Σύμφωνα με πληροφορίες ένας εικονολήπτης των NY Times, που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά στην περιοχή Ιρπίν έξω από το Κίεβο ενώ ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε. Ο άνδρας πού σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ είναι 51 ετών, κάλυπτε τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.
Τι αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης
Ο Guardian ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για τον βραβευμένο δημοσιογράφο Brent Renaud, που σκοτώθηκε όταν ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε αμάξι στο Ιρπίν.
Η πληροφορία προέρχεται από τον αρχηγό της αστυνομίας της Περιφέρειας του Κιέβου, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της δημοσιογραφικής ταυτότητας του εικονολήπτη όπου εμφανίζεται η επιγραφή New York Times και του αμερικανικού διαβατηρίου του, όπως και τη φωτογραφία ενός πτώματος.
A 51-year-old New York Times correspondent Brent Renaud was shot dead in Irpen today. Another journalist was injured. Now they are trying to take the victim out of the combat zone. pic.twitter.com/7FtazzW819
— KyivPost (@KyivPost) March 13, 2022
Την είδηση μετέδωσε και το Sky News, όπως και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ που ωστόσο σημειώνουν πως δεν έχουν καταφέρει να διασταυρώσουν τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή, και δεν ανέφεραν τους New York Times.
Η απάντηση των NYT
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Cliff Levy, αρχισυντάκτης των New York Times. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ο δημοσιογράφος συνεργαζόταν με τους NYT στο παρελθόν και όχι τώρα, ενώ εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον θάνατό του.
.@nytimes is deeply saddened to learn of the death of an American journalist in Ukraine, Brent Renaud.
Brent was a talented photographer and filmmaker, but he was not on assignment for @nytimes in Ukraine.
Full statement is here. pic.twitter.com/bRcrnNDacQ— Cliff Levy (@cliffordlevy) March 13, 2022
Οι NYT εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την είδηση θανάτου του Αμερικανού δημοσιογράφου, Brent Renaud. Ο Brent ήταν ένας ταλαντούχος φωτογράφος και ντοκυμαντερίστας αλλά δεν εργαζόταν για τους NYT στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση των NYT
Λυπούμαστε βαθιά στο άκουσμα του θανάτου του Brent Renaud. Ο Brent ήταν ένας ταλαντούχος φωτογράφος και ντοκυμαντερίστας που συνεισέφερε στους NYT για χρόνια.
Αν και είχε συνεργαστεί με τους NYT στο παρελθόν (η πιο πρόσφατη συνεργασία ήταν το 2015), δεν βρισκόταν για λογαριασμό των NYT στην Ουκρανία. Οι αναφορές ότι δούλευε για τους Times κυκλοφόρησαν γιατί φορούσε σήμα της εφημερίδας που όμως προερχόταν από χρόνια πριν.
Response from a New York Times spokesperson in regard to the death of Brent Renaud in Ukraine. pic.twitter.com/K11eW685yr
— NYTimes Communications (@NYTimesPR) March 13, 2022
Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύει στο διαδίκτυο ο δημοσιογράφος Paul Ronzheimer, αλλά δεν έχει διασταυρωθεί, ο τραυματισμένος συνάδελφος του Brent Renaud φέρεται να μεταφέρεται σε ασφαλές μέρος.
Ein 51-jähriger US-Journalist ist heute in Irpin, einem Vorort von Kyiv, getötet worden. Sein Kollege, mit dem er unterwegs war, konnte verletzt gerettet werden. Das Video, das wir unter der Brücke aufgenommen haben, zeigt die Evakuierung des verletzten Kollegen. pic.twitter.com/TemuQaUL50
— Paul Ronzheimer (@ronzheimer) March 13, 2022