Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν το σκληρό «lockdown» Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια

Ανεπαίσθητη μείωση δείχνουν τα σημερινά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), γεγονός που δικαιολογούν οι 50.879 έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν, λιγότεροι σε σχέση με τους 51.407 χθες. Και αν οι αριθμοί παρουσιάζουν μια μικρή υποχώρηση στο επιδημιολογικό φορτίο Αχαΐας και Ρεθύμνου, οι περιφερειακές ενότητες δείχνουν να ακολουθούν τα βήματα της Αττικής προς το σκληρό lockdown, όπως και η Εύβοια. Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, ωστόσο όλα δείχνουν ότι προς το παρόν δεν θα ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown στην περιοχή, παρ’ ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Οι τρεις… συην μία «κόκκινες» περιοχές βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι θα αποφασίσουν σήμερα το τι μέλλει γενέσθαι.

Μέσα από 23.086 μοριακά και 27.793 rapid tests, η αναφορά του ΕΟΔΥ κατανέμει τα 1.327 νέα κρούσματα σε 55 περιφερειακές ενότητες, με τα μισά στην Αττική (676), τη Θεσσαλονίκη να έπεται με 129 νέες διαγνώσεις -28 περισσότερες σε σχέση με χθες- και τους συνήθεις υπόπτους Αχαΐα (94 και υψηλό ιικό φορτίο 30,29), Ρέθυμνο (12), Χαλκιδική (23), Εύβοια (35) και Βοιωτία (23) να καταγράφουν πολλές νέες λοιμώξεις.

Σε διψήφια κινήθηκαν για σήμερα και οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας (13), Ηλείας (13), Ηρακλείου (24), Ιωαννίνων (15), Λάρισας (25), Μαγνησίας (12), Πιερίας (16), Αργολίδας (19) και Κορινθίας (12). Παρουσιάζει ενδιαφέρον η αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων όμορων ενοτήτων, οι οποίες χθες κατέγραφαν 6 και 21 νέα κρούσματα αντίστοιχα.

Τέλος, δυναμική παραμένει η παρουσία νησιωτικών περιοχών στην επιδημιολογική πίτα, όπου την ανησυχία των νέων κρουσμάτων αυξάνει ο μικρότερος πληθυσμός και η δυσκολία που συνεπάγονται τα έκτακτα περιστατικά. Έτσι, η Κάρπαθος με 3 νέα κρούσματα φτάνει μια αναλογία 41,04 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, η Κάλυμνος με 18 νέα στα 61,12 ανά 100.000, η Θάσος με 7 στα 50,84 ενώ την παρθενική της εμφάνιση στον πίνακα του ΕΟΔΥ για το 2021 κάνει η Ιθάκη των 3.200 περίπου κατοίκων, με 1 κρούσμα που ανεβάζει την αναλογία στα 30,95.

Έκρηξη του ιού στα λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης – Πίεση στο σύστημα υγείας

Δεν εκφεύγουν της αρνητικής τους πορείας οι δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, πορεία που έφερε την Αττική σε σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου, δύστηνος μοίρα κοινή και για τη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται.

Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο παρουσίασε μια σχετικά καλύτερη εικόνα στις περισσότερες περιφερειακές του ενότητες: 80 νέα κρούσματα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών από 102 χθες, 62 από 93 στον Νότιο, 26 από 40 στη Δυτική Αττική, 85 από 124 στον Πειραιά και στο Κέντρο 195 από 216 χθες. Στον δυτικό Τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 124 νέα κρούσματα όπως χθες, ενώ μικρή αύξηση έδειξαν η Ανατολική Αττική (78 από 76) και οι Νήσοι (26 από 20).

Οι αυξομειώσεις αυτές βέβαια δεν αλλάξουν την κακή εξέλιξη της Αττικής, η οποία βάφτηκε «βαθύ πορτοκαλί» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και τα ανανεωμένα στοιχεία του για την πορεία της πανδημίας, τις δυο εβδομάδες που προηγήθηκαν της 11ης Φεβρουαρίου.

Συναγερμό έχει σημάνει πλέον και το σύστημα υγείας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για τις δυνατότητές του να αντέξει ένα τρίτο κύμα. Στην αγωνία συμβάλλει εν πολλοίς η κατάσταση του λεκανοπεδίου: από τους 238 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, οι 135 ήταν στην Αττική. Συνολικά, στους 716 έχουν ανέλθει οι νέοι ασθενείς λόγω του ιού στα νοσηλευτικά ιδρύματά της σε διάστημα έξι ημερών από την περασμένη Παρασκευή.

Στη βόρεια Ελλάδα η κατάσταση των νοσοκομείων δείχνει υπό έλεγχο. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται έως χθες 327 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 71 σε ΜΕΘ. Σε χθεσινή του δήλωση, ωστόσο, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, επεσήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης θυμίζει τις εποχές λίγο πριν το Νοέμβριο, με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στο 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 281 διασωληνωμένοι που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ αντανακλούν την αναπόφευκτη επερχόμενη πίεση, η οποία έχει φέρει στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Έκρηξη του ιού μαρτυρούν τέλος τα λύματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τα στοιχεία για την πρώτη να αποκαλύπτουν 80.000 με 90.000 φορείς (συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς), σύμφωνα τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στα αυξημένα διπλάσια επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στη δεύτερη κατά τα στοιχεία της έρευνας των ΑΠΘ – ΕΥΑΘ.

Σχετικά, ο ΕΟΔΥ προέβη στη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για ένα «πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα».

Τι συμβαίνει με τη διασπορά στις σχολικές μονάδες

Σε πεδίο επιστημονικών διαξιφισμών εξελίσσεται η μετάδοση του ιού από τα παιδιά, ο ρόλος των σχολείων στη διασπορά και αν η παύση της λειτουργίας τους αποτελεί σωστή επιλογή.

«Θεωρούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά αποτυπώνει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την παρακολουθούν», είχε αναφέρει στη συνέντευξη τύπου του υπουργείου Υγείας στις 5 Φεβρουαρίου η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ,Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα δεδομένα όμως όπως η αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους 0-17 χρόνων και ιδίως έως 9 ετών, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε αναφέρει πως την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η αύξηση των νέων διαγνώσεων έφτασε στο 11% στην ηλικιακή ομάδα 0-9 ετών.

«Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό» δήλωσε νωρίτερα στην ημέρα στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξηγώντας τους λόγους που αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τρεις περιπτώσεις, της Θάσου, του Ηρακλείου και της Καλύμνου.

Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας (Ι.Σ.Κ.) εξέφρασε με σχετική ανακοίνωση την ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα στο νησί της Θάσου, κάνοντας έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων και την αναστολή όλων των σχολικών μονάδων εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση της Καλύμνου, πριν πέντε ημέρες σημειώθηκε μεγάλη διασπορά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην περιοχή που φιλοξενεί δύο Δημοτικά σχολεία και ένα Γυμνάσιο.

Τέλος, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Κρήτης, στο Ηράκλειο εντείνεται η ανησυχία με τη διασπορά σε 70 σχολικές μονάδες από τις 348 έως τις 7 Φεβρουαρίου, ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.

Ειδήσεις σήμερα:

Θάσος: Ανησυχία για μεγάλη διασπορά του ιού σε σχολικές μονάδες

Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Έχω ακούσει για εκρηκτικές συμπεριφορές και στην αρχή της καριέρας μου τις έχω ζήσει»

Στους 600.000 οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid στη Σερβία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr