Γκάγκα: Η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται [βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ

Στη μελέτη για τη θνητότητα από Covid στο ΕΣΥ εκτός Αττικής και εκτός ΜΕΘ, των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ρωτήθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης για την έκθεση των δύο καθηγητών και τη δήλωση του κ. Λύτρα ότι είχε γίνει ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων, ενώ ακολούθησε η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί του θέματος σχολίασε: «Κάθε εβδομάδα έχουμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό -και προφανώς αυτό υπήρχε και πριν αναλάβω εγώ-, στην οποία ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε ημέρα και το φθινόπωρο του 2020 έστειλε πολλούς γιατρούς -μεταξύ των οποίων και εμένα- στα περιφερειακά νοσοκομεία και στη Θεσσαλονίκη που είχαμε πρόβλημα, για να βοηθήσουν. Υπήρχε η εγρήγορση, τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά και αλλάζουν όταν αυτά παρατηρηθούν.

»Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο, που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Κατ’ αρχήν, είναι σχετικά λίγα. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Άρα, για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχει, πρέπει να εξετάσεις τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Αυτά έρχονται καθημερινά. Η προσπάθεια είναι να γίνεται ό,τι καλύτερο, ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός».

Σε ακόμη μια ερώτηση που έγινε στην κυρία Γκάγκα για το θέμα αυτό, απάντησε: «Ο μέσος χρόνος είναι λιγότερος από μία ημέρα. Υπάρχουν λίγα νοσοκομεία που υπάρχουν εκτός ΜΕΘ. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Διακομιδές μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε γιατρός, αρκεί να έχει δει πώς γίνεται. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι πολύ σαφές και δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης έτσι όπως έχουν δοθεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr