Ιδιαίτερα επιβαρυμένη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης

Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης 

EUROKINISSI/ΓΡΦΑΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η έκρηξη στις νοσηλείες θέτει σε ύψιστο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές στο νησί. Ξεπέρασαν τις 200 οι νοσηλείες εκ των οι 28 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το νοσοκομείο των Χανίων δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Σχεδόν ολόκληρο το νησί μπήκε πλέον στο «κόκκινο» καθώς επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Έντονη είναι πλέον η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην Κρήτη εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας. Στα νοσοκομεία της Κρήτης η κατάσταση είναι δραματική με περισσότερες από 200 νοσηλείες εκ των οποίων οι 192 νοσηλεύονται σε κλινικές covid και οι 28 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το νοσοκομείο των Χανίων δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, την ώρα που η διοίκησή του διευκρινίζει πως οι συνοδοί των ασθενών, για να εισέλθουν εντός του χώρου του νοσοκομείου, θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικό έγγραφο αρνητικού Rapid ή PCR test ή πιστοποιητικό νόσησης από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο.

Πίεση δέχεται και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου οι νοσηλείες ασθενών έχουν φτάσει τις 58, ωστόσο έχουν αυξηθεί και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις covid-ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται συνολικά 220 ασθενείς, εκ των οποίων οι 192 νοσηλεύονται σε κλινικές covid και οι 28 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι συμπολίτες μας είναι 24 διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά:

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 58 ασθενείς, οι 42 στην κλινική covid και οι 16 στη ΜΕΘ, οι 15 διασωληνωμένοι
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 49 ασθενείς, οι 43 στην κλινική covid και οι 6 στη ΜΕΘ, οι 3 διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 73 ασθενείς, οι 69 στην κλινική covid και 4 στην ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 26 ασθενείς, οι 24 στην κλινική covid και 2 στην ΜΕΘ διασωληνωμένοι
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 2 ασθενείς στη κλινική covid 
  • Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύονται 4 ασθενείς στην κλινική Covid
  • Στο Νοσοκομείο Νεαπόλεως νοσηλεύονται 7 ασθενείς στην κλινική Covid
  • Στο Νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύεται ένας ασθενής στην κλινική Covid.

Στο μεταξύ, σήμερα στο νοσοκομείο Χανίων άφησε την τελευταία του πνοή ένας 58χρονος άνδρας ο οποίος νοσηλευόταν με κορονοϊό εδώ και ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο 58χρονος από το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε εμβολιαστεί.

Στο «κόκκινο» και το Ρέθυμνο

Με την Κρήτη να ζει μεγάλη αύξηση μολύνσεων, το βράδυ της Τρίτης, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο και η ΠΕ Ρεθύμνου περνάει στο «κόκκινο». Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν ήδη σε Ηράκλειο και Χανιά.

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη στις 6 το πρωΐ έως και τουλάχιστον την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 6 το πρωΐ, στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία (υπό την έννοια των σημείων 15, 16 και 35 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/13.8.2021 (Β’ 3793) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr