούσμα
κορωνοϊού και στο μετρό της Αθήνας

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στο μετρό της Αθήνας, καθώς οδηγός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, ο οδηγός έκανε τεστ και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ σήμερα ανέβασε πυρετό και η σύζυγός του. Ο οδηγός υπεβλήθη σε τεστ όταν ενημερώθηκε ότι διαγνώσθηκαν θετικοί οι γονείς του.

Αμέσως ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και τέθηκαν σε ισχύ όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο μετρό. Ηδη όσοι συνάδελφοι του οδηγού ήρθαν σε επαφή μαζί του (στη Γραμμή 3) θα κάνουν τεστ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας

Η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, σύμφωνα με την 16η έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα, από 281 στην προηγούμενη έκθεση.

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων. Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε «1», αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr