«Καμπανάκια» από την Επιτροπή και εκκλήσεις για μαζικούς εμβολιασμούς

Αύξηση μολύνσεων την τελευταία εβδομάδα, λόγω χαλάρωσης μέτρων και παραλλαγής «Δ» • Λύση για την Επιτροπή, η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Για αύξηση των νέων μολύνσεων σε ορισμένες περιοχές κατά την τελευταία εβδομάδα έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, αλλά και ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αμφότεροι μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Αντίθετα, η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τον Ιούνιο ως «εξαιρετικό μήνα», καθώς παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον αριθμό των διασωληνώσεων και των θανάτων. 

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι υπήρξε σαφή αύξηση κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, κατά την τελευταία εβδομάδα, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μια σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων. 

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης», δήλωσε ξεκάθαρα από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δέλτα» και νέοι

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι έπεσε κατά 5 έτη (στα 27 χρόνια) η διάμεση ηλικία των νέων μολύνσεων, επειδή η παραλλαγή «Δέλτα» χτυπά κυρίως τα νεαρά άτομα. 

«Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι «σήμερα, αυτές οι ηλικίες αφορούν το 60% των νέων κρουσμάτων».

Το θέμα των εμβολιασμών

Η κ. Παπαευαγγέλου απέδωσε την αύξηση των μολύνσεων αφενός στη χαλάρωση των μέτρων, αφετέρου στη διασπορά της παραλλαγής «Δέλτα».

Ως λύση στο πρόβλημα, ανέφερε την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης των πιο ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών. Παράλληλα τόνισε ότι οι νέοι καλό είναι να εμβολιαστούν άμεσα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι τους, μετά τις διακοπές τους. 

Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει εντατική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και συνεχής έλεγχος, με την εβδομαδιαία χρήση των self test, ενώ κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι ορισμένοι πολίτες εξέλαβαν «λάθος μήνυμα» μετά τις συστάσεις που είχε κάνει η Επιτροπή και «πέταξαν τις μάσκες».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr