Καιρός: Χιονοπτώσεις στα ορεινά τις βραδινές ώρες, ηλιοφάνεια την Κυριακή στην Κρήτη – ΚρήτηΑναλυτικά η πρόγνωση του καιρού ανά Νομό της Κρήτης, για το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το οποίο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τρίτη 8 Μαρτίου και αφορά την κακοκαιρία «Φίλιππος» και επικαιροποιήθηκε την Παρασκευή, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν το Σάββατο και στις πεδινές περιοχές της Κρήτης, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και την Δευτέρα με μικρές εντάσεις, σύμφωνα με τις προγνώσεις.

Ειδικότερα, χειμωνιάτικο αναμένεται το σκηνικό στην Κρήτη το Σάββατο, 12 Μαρτίου, καθώς θα επικρατήσουν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μπόρες με χιονόνερο ή χιόνι. Την ίδια ώρα  χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νησιού, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Για την Κυριακή 13 Μαρτίου, αναμένονται, γενικά σε όλη την Κρήτη, τοπικές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 0 έως 8 βαθμούς σε όλο το νησί. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νομός Ηρακλείου

Ηράκλειο

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου), αναμένονται έντονες νεφώσεις με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ ενδέχεται να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί, έντασης 3 έως 4 μποφόρ, βορειοανατολικοί και σταδιακά βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής (13 Μαρτίου) αναμένονται λίγες και σταδιακά αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί, έντασης 5 έως 4 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές ώρες (08:00) της Κυριακής αναμένονται αραιές νεφώσεις, με τα νέφη να μειώνονται σταδιακά και να επικρατεί ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της μέρας. Από το απόγευμα μέχρι και τις βραδινές ώρες (20:00-23:00), αναμένονται λίγες νεφώσεις. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί -πολύ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι-, έντασης 2 έως 5 μποφόρ, βόρειοι.

Αρκαλοχώρι

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου) αναμένονται έντονες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, έντασης 3 έως 4 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (13 Μαρτίου) αναμένεται αραιή συννεφιά με καθαρό ουρανό. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι, έντασης 2 έως 5 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Άνω Βιάννος

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου) αναμένονται χιονοπτώσεις και έντονες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, έντασης 2 έως 4 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως -2 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (13 Μαρτίου) αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρα αναμένεται αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι, έντασης 2 έως 5 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Νομός Ρεθύμνου

Ρέθυμνο

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου), αναμένονται έντονες νεφώσεις, ενώ ενδέχεται να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί, έντασης 2 έως 4 μποφόρ, βορειοανατολικοί και σταδιακά βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής (13 Μαρτίου) αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί, έντασης 5 έως 4 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές ώρες (08:00) της Κυριακής αναμένονται αραιές νεφώσεις, με τα νέφη να μειώνονται σταδιακά και να επικρατεί ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της μέρας. Το απόγευμα (20:00) ο ουρανός θα ‘ναι καθαρός, ενώ τις βραδινές ώρες (μέχρι 23:00), η ορατότητα αναμένεται να είναι περιορισμένη λόγω ομίχλης. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί πολύ ασθενείς και ασθενείς, έντασης 1 έως 5 μποφόρ, βόρειοι.

Σπήλι

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου) αναμένονται έντονες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, έντασης 3 μποφόρ, βορειοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε -1 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (13 Μαρτίου) αναμένεται αραιή συννεφιά, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρα αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι, έντασης 2 έως 5 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Νομός Λασιθίου

Άγιος Νικόλαος

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου), αναμένονται έντονες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, έντασης 3 έως 4 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής (13 Μαρτίου) αναμένονται λίγες και αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί, έντασης 5 έως 4 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές ώρες (08:00) της Κυριακής αναμένονται αραιές νεφώσεις, με τα νέφη να μειώνονται σταδιακά και να επικρατεί ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της μέρας. Το απόγευμα (20:00) ο ουρανός θα ‘ναι καθαρός, ενώ τις βραδινές ώρες (μέχρι 23:00), αναμένονται λίγες νεφώσεις. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί πολύ ασθενείς και ασθενείς, έντασης 3 έως 4 μποφόρ, βόρειοι και βορειοδυτικοί.

Ιεράπετρα

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου), αναμένονται έντονες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, έντασης 3 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής (13 Μαρτίου) αναμένονται λίγες και αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι μεταβλητοί, έντασης 4 έως 5 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 3 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές ώρες (08:00) της Κυριακής αναμένονται αραιές νεφώσεις, με τα νέφη να μειώνονται σταδιακά και να επικρατεί ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της μέρας. Το απόγευμα (20:00) ο ουρανός θα ‘ναι καθαρός, μέχρι και τις βραδινές ώρες (μέχρι 23:00). Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί πολύ ασθενείς και ασθενείς, έντασης 3 έως 5 μποφόρ, βόρειοι.

Νομός Χανίων

Χανιά

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου), αναμένονται έντονες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί, έντασης 2 έως 3 μποφόρ, νοτιοδυτικοί και βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής (13 Μαρτίου) αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, έντασης 3 μποφόρ, βόρειοι και βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 3 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές ώρες (08:00) της Κυριακής αναμένονται αραιές νεφώσεις, με τα νέφη να μειώνονται σταδιακά και να επικρατεί ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της μέρας. Το απόγευμα (20:00) αναμένονται λίγες νεφώσεις, έως και τις βραδινές ώρες (μέχρι 23:00). Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί πολύ ασθενείς και ασθενείς, έντασης 1 έως 3 μποφόρ, βόρειοι, βορειοδυτικοί, δυτικοί και νοτιοδυτικοί (σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατ’ αντιστοιχία).

Σφακιά

Από το απόγευμα του Σαββάτου (12 Μαρτίου) αναμένεται χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, έντασης 3 έως 4 μποφόρ, βόρειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (13 Μαρτίου) αναμένονται χιονοπτώσεις (τα ξημερώματα), ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρα αναμένεται αρκετή συννεφιά έως λίγη (το μεσημέρι αναμένεται η λιγότερη συννεφιά). Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι, έντασης 2 έως 5 μποφόρ, βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά στην Ελλάδα την Κυριακή 13 Μαρτίου

Στη Μαγνησία, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το πρωί θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές, ενώ θα συνεχιστούν κατά τόπους στην Κρήτη, την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά από βόρειες με την ίδια ένταση και στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ, όμως γρήγορα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν στα κεντρικά και τα βόρεια τους 06 με 08 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 09 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, με ενδεικτικές τιμές ελάχιστης θερμοκρασίας, στα κεντρικά και τα βόρεια -07 (μείον 7) με -04 (μείον 4) βαθμούς και στα βορειοδυτικά -12 (μείον 12) βαθμούς Κελσίου.

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας: Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

 • Για σήμερα Παρασκευή (11-03-2022) προβλέπεται συνέχιση των χιονοπτώσεων αλλά θα είναι μικρής γενικά έντασης και παροδικά.
 • Για αύριο Σάββατο (12-03-2022) θα χιονίσει και στα πεδινά της βόρειας Κρήτης
 • Για την Κυριακή (13-03-2022) θα συνεχιστούν με μικρές εντάσεις οι χιονοπτώσεις μέχρι την Δευτέρα

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων, παγετού ή θυελλωδών ανέμων: 

►ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

 Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

 • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
 • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

 • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
 • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
 • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

 • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
 • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
 • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
 • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

 • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
 • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
 • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
 • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
 • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

 ► ΠΑΓΕΤΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

 • Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

 • Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
 • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
 • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
 • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
 • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων  κ.λπ.).
 • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
 • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

 • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
 • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
 • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες είναι τα εξής:  

100  ΕΛΑΣ

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

166 ΕΚΑΒΠηγή άρθρου: www.neakriti.gr