Γιάφκα στο Κουκάκι: Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. για τους τρεις συλληφθέντες

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει απαντήσεις η Αντιτρομοκρατική σχετικά με τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στη γιάφκα στο Κουκάκι, σε μία προσπάθεια να βρει αν συνδέονται οι τρεις συλληφθέντες με την οργάνωση Ομάδες Λαϊκών Αγωνιστών.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας τα ΝΕΑ, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι τρεις συλληφθένετες ήταν μέλη της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που είχε προχωρήσει από τον Ιανουάριο του 2013 σε εννέα επιθέσεις, ανάμεσα στις οποίες, στην οικία του γερμανού πρεσβευτή, στην πρεσβεία του Ισραήλ, αλλά και στο κτίριο του ΣΚΑΪ το Δεκέμβρη του 2018.

Διευκρινίζεται ότι οι συλληφθέντες, μέχρι στιγμής, δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε κάποια οργάνωση, παρά μόνο για κατοχή όπλων και εκρηκτικών, καθώς δεν έχουν βρεθεί στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής εστιάζονται κυρίως προς την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, έχοντας έως τώρα σχετικές ενδείξεις.

Η Αντιτρομοκρατική δεν αποκλείει να υπάρχει και άλλος χώρος στον οποίο έχουν κρύβει εκρηκτικά και όπλα.

Χθες το απόγευμα, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τον οπλισμό και τους πυροκροτητές που βρέθηκαν σε αποθήκη στο Κουκάκι αλλά και στις οικίες των συλληφθέντων. Συγκεκριμένα βρέθηκαν:

  • 7) κυλινδρικές φύσιγγες εκρηκτικής ύλης, έκαστη βάρους περίπου (1.600) gr. (αμμωνίτιδα),
  • (14) κοινοί πυροκροτητές, (2) ηλεκτρικοί πυροκροτητές, (2) πυροκροτητές Nonel, (1) κοινός πυροκροτητής που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό, πλήθος φυσιγγίων πολεμικού τυφεκίου ( Kalashnikov ).
  • πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές tablet, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων), καθώς και (2) πιστόλια στην οικία του ενός εξ’ αυτών.
  • Το σύνολο των κατασχεθέντων πειστηρίων θα αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Οι χθεσινές συλλήψεις είχαν «άρωμα» τρομοκρατίας καθώς φαίνεται πως εξετάζεται σοβαρό το ενδεχόμενο διασύνδεσης – συμμετοχής των συλληφθέντων σε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες και ιδίως σε επιθέσεις με όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Αττική, τα τελευταία (7) χρόνια.

Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αξιόποινες πράξεις του κοινού Ποινικού Δικαίου ανά την επικράτεια.

Μέχρι στιγμής πάντως, και παρά τα όσα ακούγονται περί εμπλοκής των συλληφθέντων ή κάποιων εκ των συλληφθέντων με συγκεκριμένη οργάνωση, δεν έχει στοιχειοθετηθεί κάποια διασύνδεσή τους.

Ωστόσο αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο ένας εκ των τριών συλληφθέντες φαίρεται να είχε στενές σχέσεις με τον κεντρικό πυρήνα της ΟΛΑ.

Για τον λόγο αυτό, αυτό που ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. και η Αντιτρομοκρατική είναι να βρει κάποια στοιχεία στα tablet και τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων.

Τρεις συλλήψεις με «άρωμα» τρομοκρατίας

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει δύο άντρες, ηλικίας 38 και 42 ετών και μία γυναίκα 36 ετών.  Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας συνεργάτης του Παλαιοκώστα στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη, και ένας αντιεξουσιαστής που απασχολεί τις Αρχές από τη δεκαετία του 1990.

Όσον αφορά την αποθήκη – γιάφκα, βρίσκεται στην οδό Αναστασίου Ζήνη 126 στο Κουκάκι και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε νοικιαστεί πριν από περίπου έναν χρόνο από τον συλληφθέντα ο οποίος είχε κατηγορηθεί ως συνεργάτης του Παλαιοκώστα.

Μετά τον εντοπισμό της γιάφκας ακολούθησε έρευνα σε σπίτι όπου συνελήφθη ο δεύτερος άνδρας και η φίλη του, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δύο πιστόλια.

Διευκρινίζεται ότι οι συλληφθέντες, μέχρι στιγμής, δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε κάποια οργάνωση, παρά μόνο για κατοχή όπλων και εκρηκτικών, καθώς δεν έχουν βρεθεί στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής εστιάζονται κυρίως προς την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, έχοντας έως τώρα σχετικές ενδείξεις.

Παρακολούθηση

Από την παρακολούθηση που προηγήθηκε των συλλήψεων, φαίνεται να διαπιστώθηκε πως ένας εκ των τριών ατόμων μετέβαινε σε αποθήκη πολυκατοικίας στο Κουκάκι, κάτι που προβλημάτισε τις Αρχές. Στο εσωτερικό της βρέθηκαν 10 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, πυροκροητητές και σφαίρες από καλάσνικοφ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γιώργος Ραυτογιάννης, βαλλιστικός αναλυτής, σημείωσε πως εξετάζεται η σχέση των συλληφθέντων με την οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

«Δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι η ομάδα. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και τα εργαστήρια μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτή η ποσότητα συσχετίζεται ως προς τη σύνθεσή της με τις ήδη χρησιμοποιηθείσες».

Ο κ. Ραυτογιάννης σημείωσε ότι τα ευρήματα από τη γιάφκα στο Κουκάκι εξετάζονται λεπτομερώς, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάτι που να συνδέει τους συλληφθέντες με την Ο.Λ.Α. και προηγούμενες επιθέσεις.

«Καλή η δουλειά της Aντιτρομοκρατικής»

Από την πλευρά του ο Στράτος Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, αναφέρθηκε στην καλή δουλειά που κάνει η ΕΛ.ΑΣ.

«Γίνεται μια καλή έρευνα από την αντιτρομοκρατική. Ευελπιστούν να βρουν και άλλα στοιχεία».

Αναφερόμενος στην απόφαση της δικαιοσύνης για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους συλληφθέντες, ο κ. Μαυροειδάκος τόνισε η έρευνα που γίνεται θα οδηγήσει τελικά στη σύνδεση των τριών με την τρομοκρατία.

«Θέλει προσοχή και πρέπει η δικογραφία να ‘δέσει’. Γίνεται σωστή έρευνα και είναι σε καλό δρόμο».

Όσον αφορά τη σύλληψη των τριών τη δεδομένη χρονική στιγμή, ειπώθηκε ότι η αντιτρομοκρατική είχε στοιχεία τα οποία ενδεχομένως αφορούσαν επικείμενη επίθεση γι’ αυτό και προχώρησε σε σύλληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο 42χρονος συλληφθείς τον τελευταίο καιρό είχε έντονη κινητικότητα και πολλές επαφές κάτι που κίνησε το ενδιαφέρον των Αρχών και την υποψία ότι μπορεί να προετοιμάζει κάτι.Πηγή άρθρου: www.in.gr