Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: ‘Τον Νοέμβριο τα κρούσματα θα φτάνουν τα 800’ – Υγεία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η δραματική αύξηση των κορυσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, και ειδικότερα στο νομό Αττικής.

“Πηγαίνουμε προβλέψιμα ανησυχητικά” τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο ίδιος τόνισε ότι τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν θα βοηθήσουν, όμως είπε ότι πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε νέα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο.

“Τα μοντέλα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που θα πιάσει το κρύο θα ξεκινήσει η πίεση. Εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα καθημερινά αν δεν πάρουμε νέα μέτρα. Πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στα μέτρα είπε ότι “αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Επίσης από μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω” τόνισε.

Σχετικά με τα σχολεία, υποστήριξε ότι “πρέπει να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών. Είναι και παραμένει ευκτέο κάτι τέτοιο. Να βρεθούν χώροι στους Δήμους. Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό εκεί είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κλπ)”.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε ακόμη ότι “τα ασανσέρ των δημοσίων κτιρίων είναι υγειονομική βόμβα. Τα σωματίδια παραμένουν και αιωρούνται 20 λεπτά”. Δήλωσε ακόμη πως παρότι τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν εκκινήσει νωρίτερα, “συνεχίζεις να τρέχεις ακόμα και στο 90, δεν σταματάς την προσπάθεια”.

Επανέλαβε άλλωστε πως “είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε παρά να ακολουθούμε την κατάσταση”, σημειώνοντας πως η τηλεργασία έπρεπε να είχε αυξηθεί στο 75% από την περίοδο του Αυγούστου. Για τις “μάσκες παντού”, ανέφερε πως ως μέτρο θα έπρεπε να επιβληθεί από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Πρόκειται για μια θέση που είχε αναδείξει ο καθηγητής καιρό πριν, από τα μέσα Αυγούστου, μιλώντας τότε στο News 24/7 και λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα πρέπει να διαχειριστούμε τον υγειονομικό κίνδυνο με κατάλληλες μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο με πολύ λίγα κρούσματα καθημερινά με αυστηρή εφαρμογή δραστικότερων μέτρων από αυτά που λαμβάνονται μέχρι σήμερα όπως τηλεργασία όχι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες (εμείς έχουμε προτείνει άμεση εφαρμογή τηλεργασίας στο 75% των δημοσίων υπαλλήλων γιατί μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, και το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, με πολύ καλύτερα μάλιστα αποτελέσματα)”.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.grΠηγή άρθρου: www.news247.gr