«Έγιναν όλα όσα και όπως έπρεπε να γίνουν, ακολουθήσαμε κατά γράμμα τα πρωτόκολλα που μας ορίζει και ο νόμος και η διεθνής κοινωνία των Ζωολογικών πάρκων» αναφέρει σε δηλώσεις του ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ.
Αναφερόμενος στη θανάτωση του 27χρονου χιμπατζή Μπαζού, ανέφερε συγκεκριμένα: «Στα πρωτόκολλα ασφαλείας σε περίπτωση διαφυγής κάποιου ζώου υπάρχουν διάφορα επίπεδα επικινδυνότητας. Ο χιμπατζής είναι στην κορυφή αυτής της λίστας, είναι από τα πιο επικίνδυνα ζώα, έχουν τέσσερις φορές τη δύναμη του ανθρωπου».
«Όσα ζώα έχουμε εδώ στο πάρκο είναι γεννημένα σε άλλα ζωολογικά πάρκα, έχουν πολύ ήπιες συμπεριφορές με τους φροντιστές μάλιστα πολλά από αυτά είναι εκπαιδευμένα να σου δώσουν το χέρι για να πάρουμε αίμα, να κάνουμε ενέσεις δηλαδή υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία που λειτουργεί ειδικά για τους χιμπατζήδες.
Αυτή η ομάδα των χιμπατζήδων που είναι 9 άτομα – ο Μπαζού ήταν 27 χρονών- Ο Μπαζού ήταν αρχηγός της ομάδας αλλά κάποια στιγμή τη θέση του την παίρνει κάποιος άλλος, υπάρχουν κόντρες αλλά αυτά δεν είναι κόντρες που χτυπιούνται, είναι περισσότερο φωνή και συμπεριφορά απέναντι ο ένας στον άλλο κρατάει 5-10 λεπτά και μετά τελειώνει. Εκείνη την μέρα γύρω στις 10 το πρωί έγινε μια φοβερή επίθεση όλων των άλλων χιμπατζήδων επάνω στον Μπαζού.
Δεν είδαμε γιατί δεν υπήρχε κανείς εκεί να το διαπιστώσει, απλώς ένας φροντιστής που ήταν στον εσωτερικό χώρο άκουσε το θόρυβο, βγήκε έξω να κοιτάξει και εκείνη τη στιγμή είδε το Μπαζού να έχει φτάσει στην άκρη της περίφραξης και να βγαίνει έξω. Πέρασε τρεις σειρές ηλεκτροφόρα καλώδια.
Σίγουρα έφαγε ρεύμα αλλά ήταν τόσο πανικοβλημένος που δεν καταλάβαινε τίποτα και βγήκε. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Εκείνη την ώρα στο πάρκο ήταν περίπου 20 άτομα. Έχουμε ένα πρωτόκολλο μόλις διαπιστώνεται κάτι τέτοιο και ευτυχώς είναι πολύ σπάνιο στα 23 χρόνια που λειτουργούμε, μόλις συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχει ένα σύνθημα στην ενδοεπικοινωνία όλων των ομάδων λέμε τρεις φορές το όνομα του είδους και τρεις φορές το χώρο που βρίσκεται αυτό σημαίνει ότι εκεί υπάρχει δραπέτευση. Αυτό το ακούνε και άλλες ομάδες καθαριότητας, συντήρησης, και το πρώτο μέλημα είναι οι επισκέπτες που τους πάμε σε ασφαλή χώρο. Η δεύτερη διαδικασία είναι οι άνθρωποι που πρέπει να αναλάβουν την παρακολούθηση και την ουδετέρωση του ζώου».
Μιλώντας στο Παραπολιτικά FM, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ανέφερε: «Δεκαπέντε χρόνια λειτουργεί αυτός ο χώρος δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Μια χαρά ήταν όλα τα πράγματα μέχρι που έγινε αυτό το κυνήγι μέσα στην ομάδα πίσω από τον Μπαζού. Τα μέτρα ασφάλειας είναι πολύ μεγάλα, υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια, δεν κατάλαβε τίποτα, ανέβηκε πάνω και βγήκε έξω».
Σχετικά με τον έλεγχο που εξήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο Λεσουέρ ανέφερε: «Έχει ήδη γίνει αυτός ο έλεγχος, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ήρθε μια επιτροπη σήμερα, έχει τελειώσει το έργο της, περιμένουμε μια άλλη επιτροπή την Τετάρτη. Όσα ρωτάει ο κ. Αμυράς και οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμα. Το πάρκο μας δεν έχει τίποτα απολύτως να κρύψει, είναι όλα νόμιμα και δεν έχουμε κανένα θέμα για αυτό».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Στέλιου Πέτσα σχετικά με το ενδεχόμενο κατάρηγησης των ζωολογικών πάρκων, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ανέφερε: «Καταρχάς η λέξη «φυλακισμένα» δεν είναι σωστή, είναι ζωολογικό πάρκο. Συμμετέχουμε σε διεθνή προγράμματα αναπαραγωγής και προστασίας ειδών υπό εξαφάνιση. Πάρκα υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη γύρω στις 2,5 χιλιάδες, είναι πιστοποιημένα, είναι αναγνωρισμένα σε κάποιες χώρες τα μισά αν όχι παραπάνω είναι κρατικά. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του και σέβομαι την άποψη του κ. Πέτσα».
Ακόμα για τις αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων σημείωσε: «Τι θέλετε να σας πω για τα γκράφιτι με αναρχικά συνθήματα που αφήσανε στις πόρτες, τις φωνές και τις βρισιές. Δεν έχω καμία απάντηση να δώσω σε τέτοια συμπεριφορά».