Κορωνοϊός: Προς «σοβαρή αποκλιμάκωση» στις αρχές Φεβρουαρίου – Τι λένε οι ειδικοί

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ένα μικρό κύμα αισιοδοξίας διαφαίνεται μέσα από τις αποχρώσεις των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι ειδικοί όσον αφορά στην πανδημία, την ώρα που η Όμικρον συνεχίζει την επέλαση της και σύντομα θα διαφανεί το αποτύπωμα της σε νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους.

Προς το παρόν, η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων προκαλεί στους ειδικούς ανακούφιση και γεννά προβλέψεις στις οποίες τα περιοριστικά μέτρα είναι λιγότερα και δη μετά το τέλος του χειμώνα.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, η Ματίνα Παγώνη συμπύκνωσε την πρόβλεψη στην εξής πρόταση: «Απόκριες με μάσκα, Πάσχα στο χωριό».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο OPEN, υπογράμμισε ότι «την άνοιξη τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε ακόμα προσεχτικοί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πολλές, η μόλυνση από τις νεαρότερες ηλικίες γυρνάει και μπαίνει στα σπίτια». «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κρούσματα είναι πολλές χιλιάδες, η πιθανότητα να μολυνθούμε είναι γύρω μας», πρόσθεσε.

Η ίδια αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, προειδοποιώντας ότι δεν έχει φύγει και «προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σίγουρα και τις περισσότερες, αν όχι όλες, εισαγωγές στις μονάδες».

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι «πιστεύω ότι θα κάνουμε πραγματικά Πάσχα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί τις επόμενες δύο εβδομάδες για να μην έχουμε απώλειες, για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα».

«Διαφαίνεται μία ύφεση»

«Μια μικρή ύφεση του ιικού φορτίου κάτω από 20% διαφαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων στην Αττική», γνωστοποίησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση», είπε.

Τόνισε ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και συμπλήρωσε ότι «η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον».

«Προχωράμε προς το τέλος της πανδημίας»

«Θα τελειώσει η πανδημία», τόνισε ο, καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλ. Βατόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει «να τελειώσει με τα λιγότερα θύματα». Ως εκ τούτου, κάλεσε τους πολίτες να μην χαλαρώσουν. «Πρέπει ο καθένας από μας να προσέχει, να τηρεί τα μέτρα και να πειθαρχεί», είπε.
 
«Η κορύφωση της Όμικρον ήρθε νωρίτερα, υπάρχουν πειστικά στοιχεία πάνω σε αυτό. Θα μπορούσε, όμως, να υπάρχει μια δεύτερη μικρή έξαρση», δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ι. Κιουμής.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «προχωράμε προς το τέλος της πανδημίας, η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσουν». Όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα, επισήμανε ότι είναι αναμενόμενη η χαλάρωση, «ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ, τα μέτρα πρέπει να είναι κομμένα και ραμμένα στο πλαίσιο της αντοχής του κόσμου». «Τα μέτρα θα πρέπει σιγά σιγά να αποσύρονται, να νιώθει ο κόσμος ότι οι προσπάθειες που κάνει έχουν αντίκρισμα», πρόσθεσε.  
 
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, επισήμανε ότι «την Άνοιξη θα είμαστε πολύ καλύτερα επιδημιολογικά, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάτι άλλο που θα χειροτερέψει τα πράγματα».
 
Σε ό,τι αφορά στη φυσική ανοσία, είπε ότι «η ανοσία που παρέχει η φυσική νόσηση διαρκεί λιγότερο και είναι λιγότερο έντονη από την ανοσία των εμβολίων. Για να αποκτήσεις τη φυσική ανοσία παίρνεις το ρίσκο να νοσήσεις σοβαρά». 

Τι συμβαίνει στα σχολεία

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, η Μίνα Γκάγκα είπε ότι δεν φαίνεται να δημιουργήθηκε πρόβλημα. «Η εβδομάδα κύλησε καλά, τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν. Είμαστε η μοναδική χώρα που κράτησε τόσο χρόνο κλειστά τα σχολεία. Για τα παιδιά υπάρχουν και εμβόλια και επαρκή ραντεβού», τόνισε.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, είπε ότι υπάρχουν «πάνω από 31.000 είναι εν δυνάμει κρούσματα» ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που «θα επιβεβαιωθούν από τον ΕΟΔΥ». Χαρακτήρισε μη ανησυχητικό το νούμερο, για να συμπληρώσει ότι «δεν μας εφησυχάζει». «Έγινε μια συστηματική επιδημιολογική καταγραφή», είπε και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά πλέον θα έχουν λιγότερα τεστ». «Η συστηματική εφαρμογή των πρωτοκόλλων θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση. Αν η Επιτροπή των ειδικών προτείνει διαφορετικά μέτρα, εμείς θα τα υιοθετήσουμε. Για να αλλάξει το 50+1 πρέπει να το προτείνουν οι ειδικοί», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr