Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα – Στο ΥΠ.ΕΞ. κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Για ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Χίο μιλά η Άγκυρα • Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα απορρίπτουν στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις.

Κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της η Τουρκία, έναντι της Ελλάδας, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. 

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου «να μπει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο από την Ελλάδα. Σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία απαίτησε να γίνει σεβαστό το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η χρήση όπλων που θα παραβιάσουν το καθεστώς των νησιών.

Σημειώνεται πως πριν από την κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, είχε προηγηθεί η διενέργεια υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία, όπου συζητήθηκε το παραπάνω θέμα. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr