Και η Γερμανία «κλείνει τα σύνορα» με Βρετανία

Η Γερμανία  θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική μετά την εμφάνιση νέου στελέχους του κορωνοϊού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ.
Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μιλώντας στο ARD, ο Γερμανός υποηυργός Υγείας διευκρίνισε ότι στη χώρα δεν έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία. «Η μετάλλαξη δεν έχει ανιχνευθεί στην Γερμανία», δήλωσε ο Γενς Σπαν προσθέτοντας ότι όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτονται από τα μεσάνυχτα. «Αλλά φυσικά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄όψιν τις πληροφορίες από την Βρετανία»., πρόσθεσε.

Σαφείς κανόνες για το θέμα αυτό είναι αντικείμενο επεξεργασίας και η Γερμανία βρίσκεται «σε επαφή για το ζήτημα αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους της», διευκρινίζει σε ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε μέσω του Twitter ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα για τα άτομα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική.

Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του κατά 70%, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς, εν μέσω προσπαθειών για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ήδη από χθες ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε σε καθεστώς lockdown το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία. 

Η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτοπεριορισμό θα τίθενται οι επιβάτες που καταφθάνουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από το Ηνωμένο Βασίλειο από αύριο στις 6 το πρωί.  Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι η καραντίνα αυξάνεται στις 7 ημέρες, ενώ η απόφαση θα επανεξεταστεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Απαγόρευση πτήσεων εξετάζει και η Αυστρία.  Ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξετάζει και η Γαλλία, που αναμένεται να αποφασίσει εντός των επόμενων ωρών.

Τη διακοπή των πτήσεων από τα μεσάνυχτα έως τις 31 Ιανουαρίου ανακοίνωσε και η Βουλγαρία. Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σέσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά

Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας. Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.

Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα, εξ ου και η αύξηση της ανησυχίας στην Ευρώπη καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε έξαρση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα: 

Πήγαν να κάνουν… κορωνο-πάρτι 50 ατόμων στον Άλιμο – Τους σταμάτησε η αστυνομία

Νέο «δίδυμο» στην ενημέρωση του κορωνοϊού κάθε Δευτέρα για τον εμβολιασμό

Βρετανία: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με ακόμα πιο αυστηρά μέτρα – Ουρές μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr