Η ώρα της Δικαιοσύνης στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η ώρα της Δικαιοσύνης φθάνει σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής με το Δικαστήριο στις 11 το πρωί να ανακοινώνει την κρίσιμη από πολιτικής και ποινικής πλευράς απόφαση του για την ενοχή η μη των κατηγορουμένων.

Εξαιρετικά σημαντική είναι -και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον- η απόφαση του Δικαστηρίου για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει τα πολιτικά στελέχη της ΧΑ μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και λοιποί.

Αν το δικαστήριο δεχθεί, ότι είναι ένοχοι ως εγκληματική οργάνωση, θα δεχθεί ότι υπήρχε πολιτικό σχέδιο και πολιτική οργάνωση για τα εγκλήματα στελεχών και μελών της ΧΑ που περιγράφονται στο βαρύ κατηγορητήριο. 

Μια τέτοια απόφαση θα σηματοδοτήσει πέραν της ποινικής καταδίκης και την οριστική πολιτική καταδίκη του εν λόγω πολιτικού μορφώματος, που λόγω και της ποινικής διαδικασίας έχει πολιτικά εξανεμιστεί.

Στην περίπτωση καταδικαστικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση η απόφαση του Δικαστηρίου θα αργήσει να βγει, θα χρειαστούν ημέρες, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα ελαφρυντικά, τις τελικές ποινές και ποιοι θα πάνε μέσα.

Αν όμως το Δικαστήριο σήμερα ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου που είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή των πολιτικών στελεχών από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τότε το όλο ποινικό εγχείρημα για την εγκληματική δράση της ΧΑ θα καταπέσει, θα καταδικαστούν μεμονωμένα μόνον για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα και κάποιες άλλες δράσεις, και η απόφαση θα βγεί το αργότερο ως την Πέμπτη.

Δεν θα παραστούν στη δίκη

Πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο ότι ο σκληρός πυρήνας των πολιτικών στελεχών της ΧΑ δεν θα παραστεί σήμερα στο δικαστήριο και από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους λίγοι θα είναι παρόντες. Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται οι ελάχιστοι κατηγορούμενοι, θύματα και συγγενείς θυμάτων και η Μάγδα Φύσσα που δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από τη δίκη, ισχυρή αστυνομική δύναμη, 44 δημοσιογράφοι, 12 φωτορεπόρτερς και πενήντα άτομα κοινό.

Η απόφαση θα ξεκινήσει στις 11 με πρώτη υπόθεση τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ θα ακολουθήσει η υπόθεση με την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, η επίθεση στο ΠΑΜΕ και άλλες επιθέσεις και τέλος το δικαστήριο θα αποφανθεί για την εγκληματική οργάνωση.

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ: 68

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Χ.Α.

ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

1.ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ,

2.ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

3.ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ,

4.ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ,

5.ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ,

6.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ,

7.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΜΕΝΗΣ,

8.ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ,

9.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ,

10.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ,

11.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΖΗΛΟΣ,

12.ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ,

13.ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

14.ΜΙΧΑΗΛ-ΑΒΡΑΜΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

15.ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ,                                  

16.ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ,

17.ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ και

18.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

Γιώργος Ρουπακιάς: Καθ’ ομολογία δράστης της δολοφονίας, και άλλοι 17 ως συνεργοί και συμμέτοχοι. 

Επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων Αλιεργατών στο Πέραμα: Κατηγορούμενοι πέντε

Για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα ανθρωποκτονίας

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα: Κατηγορούμενοι τέσσρερις.

Για απόπειρα ανιθρωποκτονίας και εγκληματική οργάνωση και για άλλες επιθέσεις.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ: 453

ΜΑΡΤΥΡΕΣ

150 κατηγορίας

70 υπεράσπισης

Έναρξη δίκης: 20 Απριλίου 2015 στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ: Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη.

Τακτικοί δικαστές: Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου

Εισαγγελέας: Αδαμαντία Οικονόμου, αναπληρωτής Στέλιος Κωσταρέλλος.

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Το παραπεμπτικό βούλευμα 1000 σελίδες. Το ψηφιοποιημένο υλικό ( βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες , φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte. Συνολικά τα στοιχεία-πειστήρια, όλων των ειδών, για τη δράση της Χρυσής Αυγής που αναγνώσθηκαν στο δικαστήριο ήταν 438.

Λήξη αποδεικτικής διαδικασίας: 7 Νοεμβρίου 2019 οπότε και απολογήθηκε τελευταίος κατηγορούμενος,  ήταν  ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019: ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ημερομηνία έκδοσης Απόφασης: Σήμερα 7 Οκτωβρίου 2020

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr