Κινήσεις πανικού και ρίσκου μπροστά στην επέλαση της «Ο» και την κατακραυγή για τα τεστ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η κυβέρνηση, αρνούμενη να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των τεστ ή να επιβάλει χαμηλότερη τιμή, αλλάζει πάλι τους «κανόνες».

Μπροστά στην κατακραυγή για την πρόσβαση σε δωρεάν ή φτηνά μοριακά τεστ την ώρα που επελαύνει στη χώρα η νέα παραλλαγή «Όμικρον» δίνοντας απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να δει το πρόβλημα προχωρά σε κινήσεις πανικού και αλλάζει κατά πώς τη συμφέρει ακόμα και τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα που όλοι ξέραμε.

Αφού λοιπόν, ακολουθώντας τη σύσταση των CDC που έρχεται πάντως σε κόντρα με τις χθεσινές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη συντόμευση του χρόνου καραντίνας, ανακοίνωσε νέες οδηγίες για συντομότερη καραντίνα, σήμερα αποφάσισε επίσης να συστήσει στους πολίτες που έρχονται σε επαφή με κρούσμα ή έχουν διαγνωστεί θετικοί μέσω rapid test να μην πηγαίνουν να κάνουν και μοριακό τεστ αλλά να κάθονται στα σπίτια τους εφόσον έχουν θετικό rapid test. 

Το είπε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, επικαλούμενη δε την ταλαιπωρία των πολιτών.

«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR» είπε, ανατρέποντας αυτά που μέχρι τώρα ήξερε ο κόσμος, αντί να ανακοινώσουν συνταγογράφηση των τεστ ή έστω χαμηλότερες τιμές διεξαγωγής των μοριακών, βάζοντας νέο πλαφόν.

«Δεν χρειάζεται συχνά PCR test, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες. Κάνουμε rapid test που έχει μια διατίμηση και είναι φθηνή. Αν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχουμε πολύ έντονα συμπτώματα να πάει κάποιος» είπε και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται οικογένειες να πάνε να κάνουν PCR.

Κοινώς εξέπεμψε ένα νέο σήμα ανεμελιάς, όσο κι αν έκανε συστάσεις για προσοχή στις επαφές.

Δευτερόλεπτα προηγουμένως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είχε διευκρινίσει ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη θετικότητα με μοριακό τεστ. Κατά την ενημέρωση η καθηγήτρια και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για θέματα της πανδημίας φρόντισε απ’ τη μεριά της να τονίσει πόσο «σημαντικό» και «εύχρηστο» όπλο είναι στα χέρια μας το rapid test, αν και παρατήρησε πως έχουν κατάτι χαμηλότερη ευαισθησία από τα PCR.

Ερωτηθείσα δε για το κόστος των τεστ η αναπλ. υπουργός Υγείας είπε ότι «η Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες χώρες στον κόσμο. Αν συγκρίνετε με τη Γαλλία, το Βέλγιο ή την Αγγλία, είναι πολύ πολύ χαμηλότερη η τιμή».

Αντιπολιτευτικά πυρά και αίτημα για συνταγογράφηση των τεστ

«Η κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησε καταφεύγει τώρα σε επικίνδυνες αλχημείες. Η προτροπή της κυρίας Γκάγκα στους πολίτες να μην κάνουν pcr τεστ φανερώνει ανησυχητική απώλεια ελέγχου της κατάστασης» σχολιάζει ο Νάσος Ηλιόπουλος και επισημαίνει ότι «η ίδια η κυβέρνηση έχει ορίσει ότι πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο με pcr».

«Η λύση είναι μια: άμεση οργάνωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος ιχνηλάτησης της πανδημίας», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Open, κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι βάζει πλάτες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κάνοντας λόγο για «μαυραγοριτισμό τη στιγμή της πανδημίας».

Παράλληλα, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «ο κανόνας στην Ευρώπη λέει ότι όταν έχεις συμπτώματα, όταν έχεις θετικό rapid ή selftest, έχεις δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό. Στη χώρα μας δεν συμβαίνει αυτό. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην προχωρά στη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ, γιατί πρέπει τα διαγνωστικά κέντρα να θησαυρίζουν».

Ανακοίνωση για την ακρίβεια με φόντο την πανδημία εξέδωσε προ ημερών και το Κίνημα Αλλαγής ζητώντας από την κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν στην ανώτερη τιμή για τις μάσκες.

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 ανέφερε δηκτικά: «Δεν ξέρουμε λοιπόν πόσες σέλφις θα βγάλει σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης στα σούπερ μάρκετ των Βορείων Προαστίων, αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ιδιαίτερα με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πανδημία, να μην στηθεί εδώ και τώρα ένα δημόσιο δίκτυο, για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ τέστ σε όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη, Έλληνες πολίτες και μη) και ένα αυστηρό πλαφόν σημαντικά μειωμένο για τις τιμές στα pcr».

Την ίδια ώρα, ήδη έχει ξεκινήσει μέσω της πλατφόρμας Avaaz εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την παροχή δωρεάν PCR τεστ προς όλους.

Οι τιμές στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα καταγράφουν ότι στη χώρα μας το κόστος των τεστ είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους πολίτες, σε συνδυασμό και με τους χαμηλότερους μισθούς και το γενικευμένο κύμα ενεργειακής ακρίβειας.

Ενδεικτικά

  • Αυστρία/ Αγγλία: Δωρεάν διάθεση rapid και PCR
  • Γερμανία: Ένα δωρεάν rapid την ημέρα για κάθε πολίτη., εμβολιασμένο ή ανεμβολίαστο,
  • Δανία: Δωρεάν rapid / PCR για όλους τους πολίτες, μετανάστες και τουρίστες.
  • Κύπρος: Δωρεάν rapid για όλους τους εμβολιασμένους, 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. PCR κοστίζει 20 ευρώ.
  • Γαλλία: Δωρεάν τεστ για τους εμβολιασμένους. €50 το PCR Test για τους ανεμβολίαστους.
  • Ελλάδα: Τα rapid test κοστίζουν περίπου 10 ευρώ, ενώ η μέση τιμή των PCR κυμαίνεται στα 60 ευρώ.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr