Κακοκαιρία Μπάλλος: Νύχτα αγωνίας σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Απεγκλωβισμοί και κλειστοί δρόμοι

Προβλήματα στους δρόμους – Έκλεισε η Εθνική Οδός. Απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι από πλημμύρες

Δύσκολη νύχτα στον νομό Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα για κατοίκους κοντά στον Λαγκαδά αλλά και στη Χαλκιδική καθώς η κακοκαιρία Μπάλλος σταδιακά μετατοπίστηκε από τη νοτιοδυτική Ελλάδα προς τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας. Σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική τα καιρικά φαινόμενα και οι έντονες βροχοπτώσεις αναμενόταν να συνεχιστούν το βράδυ, ενώ από το βράδυ τα προβλήματα ήταν πολλά. Δρόμοι έχουν κλείσει, σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική.  

Ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν σημειωθεί στον δήμο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και μάλιστα, σύμφωνα με το thestival, μετά από υπερχείλιση ρέματος στο χωριό Ζαγκλιβέρι χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους τέσσερα άτομα και να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία. 

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το GRtimes, η έντονη βροχόπτωση στη Χαλκιδική και οι μεγάλοι όγκοι υδάτων που κατεβαίνουν από τα ορεινά, έχουν επιφέρει μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, η οποία έχει διακοπεί μετά τον κόμβο της Ρεντίνας στο μέτωπο για Θεσσαλονίκη. 

Την ίδια στιγμή πριν από τις 19:00  στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας, ο οποίος ήταν κλειστός από το ύψος των Πράσινων Φαναριών για αρκετά λεπτά λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων, προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή δημιουργήθηκε μια ουρά χιλιομέτρων και απίστευτο μποτιλιάρισμα και στα δύο ρεύματα.

Πλημμύρισαν χωρίς βροχή – Χάος με αγωγό που έσπασε

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, το χάος στον δρόμο προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης δεν οφείλεται σε βροχή,  αλλά σε σπάσιμο αγωγού της ΕΥΑΘ. Μηχανήματα του δήμου Θέρμης (φορτηγά και γκρέιντερ) έφτασαν στο σημείο και προσπαθούν να απομακρύνουν από το ποτάμι τα φερτά υλικά, προκειμένου να περάσουν τα νερά από κάτω και να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος. Η κίνηση αυτή τη στιγμή στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη γίνεται μέσω παράκαμψης από το Νέο Ρύσιο ενώ είναι ανοιχτό το ρεύμα προς Περαία.

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί

Στο μεταξύ δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από την περιοχή Φαρμακέϊκα, κοντά στο Νέο Ρύσιο, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Τα άτομα βρίσκονταν μέσα στην βιοτεχνία, που είναι στην περιοχή, όταν λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισε ο χώρος. Ο απεγκλωβισμός των ατόμων έγινε από μηχάνημα του δήμου Θέρμης.

Από νωρίς το απόγευμα άνθρωποι από τον δήμο Θέρμης είχαν σπεύσει στην περιοχή Φαρμακέικα, στην οποία βρίσκονται λίγες κατοικίες και βιοτεχνίες, και τους είχαν προειδοποιήσει να απομακρυνθούν από τις εστίες τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Άλλα τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά μετά την υπερχείληση ρέματος στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να απομακρυνθούν τέσσερις άνθρωποι από τις οικίες τους και να οδηγηθούν σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από οικίες και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μετά από υπερχείλιση ρέματος.

Κλέαρχος Μαροσυάκης: Έντονες βροχωπρώσει σε Θεσσαλονικη και Χαλκιδφική τη νύχτα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, Λαγκαδάς και Χαλκιδική κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις, καθώς θα σημειωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε και η κατάσταση θα αρχίσει να εκτονώνεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αντιμέτωπες με την κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της νύχτας θα βρεθούν οι περιοχές στο κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική, βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, αλλά και τα νησιά του βορειοδυτικού Αιγαίου.

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Βόλβη

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, στο GRTimes, «η κυκλοφορία στο σημείο λίγο πριν τη Μικρή Βόλβη έχει διακοπεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για εγκλωβισμένους οδηγούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 για να αποφύγουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης τις άσκοπες μετακινήσεις σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη.

Μέσω του μηνύματος, οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία Μπάλλος. Ανάλογο μήνυμα εστάλη και την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν σημεία του οδικού δικτύου που παραμένουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας.

Μεγάλα προβλήματα στον Λαγκαδά

Πολύ μεγάλα προβλήματα εχει προκαλέσει η κακοκαιρία Μπάλλος στο Δήμο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Σε διάφορα χωριά ακόμα και την έδρα του δήμου, έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, δρόμοι έχουν εξαφανιστεί από χειμάρρους, ενώ σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο η κίνηση των αυτοκινήτων, όπου είναι εφικτή, γίνεται με πολλά προβλήματα. Προς το παρόν δεν έχει κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία μια και η κακοκαιρία συνεχίζεται αμείωτη.

Ειδικότερα και όπως ανέφερε στο ethnos.gr o δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Ζαγκλιβέρι, το Λαγκαδά και τα Λαγκαδίκια

Στο Ζαγκλιβέρι πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, όταν κατέβηκαν τεράστιες ποσότητες νερού από το βουνό, ενώ ο δήμαρχος χρειάστηκε τζιπ, για να προσεγγίσει τον οικισμό και να έχει εικόνα των καταστροφών. Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα υπάρχουν και στον Λαγκαδά, ενώ έξω από το Λαγκαδίκια υπερχείλισε χείμαρρος και «κατάπιε» μια ιρλανδική γέφυρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λαγκαδίκια – Σχολάρι.

«Σε όλο το δήμο μας επικρατεί πανικός. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η κακοκαιρία συνεχίζεται. Παντού καταγράφονται προβλήματα. Έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ είναι πλημμυρισμένο σχεδόν ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο του δήμου μας. Συνεχίζει να βρέχει και δεν ξέρουμε, τι μπορεί να γίνει τις επόμενες ώρες. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή», σημειώνει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Χαλκιδική: Υπερχείλισε ρέμα στην Ολυμπιάδα και πέρασε μέσα από το χωριό

Πολλά προβλήματα και στην Χαλκιδική. Υπερχείλισε το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον δήμο Αριστοτέλη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. «Δυστυχώς δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία, υπερχείλισε και δημιουργήθηκε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, κάποιες κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων. «Χρειάστηκε ένας 55χρονος άνδρας να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την εξοχική κατοικία του, με τη στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο σημείο να ξεπερνά το μισό μέτρο», εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας.

olympiada_3.jpg

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πραγματοποιήθηκε μέχρι αυτή την ώρα μία άντληση υδάτων σε κατοικία στην περιοχή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προκειμένου να επέμβουν, εάν χρειαστεί.

olympiada_2.jpg

 

Αυτή την ώρα μπουλντόζες δημιουργούν αναχώματα, όπου υπάρχει πρόβλημα και συγκρατούν τα ήδη υπάρχοντα για να μην σπάσουν και δημιουργηθούν νέες υπερχειλίσεις. «Υπάρχει τεράστια ανησυχία απ’ όλους μας στην περιοχή. Δεν θέλουμε να περάσουμε τα ίδια που έλαβαν χώρα πριν δύο χρόνια περίπου. Ανησυχούμε μήπως υπερχειλίσει το ρέμα και με αυξημένη ένταση, προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα σπίτια που βρίσκονται εντός τους χωριού. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ελπίζουμε να ηρεμίσει ο καιρός και σιγά σιγά να πέσει η στάθμη του ρέματος από μόνη της, αλλιώς δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να μας επιφυλάξουν οι επόμενες ώρες» τονίζουν κάτοικοι της περιοχής στο GRTimes.gr.

Όλες οι ειδήσεις

Δακτύλιος: Ποια οχήματα κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας

Κακοκαιρία Μπάλος: Εξαφανίστηκε η μισή παραλία του Λιμνιώνα στην Εύβοια – Κατεστραμμένοι δρόμοι

Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κέρκυρα – Αποκλειστικά πλάνα από drone

Live χάρτης: Καταιγίδες στην Αττική – Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες

Αθήνα: Πανικός με πυροβολισμούς από αστυνομικό μέσα σε τμήμα

Πηγή άρθρου: www.ethnos.gr