Κορονοϊός: Προβληματίζουν τα 1000 και πλέον νέα κρούσματα – Υγεία

Πάνω από 1000 νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο στην Ελλάδα, ένας αριθμός ο οποίος μόνο αδιάφορος δεν μπορεί να είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτόξευση των κρουσμάτων έχει να κάνει και με καθυστερημένες καταγραφές λόγω του τριημέρου των αργών, όμως και πάλι αυτό δεν ακυρώνει την εκτίμηση ότι η επιδημία διατηρεί την έντασή της και “καιροφυλακτεί” ειδικά στην Αττική. Εάν τα κρούσματα δεν υποχωρήσουν σημαντικά, δεν αναμένεται ούτε η μερική άρση του lockdown και άνοιγμα των σχολείων. Θεωρείται δε, απόλυτα σίγουρο, ότι στις 4 Ιανουαρίου που θα συζητηθεί και πάλι το θέμα των σχολείων στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η εισήγηση να είναι για άνοιγμα μετά τις 15 του Ιανουαρίου.

Όπως σημείωσε χθες ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια. “Η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί, ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη” επισήμανε ο καθηγητής.

Ανάφερε ακόμη ότι “Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στον αριθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων. Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική, δέκα μέρες πριν πάντα, εκτιμάται σε περίπου 0,8, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6. Όμως ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία”.

Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας κατ’ απόλυτη τιμή εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό αύξησης που παρατηρήσαμε μέσα στον Νοέμβριο. Με απλά λόγια, το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε. Για αυτό και οι γιορτές αυτές, όπως έχουμε πει, είναι διαφορετικές. Οι συναντήσεις σε κλειστούς χωρίς χρήση μάσκας, σε γιορτινές συνθήκες, δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού”, συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Επίσης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι υπολογίζεται πως συνολικά σήμερα έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της συμπρωτεύουσας γενικότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση της καθηγήτριας μπορεί να είναι πιο ήπια σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Αλλά κι αν ακόμη είναι απόλυτα σωστός ο αριθμός που ανέφερε, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

“Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια, ενώ βρισκόμαστε σε μια εποχή που είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα έκθεσής μας. Ο δείκτης του κυλιόμενου μέσου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος στη Δυτική Αττική, στον Έβρο, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη και στην Πιερία” τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

“Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα Νοσοκομεία μας ακόμη νοσηλεύουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid, ενώ άλλοι 500 ασθενείς βρέθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να παλεύουν για τη ζωή τους. Ακόμα και σήμερα, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη παραμένει ιδιαίτερη υψηλή, με 91% των κλινών ΜΕΘ-COVID να είναι κατειλημμένες” επισήμανε η καθηγήτρια.



Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr



Πηγή άρθρου: www.news247.gr