Ινδική μετάλλαξη: «Δεν ανησυχούμε» λέει η Μαρία Θεοδωρίδου -Πώς αναστέλλεται η διάδοση της νέας παραλλαγής | ΥΓΕΙΑ

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ειδικά την ινδική, που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την ανησυχία που προκαλεί στην επιτροπή εμβολιασμών ο εντοπισμός των νέων αυτών μεταλλάξεων και δη της ινδικής στην Ελλάδα.

«Μας έχουν προετοιμάσει οι γενετιστές ότι μεταλλάξεις θα έχουμε. Το ιδιαίτερο με αυτή τη μετάλλαξη είναι ότι έχει γονίδια που ανήκουν και στο στέλεχος της νοτιοαφρικάνικης και της βραζιλιάνικης», απάντησε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η βρετανική μετάλλαξη υπερισχύει της ινδικής

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως σήμερα, η ειδικός εμφανίστηκε καθησυχαστική. Όπως είπε, φαίνεται πως σε περιοχές του κόσμου όπου κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα, η μεταδοτικότητα της ινδικής περιορίζεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι μεταλλάξεις δεν έχουν τη μεταδοτικότητα που θα μπορούσαν να έχουν. Σαν να αναστέλλεται η μεταδοτικότητά τους» είπε, και τόνισε πως «αυτό το είδαμε και με την παρουσία του νοτιοαφρικανικού στελέχους».

Εν κατακλείδι, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε: «Δεν ανησυχούμε. Παρατηρούμε, καταγράφουμε και αναλόγως» ενεργούμε, αναφορικά με την ινδική μετάλλαξη.

Δύο στελέχη της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Ήδη έχουν εντοπιστεί στη χώρα δύο περιπτώσεις ινδικής μετάλλαξης, το ένα στην Πάτρα την περασμένη Τετάρτη και το δεύτερο στην Αθήνα. Tο στέλεχος Β.1.617 όπως αναφέρεται η ινδική μετάλλαξη, χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων υπάρχει ο συνδυασμός E484Q και L452R.

Ωστόσο, το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την Πολιτεία της Καλιφόρνιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr