Έξοδος Δεκαπενταύγουστου: Φεύγουν κι οι τελευταίοι! Μέτρα για τις μετακινήσεις αλλά και τον κορονοϊό – Newsbomb – Ειδησεις

Δεκαπενταύγουστος: Φεύγουν και οι τελευταίοι από την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Έκτακτα μέτρα από την τροχαία και ειδικό σχέδιο των Αρχών για τις περιοχές όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

Συνεχίζεται και σήμερα το «κύμα της μεγάλης φυγής» από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι τελευταίοι των αδειούχων του Αυγούστου αναχωρούν με κάθε τρόπο, με την κίνηση στις εθνικές οδούς και τα λιμάνια της χώρας να είναι αυξημένη τα δυο προηγούμενα 24ωρα. Ανάλογη εικόνα αναμένεται να παρουσιαστεί και το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 67.000 αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας την Παρασκευή, ενώ από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν πάνω από 280.000 επιβάτες. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, όπου και σήμερα αναμένεται υψηλή πληρότητα στα δρομολόγια των λεωφορείων.

Έκτακτα μέτρα από την Τροχαία

Αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας έχει προγραμματίσει η Τροχαία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2021, βάσει ειδικού σχεδιασμού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

Ταυτόχρονα θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στα εθνικά δίκτυα, για την έξοδο και την επιστροφή, ως εξής:

  1. Το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου.
  2. Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου:

Τα έκτακτα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, περιλαμβάνουν:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
  • ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),
  • έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται,
  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Από την Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί παρακαλούνται:

  • να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
  • να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και
  • σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Πώς ταξιδεύω με πλοίο από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά;

Για να μπορέσεις να επιβιβαστείς στο πλοίο από τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά, είναι υποχρεωτικό να διαθέτεις αρνητικό τεστ Covid-19 και να έχεις συμπληρώσει την ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας ή την έντυπη έκδοσή της.

Η Δήλωση Υγείας συμπληρώνεται από ενήλικες επιβάτες για το ακτοπλοϊκό τους ταξίδι εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο. Αν αλλάξεις πλοίο για να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό, οφείλεις να συμπληρώσεις την αίτηση ξανά, εισάγοντας τα σωστά στοιχεία για το νέο δρομολόγιο. Μπορείς να εκτυπώσεις τη Δήλωση Υγείας ή να την έχεις μαζί σου σε ηλεκτρονική μορφή.

Το αρνητικό τεστ, μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω:

  • Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (ισχύει εφ’ όσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)
  • Επίσημη βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ
  • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
  • Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών
  • Αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών, δεκτό μόνο για επιβάτες 12-17 ετών (το αποτέλεσμα δηλώνεται είτε στην ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» είτε χειρόγραφα στο σχετικό έγγραφο δήλωσης self test, καθώς και στο ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας)

Οι επιβάτες κάτω των 12 ετών δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ ή παρόμοια βεβαίωση για να ταξιδέψουν με πλοίο.

Πώς ταξιδεύω με πλοίο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα;

Για ταξίδια από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας είναι απαραίτητο να συμπληρώσεις την ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας ή την έντυπη έκδοσή της.

Επιπλέονν, είναι υποχρεωτικό να έχεις ένα από τα παρακάτω πιστοποιητικά/αρνητικά τεστ:

  • Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (ισχύει εφ’ όσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)
  • Επίσημη βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ
  • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
  • Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών
  • Αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών (το αποτέλεσμα δηλώνεται είτε στην ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» είτε χειρόγραφα στο σχετικό έγγραφο δήλωσης self test, καθώς και στο ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας)

Πώς ταξιδεύω με πλοίο από νησί σε νησί;

Για ταξίδι με πλοίο μεταξύ νησιών που ανήκουν στην ίδια περιφέρεια δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις τη Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας, αλλά είναι απαραίτητο να προσκομίσεις ένα από τα παρακάτω αποδεικτικά:

  • Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (ισχύει εφ’ όσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)
  • Επίσημη βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ
  • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
  • Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών
  • Αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών (το αποτέλεσμα δηλώνεται στην ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» είτε χειρόγραφα στο σχετικό έγγραφο δήλωσης self test)

Για ταξίδι με πλοίο μεταξύ νησιών που δεν ανήκουν στην ίδια περιφέρεια δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις τη Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας, αλλά είναι απαραίτητο να προσκομίσεις ένα από τα παρακάτω αποδεικτικά:

  • Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (ισχύει εφ’ όσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)
  • Επίσημη βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ
  • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
  • Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών

Τι χρειάζεται για να ταξιδέψω σε νησί αν έρχομαι από το εξωτερικό;

Οι επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα από το εξωτερικό υποχρεούνται να έχουν συμπληρώσει και τη Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών, ώστε να την επιδείξουν κατά την επιβίβασή τους.

«Επιχείρηση Δεκαπενταύγουστος» από τις Αρχές – Αυστηροί έλεγχοι από μπαρ μέχρι εκκλησίες

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, που οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη «Δέλτα» όσο και στο μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων και το οποίο μετά την «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων έχει επιδείξει σημάδια σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές.

Τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού -ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές- φαίνεται να «σκιαγραφούν», ένα δύσκολο φθινόπωρο σε πρώτη φάση, ακόμα και χειμώνα εάν τα δεδομένα δεν αλλάξουν. Για τον λόγο αυτό σε εφαρμογή τίθεται η εντατικοποίηση των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων για το υπόλοιπο του Αυγούστου.

Το σχέδιο για την τήρηση των μέτρων προστασίας ανάσχεσης της πανδημίας από τις Αρχές -συγκεκριμένα από την Αστυνομία και Λιμενικκό- περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους σε μπαρ, εκκλησίες (λόγω Δεκαπενταύγουστου), λιμάνια, ακόμα και σε σοκάκια που παρατηρείται συνωστισμός.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε αρχικό στάδιο, ο αστυνομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μια διπλή ζώνη ελέγχου στα λιμάνια, όπου στον «πυρήνα» τον ρόλο των ελέγχων αναλαμβάνει το Λιμενικό ενώ η αστυνομία σε δεύτερο βαθμό θα ελέγχει επίσης για την ύπαρξη αρνητικών PCR test ή βεβαίωσης νόσησης, πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού, ή αρνητικών self test που διενεργήθηκαν 24 ώρες πριν.

Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηρότερη εποπτεία για τον έλεγχο χρήσης μάσκας και κατοχής πιστοποιητικών εμβολιασμού και PCR τεστ στο προσωπικό καθώς και για τη μη ύπαρξη όρθιων πελατών αλλά και την τήρηση αποστάσεων θα υπάρχει στα μπαρ, ενώ επαναλαμβανόμενες θα είναι και οι περιπολίες στα σοκάκια για την αποτροπή όρθιων και συνωστισμού έξω από τα μπαρ.

Ταυτόχρονα, κάμερες και drones θα ελέγχουν για κορωνοπάρτι ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μυστικούς αστυνομικούς σε βίλες αλλά και γιότ. «Σκανάρισμα» θα γίνεται και στα σόσιαλ μίντια για τυχόν προσκλήσεις σε πάρτυ, μέσα από αυτά.

Διακριτική επιτήρηση θα υπάρχει και έξω από μοναστήρια και εκκλησίες εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου με την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά στους ναούς.

Με βάση το παραπάνω επιτήρηση θα υπάρχει και για την τήρηση της αναστολής σε Λιτανείες και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Γενικότερα, η αστυνομική δύναμη έχει αυξηθεί κατά 20 με 30% από αποσπάσεις και δόκιμους οι οποίοι και θα αναλάβουν την προαναφερθείσα επίβλεψη.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η επιστροφή εκδρομέων και τουριστών θα γίνεται με την επίδειξη self- test, «γρίφος» αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με το τέλος των διακοπών, όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.



Πηγή άρθρου: www.newsbomb.gr