ΗΠΑ: Εννιά μέρες μέχρι την ορκωμοσία Μπάιντεν

Η προεδρία Τραμπ βρίσκεται στην τελική, χαοτική της περιδίνηση. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που πιστεύουν ότι ακόμα και οι εννιά ημέρες που απομένουν αποτελούν απειλή στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Αν και τίποτα δεν προμηνύει κάτι τέτοιο, η πλειονότητα του Δημοκρατικού Κόμματος ισχυρίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν αποκλείεται να υποκινήσει έναν ακόμα γύρο βίας.

Αναγνωρίζοντας την αστάθεια που επικρατεί, ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς για πρώτη φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την 25η τροπολογία. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε μία πηγή από το περιβάλλον του. Η σχέση, άλλωστε, μεταξύ Τραμπ και Πενς έχει διαρραγεί. Δεν έχουν μιλήσει από την περασμένη Τετάρτη, όταν έλαβαν χώρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι, λοιπόν, ανοιχτά σε σχέση με την πρωτοβουλία για καθαίρεση του Τραμπ. Σήμερα, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μομφής στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά του απερχόμενου προέδρου. Πρωτοστάτες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Μέρος του προσχεδίου του σχετικού νομοσχεδίου ήλθε στη δημοσιότητα: «Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Τραμπ, με τέτοια συμπεριφορά, έχει αποδείξει ότι θα παραμείνει απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και το Σύνταγμα, εάν του επιτραπεί να παραμείνει στη θέση του. Ενήργησε κατά τρόπο εξαιρετικά ασύμβατο με την αυτοδιοίκηση και το κράτος δικαίου. Ο πρόεδρος Τραμπ΅, λοιπόν, πρέπει να διωχθεί και να δικαστεί, να απομακρυνθεί από το αξίωμα που κατέχει και να του αφαιρεθεί κάθε αξίωμα, εμπιστοσύνη ή όφελος στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Φυσικά, το κλίμα πλέον έχει αλλάξει, αφού η θέση του έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής. Στην πρόταση μομφής θα αναφέρεται η υποκίνηση πράξεων βίας από τον πρόεδρο, ενώ σημαντικό στοιχείο θεωρείται και μία συνομιλία του με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, στην οποία ο Τραμπ φέρεται να ζητούσε από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας να “βρουν” σχεδόν 11.000 ψήφους. Μέσω αυτών ήλπιζε να ανατρέψει την ήττα του στις εκεί εκλογές.

Στη δημοσιότητα έχουν βγει και άλλες παρεμβάσεις του. Αμερικανικά μίντια αποκαλύπτουν και τηλεφωνήματα που έκανε προς τον επικεφαλής της έρευνας για τις καταγγελίες περί εκλογικής απάτης στην κομητεία Κομπ της Τζόρτζια. Σε αυτά του εξηγούσε ότι θα γινόταν «εθνικός ήρωας» αν έβρισκε αποδείξεις εκλογικής απάτης. Πρόκειται για ηχογραφημένες συνομιλίες.

Οι αποκαλύψεις ασκούν περαιτέρω πίεση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τα στελέχη του οποίου θα κληθούν να πάρουν θέση. Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι εσωτερικοί διχασμοί που το ταλανίζουν, θα ενταθούν. Σε περίπτωση καθαίρεσής του, ο Τραμπ ενδέχεται να απωλέσει τη δυνατότητα να αποκτήσει οποιοδήποτε θεσμικό αξίωμα στο μέλλον. Το Σύνταγμα δίνει σχετικό δικαίωμα στη Γερουσία να εξετάσει το ενδεχόμενο τέτοιου αποκλεισμού.

Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας αυτής έχουν ως εξής: Μετά την πρόταση μομφής, η Βουλή μπορεί με απλή πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ των ασκηθέντων κατηγοριών. Αμέσως μετά η Γερουσία θα πρέπει να τις εξετάσει. Τη δίωξη την ασκεί η Βουλή, ορίζοντας ένα επιτελείο που επιχειρηματολογεί ενώπιον των γερουσιαστών, οι οποίοι ενέχουν ρόλο ενόρκων, ενώ ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβλέπει τη “δίκη”.

Ακόμα και αν η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν, η “δίκη” δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μετά. Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παρ’ ότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές του το έχουν ζητήσει και δημόσια. Η New York Times, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει μετανιώσει για τη δήλωσή του με την οποία δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει ομαλά την εξουσία.

Όπως δήλωσε ο ίδιος δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του Μπάιντεν. Ο τελευταίος, πάντως, καλωσόρισε την είδησή αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ντρόπιασε την χώρα, καλύτερα που δεν θα είναι εκεί». Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος Πενς έχει ξεκαθαρίσει πως θα παραβρεθεί.

Ειδήσεις σήμερα: 

Χαμένοι στη «μετάφραση» των κειμένων στον ΣΥΡΙΖΑ – Νέες τάσεις και παράσταση νίκης προβληματίζουν την Κουμουνδούρου

Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας για τις επιταγές

Επίδομα θέρμανσης 80-650 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr