Η τριήμερη μάχη στην Αττική και ο κίνδυνος για ολικό μπλακ άουτ

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ενας αριθμός περίπου 8.000 νοικοκυριών στην περιοχή της Αττικής παρέμενε νωρίς το πρωί χωρίς ρεύμα, ενώ συνολικά από την περασμένη Δευτέρα προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν 70.000 καταναλωτές στην Αττική και 15.000 στην Εύβοια.

Από προχθές το βράδυ με την εμπλοκή και της Πολιτικής Προστασίας, στη μάχη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Αττική, έχουν ριχτεί περίπου 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 40 στελέχη της ΕΜΑΚ, 40 του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και όλες οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής.

Για την εκτίμηση της κατάστασης χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στον «Ολυμπο», το κινητό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος. Οπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς από τις 83 βλάβες που είχαν παρουσιαστεί στην Αττική μένουν ουσιαστικά να αποκατασταθούν 10, περίπου 13.000 νοικοκυριά. Οπως είπε, θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτά τα δέκα σημεία, έτσι ώστε μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες.

Για την Εύβοια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τους 37 συνολικά οικισμούς που έμειναν χωρίς ρεύμα, αυτή τη στιγμή ελάχιστοι εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα, περίπου 3.000 νοικοκυριά, για τα οποία συνεχίζεται η προσπάθεια μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες τελείως. Αμεσα αντιμετωπίστηκε, σύμφωνα με τον υφυπουργό, και η βλάβη στο δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Σητεία, που βυθίστηκε στο σκοτάδι για λίγες ώρες. «Δεν θα ξεκουραστεί κανείς, δεν θα κοιμηθεί κανείς, κανείς δεν δέχεται να αντικατασταθεί, θα είμαστε όλοι εδώ όπως και χθες το βράδυ, μέχρι και η τελευταία γειτονιά, η πιο απομακρυσμένη γειτονιά της Αττικής να πάρει ρεύμα», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας πάντως ότι θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που είναι πολύπλοκες, και κάποια νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς ρεύμα.

i-triimeri-machi-stin-attiki-kai-o-kindynos-gia-oliko-mplak-aoyt0
Στην Αττική παρουσιάστηκαν 83 βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο (φωτ. ΑΠΕ- ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ).

Ο κίνδυνος για ολικό μπλακ αουτ

Και ενώ η μάχη για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης συνεχίζεται, ο κίνδυνος για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ δεν έχει ξεπεραστεί. Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές για το κατά πόσον θα αντέξουν οι γραμμές της υψηλής τάσης και τα ΚΥΤ αλλά και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που το τελευταίο διήμερο λειτουργούν αδιαλείπτως και στις οποίες θα στηριχτεί η επάρκεια του συστήματος, καθώς πέφτουν οι άνεμοι και η παραγωγή των αιολικών πάρκων αναμένεται να μειωθεί σημαντικά. Το πρόβλημα αναγνώρισε επισήμως ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, δηλώνοντας ότι «είναι σημαντικό να μπουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται υποχώρηση της αιολικής παραγωγής».

Τα μικρά ή μεγάλα μπλακ άουτ μπορεί να εξηγούνται, εν μέρει, από την ένταση των καιρικών φαινομένων, ωστόσο μεγάλος είναι ο ρόλος των ασυντήρητων παλαιών δικτύων, της έλλειψης προμηθειών και των υποστελεχωμένων τεχνικών υπηρεσιών. Η επέλαση της «Μήδειας» ανέδειξε τις αδυναμίες του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας στη μέση αλλά και στην υψηλή τάση που λειτουργεί με τεχνικό εξοπλισμό της δεκαετίας του ’60 και του ’70.  Να θυμίσουμε ότι η πολύ πρόσφατη βλάβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου σημειώθηκε σε κανονικότατες συνθήκες και από άποψη καιρού και από άποψη ζήτησης. Ο τεχνικός εξοπλισμός των δικτύων δεν είναι απλώς παλαιός αλλά και κακοσυντηρημένος λόγω της μακράς υποεπένδυσης την περίοδο της κρίσης και των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ, που επηρέασαν αρνητικά και τις θυγατρικές ΑΔΜΗΕ (προ ιδιωτικοποίησης) και ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζονται αντίστοιχα τα δίκτυα και τις υποδομές υψηλής και μέσης τάσης.

Την πενταετία 2014-2019 υλοποιούνταν στον ΔΕΔΔΗΕ έργα 130-150 εκατ. ευρώ ανά έτος για συντήρηση, αν και οι ετήσιες επενδυτικές ανάγκες έφταναν τα 200 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις από 523,9 εκατ. ευρώ το 2009 περιορίστηκαν σε κάτω από 400 εκατ. ευρώ το 2013 και κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ από το 2015 έως το 2017 υποχώρησαν κάτω από τα 150 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι στο σύνολό του εναέριο. Ενα πρόγραμμα υπογειοποίησης που ξεκίνησε προ δεκαετίας, και αυτό σε επιλεγμένα σημεία, έχει «παγώσει».

Ελλείψει πόρων, μέσων και ανθρώπινου δυναμικού, παρατείνονται διαρκώς οι προγραμματισμένες συντηρήσεις των δικτύων. Οι αστοχίες υλικών έχουν επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση του δικτύου. Είναι ενδεικτική η περίπτωση των σάπιων στύλων που στήριξαν επί μια δεκαετία σχεδόν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό αποτελούν πρόσθετη πληγή καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από την επιχείρηση περί τα 500 άτομα χωρίς να αντικατασταθούν. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 1.500 άτομα εκ των οποίων τα 500 είναι εναερίτες που μπορούν να αντικαταστήσουν βλάβες δικτύου, με μέση ηλικία τα 52 έτη. Το συνολικό μήκος δικτύου διανομής που καλούνται να διαχειριστούν φτάνει τα 238.242 χλμ. (111.865 χλμ. μέσης τάσης, 126.377 χλμ. χαμηλής τάσης, καθώς και 162.614 υποσταθμοί).

Μαρτυρία

Πάνω από 400 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ στην Περιφέρεια Αττικής, με τη συνδρομή και άλλων 50-60 τεχνικών που έχουν μεταφερθεί από άλλες περιοχές, βρίσκονται από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας επί ποδός σε 24ωρη βάση, παλεύοντας μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες να αποκαταστήσουν τις βλάβες του δικτύου. Πρόκειται για ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας 52 ετών που εργάζονται ασταμάτητα πάνω από 30 ώρες. «Εχω ξεκινήσει από τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ και επέστρεψα σπίτι μου σήμερα το πρωί με δύο ώρες ξεκούραση σε μια καρέκλα», δηλώνει στην «Κ» ο Γιώργος Τσιτούρας, εργοδηγός του ΔΕΔΔΗΕ στο παράρτημα του Περιστερίου. «Είμαι 56 ετών και από την υπερένταση δεν μπορώ ούτε να φάω ούτε να κοιμηθώ», συνεχίζει με φωνή που δείχνει βαριά καταπονημένο άνθρωπο, ο οποίος από το σπίτι του συνεχίζει να σκέφτεται συναδέλφους του, όλοι άνω των 52 ετών από τις περιοχές της Κηφισιάς, που όπως λέει, «δεν έχουν επιστρέψει σπίτι τους από τη Δευτέρα το βράδυ». Ο ίδιος, από το Περιστέρι, το βράδυ της Δευτέρας έφυγε για τη Βαρυμπόμπη και από εκεί για την Πεντέλη, τους Θρακομακεδόνες, τη Χασιά, την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι και το Ποικίλον Ορος και δούλεψε ασταμάτητα πάνω από 30 ώρες, με ένα διάλειμμα δύο ωρών, για να συνδράμει στις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών. Οι ελλείψεις τεχνικού προσωπικού είναι ένα θέμα που θίγει και ο ίδιος, αλλά που αναγνωρίζει και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία έχει δρομολογήσει νέες προσλήψεις μέχρι το καλοκαίρι.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr