Η απόφαση για ελαφρυντικά και η πρόταση της εισαγγελέως

Το δικαστήριο συνεχίζει σήμερα, για τρίτη ημέρα, τη διαδικασία έκδοσης της απόφασης (φωτ. INTIME NEWS).

Το δικαστήριο συνεχίζει σήμερα, για τρίτη ημέρα, τη διαδικασία έκδοσης της απόφασης (φωτ. INTIME NEWS).

Μάχη για την αναγνώριση ελαφρυντικών συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σε μία ύστατη προσπάθεια να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ποινική μεταχείριση για τους εντολείς τους από το δικαστήριο, μετά την απόφαση-καταπέλτη που εκδόθηκε για την ενοχή των εμπλεκομένων στην υπόθεση για την εγκληματική δραστηριότητα του ναζιστικού μορφώματος.

Το δικαστήριο, το οποίο επαναλαμβάνει και σήμερα, για τρίτη ημέρα, τη διαδικασία έκδοσης της απόφασης, αναμένεται να ασχοληθεί με το μείζον για τους κατηγορουμένους και την απόφαση επί των ελαφρυντικών, καθώς αν τελικά το δικαστήριο πειστεί και αναγνωρίσει ελαφρυντικά σε κάποιους, οι ποινές τους θα διαμορφωθούν τελικά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Πάντως, η χθεσινή διαδικασία που υπήρξε πολύωρη, αναλώθηκε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων, που δίνουν μάχη επιχειρημάτων μετά την εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία άλλαξε την αρχική της πρόταση για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων, ανοίγοντας νέο κύκλο αγορεύσεων από τους δικηγόρους. Η αρχική πρόταση της εισαγγελέως ήταν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά για πρότερο έντιμο βίο, έτσι όπως προέβλεπε ο παλιός Ποινικός Κώδικας στους κατηγορουμένους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ενώ για τους υπόλοιπους ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε την πρότασή της, υιοθετώντας νομικά επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης και καταλήγοντας να προτείνει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για πλημμελήματα, αλλά, το σημαντικότερο, και σε πολιτικά στελέχη της Χ.Α. και άλλους, που έχουν κριθεί ένοχοι ως μέλη εγκληματική οργάνωσης, αρκεί να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε εγκληματικές πράξεις όπως η δολοφονία Παύλου Φύσσα κ.λπ.

Βεβαίως, η εισαγγελική πρόταση για την αναγνώριση ελαφρυντικών δεν αφορά τον ηγετικό πολιτικό πυρήνα της Χ.Α., που έχει κριθεί ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ούτε τις βαριές εγκληματικές δράσεις της Χ.Α.

Πάντως το δικαστήριο είναι εκείνο που θα αποφασίσει σήμερα τι θα γίνει με τα ελαφρυντικά, δηλαδή ποιοι μπορεί να πέσουν στα μαλακά και ποιοι όχι, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η διαδικασία να προχωρήσει και  να αγγίξει τον σκληρό πυρήνα της απόφασης που είναι οι ποινές, ενώ η τελική απόφαση του δικαστηρίου, το πιθανότερο, έτσι όπως εξελίσσεται η διαδικασία, αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή Δευτέρα. 

Η σοβαρότητα, άλλωστε, της υπόθεσης, είναι φυσικό να επιβάλει στο δικαστήριο αναλυτική αξιολόγηση όλων των δεδομένων και των απόψεων και των αιτημάτων των κατηγορουμένων. Αλλωστε, σε όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και οι δικαστές κατέδειξαν με τον τρόπο που χειρίστηκαν τη διαδικασία ότι δεν πρόκειται να αφήσουν περιθώριο για την παραμικρή αιτίαση σε σχέση με τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας. 

Πάντως, οι κατηγορούμενοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, επέλεξαν και χθες να μην εμφανισθούν στο δικαστήριο, προσβάλλοντας βάναυσα θύματα και συγγενείς θυμάτων και αγνοώντας το Σύνταγμα και τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Ομως, όταν η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι πλέον ώριμη, δηλαδή θα έχουν αποφασιστεί οι ποινές και ποιοι θα πάνε μέσα, τότε οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή σε εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr